Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Притча про любов: Людина і тепло

Притча про любов: Людина і тепло
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

svitlo

Одна жінка скаржилася сусідці на подругу, яка її образила. Сусідка заспокоювала її, вмовляла пробачити подругу.

– Пробачити? З чого б це? Після того, що вона мені зробила? Вона негідниця! Ні, зло не можна прощати, – люто сказала жінка. – І взагалі, чому я повинна любити людей, які не люблять мене? Чому я повинна робити добро, коли навкруги лише обман, зрада і підлість?

– Розповім я тобі одну історію, – каже їй сусідка.

Жив на світі один чоловік. І просив він матінку природу зробити так, щоб ночами було світло, щоб свічок не запалювати, і щоб взимку було тепло, аби піч не топити.

Але Природі видніше, що і як повинно бути, тому вона проігнорувала прохання. Розсердився на неї чоловік і вирішив: “Так ось ти як, да? Ну, тоді і я не буду ночами запалювати світло і не буду ним світити тобі. І взимку піч топити теж не збираюся, бо чого це я маю тебе гріти. Навіть двері на вулицю відчиняти не буду, щоб і в будинку тепла не залишилося. Подивимося, як ти цей холод переживеш”.

– Ну і бовдур, – перебила жінка розповідь сусідки, – думав, що своїм світлом він світить природі, а своїм теплом – гріє її у лютий мороз. Гордий дурень! Це ж в першу чергу потрібно йому. А вона – природа – може подбати про себе сама.
– То чому ж ти, – запитала сусідка, – робиш те ж саме?
– Я? – здивувалася жінка.
– Так, ти. Чому ти тушиш світло своєї любові, коли навколо тебе згущується темрява, і чому ти не запалюєш вогнища свого серця, коли навколо віє холодом інших сердець?

Чи не краще замість того щоб сидіти у темряві і чекати, поки хтось посвітить тобі, запалити самій світло і посвітити собі та іншим? Адже тоді і ти побачиш потрібний шлях, і, можливо, навколишні побачать його і підуть разом з тобою.
І замість того щоб сидіти в холоді і чекати, поки хтось зігріє тебе, чи не краще розпалити вогнище свого серця і бути невичерпним джерелом тепла для себе та інших?

Джерело: elims.org.ua

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: