Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Ужгород: 10 місць, про які туристи не знають

Ужгород: 10 місць, про які туристи не знають
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Ужгород – найзахідніший обласний центр України і просто прекрасне місто для проведення вікенду, сюди постійно хочеться повертатися за атмосферою виваженості та спокою. Якщо ви вже обійшли всі відомі пам’ятки міста, то цікаво ще буде зазирнути й до малознайомих місць.

Кар’єр

Ужгородський кар’єр знаходиться у мікрорайоні Радванка. Він виглядає як озеро, але насправді це затоплене місце, де раніше добували камінь. Кар’єр оповитий різноманітними легендами. Є переказ, що одного дня працівники пішли ввечері додому, а зранку побачили, що весь кар’єр наповнився водою. Глибина сягала більше 25 метрів. Внаслідок швидкого підйому води техніка залишилася на дні кар’єру. Хоча офіційне твердження вказує на те, що це було планове закриття.

Джерело фото: photoukraine.com

Тепер кар’єр є однією з улюблених зон відпочинку місцевих мешканців. Сьогодні ця неприродна водойма вражає своїми розмірами і красою. Штучне озеро оточене неприступними каменями. Офіційно тут заборонено купатися, вода дуже погано прогрівається, що небезпечно під час плавання. А якщо піднятися на пагорб біля озера, то відкривається чудова панорама на водойму та місто.

Джерело фото: zaknews.in.ua

Меморіальний будинок-музей народного художника Андрія Коцки

На тихій вулиці Вінничній, піша прогулянка до якої від центру займе буквально сім хвилин, розташувався цікавий Музей закарпатського художника Андрія Коцки. Музей відкрили в будинку митця, який творив у середині минулого століття. Творча спадщина художника представлена різними стилями, особливо гарні портрети та пейзажі.

Джерело фото: artes-almanac.in.ua

Під час відвідин музею можна не лише помилуватися художніми творами, а й поглянути на інтер’єр кімнат середини 20 століття. Особливо вражає внутрішній дворик музею, він навіть може позмагатися з Ужгородським ботанічним садом, мимоволі уявляєш собі, як Андрій Коцка тут проводив час і виношував ідеї нових полотен. Весь будинок обвитий плющем, що додає затишку і таємничості цьому місцю.

Ботанічна набережна

В Ужгороді є всього 6 набережних. Найвідоміші з них це Київська, Незалежності, Православна, а от про Ботанічну мало хто чув. Вона не подібна на інші, тут немає натовпу народу, з неї відкривається зовсім інша панорама міста. На Ботанічній набережній відсутні бруковані доріжки та лавочки, є тільки ґрунтова стежка, але разом з тим тут відчувається особлива атмосфера. На травичці місцеві жителі люблять поніжитися під сонячним промінням, відпочити від гамору міста прямо в його центрі. Поряд з набережною проходить Ужгородська дитяча залізниця, яка відновила свою роботу цього літа.

Джерело фото: prozahid.com

Вулиця Ольбрахта

У найстарішому районі міста, а саме біля Ужгородського замку, знаходиться одна із найгарніших вулиць Ужгорода – Ольбрахта. На ній розмістився колишній Василіанський монастир, кафе-музей «Під замком», Ботанічний сад.

Джерело фото: vk.com

Приватні будинки цієї вулиці: один кращий від другого. Враження, що рослини із ботанічного саду заполонили всю вулицю Ольбрахта. Чи не в кожному дворі є магнолія чи сакура. Тут гуляти в будь-яку пору року – одне задоволення.

Джерело фото: rainymuz.livejournal.com

Ужгородські провулки

З центральної вулиці Корзо відходять вузенькі провулки. Вони є зовсім непомітними, і вхід до них губиться серед будинків. Хтось може сказати: що в них особливого? У провулках є кав’ярні з найсмачнішою кавою в Ужгороді, в них краще за все відчувається дух міста. Таких відгалужень від Корзо є три, кожне по-своєму цікаве.

Сквер Марії-Терезії

У громади міста давно була ідея створити сквер навпроти кафедрального греко-католицького собору, і цього літа намір вдався. Тепер навпроти церкви з’явилася чудова відпочинкова зона. Одразу біля пам’ятника імператриці Марії-Терезії розпочинається однойменний сквер. Хоча він невеликий, але дуже гармонійно виглядає біля собору. Найприємніше – споглядати з парку Марії-Терезії, як заходить сонце і на місто спускаються сутінки.

Джерело фото: zakarpattya.net.ua

Сонячний годинник

У місті над Ужем можна побачити унікальний сонячний годинник. Він розміщений на тильному фасаді внутрішнього подвір’я єпископської резиденції і Хрестовоздвиженського греко-католицького кафедрального собору. У часи Радянського Союзу годинник був замальований, але за часів незалежної України його відновили.

Джерело фото: wikimapia.org, автор – Paravoz

Замкові сходи

Замкові сходи з’єднують дві вулиці: Підградську та Капітульну, на якій і розташована Ужгородська фортеця, звідси і назва. У минулому тут проходила Замкова вулиця, а потім звели сходи. Вони є одними з найдовших у всьому Закарпатті й налічують 120 сходинок.

Місцеві студенти творчо прикрасили замкові сходи, розмалювавши їх у кольори веселки. Щоправда, з кожним новим дощем фарба змивається.

Джерело фото: zak.depo.ua

Внутрішній дворик художнього музею ім. Й. Бокшая

Сам музей знаходиться у будівлі колишнього жупанату (адміністративна споруда часів Угорщини). У ньому представлені найкращі роботи закарпатських митців, і не лише їх. Завітавши до музею, обов’язково зайдіть у внутрішній дворик корпусу, де зможете побачити архітектурну красу будівлі, відчути дух минувшини і пройнятися красою Ужгорода.

Джерело фото: hotels24.ua

Mokasol

Якщо ви вже втомилися від гуляння містом і потрібно підкріпитися, то ми знаємо чудове місце. Молодий і крутий заклад «Mokasol Caffe» вже встигли полюбити ужгородці, а от туристи ще ні. Бо кав’ярня тільки недавно відкрилася. Тут кава одна із найкращих в Ужгороді, готують аж 38 різних кавових напоїв. Інтер’єр закладу дуже затишний, сприяє релаксу. Одна зі стін є «просвітницькою», на ній відображено найголовніші факти про каву, які має знати кожен поціновувач цього напою. А ще в цьому закладі можна смачно поїсти, пропонують: мюслі, паніні, сандвічі. «Mokasol» знаходиться за адресою: Жупанатська, 11.

Джерело фото: varosh.com.ua
Джерело: ua.igotoworld.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: