Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

«Моя країна – Україна» та інші сучасні українські мультики, які варто переглянути

«Моя країна – Україна» та інші сучасні українські мультики, які варто переглянути
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Пам’ятаєте улюблені українські мультики про козаків, “Як Петрик П’яточкін слоників рахував”, “Пригоди капітана Врунгеля”, та інші, які часто показували по телебаченню? Це ще не все. Під час кризи 90-х років анімеційне виробництво в Україні занепало, але починаючи з 2002 українська анімація почала відроджуватися, а зараз взагалі виходить на новий рівень.

Пропонуємо переглянути вам 6 маловідомих мультиків, які створили наші співвітчизники.

“Йшов трамвай дев’ятий номер” (2002)

Мультфільм показує знайому всім ситуацію: ранок, переповнений трамвай, у який намагаються сісти якомога більше пасажирів. Тут є діти, бабусі, подружжя, що свариться, сусідки, які обговорюють останню серію улюбленого серіалу, – все, що можна щодня спостерігати, їдучи на роботу й додому. Шарму додає техніка пластилінової анімації, у якій створений фільм. Творіння режисера Степана Коваля отримав визнання і закордоном: у 2003 році «Йшов трамвай дев’ятий номер» нагородили «Срібним ведмедем» на Берлінському кінофестивалі.

“Злидні” (2005)

Ще один фільм Степана Коваля. За сюжетом, у будинку зразкових господарів – гуцулів Петра і Марічки – оселяються злидні. Мультфільм розповідає про те, як подружжю вдалося їх позбутися.

“П’єса для трьох акторів” (2004)

Зворушливий мультфільм про дружбу, вміння прощати і допомагати один одному. Створений у техніці лялькової анімації, фільм отримав нагороди на фестивалях «АртФільм» (Словаччина, приз за найкращий анімаційний експериментальний фільм) та на Фестивалі ла віла Валладолід (Іспанія, перший приз за короткий фільм).

“Чарівний горох” (2007)

Приготуйтеся до нової зустрічі з Котигорошком, Вернигорою та Вернидубом, злим чаклуном, його котом та іншими персонажами. Улюблені з дитинства герої оживуть у новому мультфільмі компанії «Укранімафільм».

“Моя країна – Україна” (2014)

Серіал із 26 анімаційних фільмів, створений студією «Новаторфільм». Персонажі – Сашко Лірник і Кіт-воркіт – мандруючи Україною, дізнаються про певну історію, казку або легенду, пов’язану з тією чи іншою місциною. Художнім керівником проекту є Степан Коваль, автор «Йшов трамвай дев’ятий номер».

“Хто боїться дядечка Бабая” (2014)

Перший український анімаційний фільм з елементами 3D, прем’єра якого відбудеться на цьогорічне свято Миколая. За словами голови Державного агентства України з питань кіно Пилипа Іллєнка, це перший за роки незалежності повнометражний мальований кольоровий мультфільм, де поєднаний фольклор із сучасним баченням анімації.

Джерело: gurt.org.ua

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: