Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

30 українських фільмів, що вийдуть у 2018 році

30 українських фільмів, що вийдуть у 2018 році
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

У 2017-му на широкі екрани вийшло 34 українські фільми. У наступному році вітчизняного кіно стане ще більше. 2018-й ще не розпочався, а вже відомо про 30 наших прем’єр.

«Поліна» Оліас Барко

Історія дівчинки, яка здійснює подорож на той бік кіноекрану, де мешкають казкові герої та ховаються страшні таємниці. Героїня нічого не знає про своїх батьків. Вона живе в будинку злісної тітки, яка збирається позбутися дівчинки в її день народження, щоби привласнити собі казковий спадок Поліни.

Намагаючись втекти від лиходіїв, Поліна вирушає в чарівну подорож на пошуки правди про свою сім’ю, повну небезпек і пригод.

«Викрадена принцеса» Олег Маламуж

Анімаційне фентезі зняте за мотивами казки Олександра Пушкіна «Руслан і Людмила». Ця історія відбулась за часів відважних лицарів, прекрасних принцес і темних чаклунів. Не зважаючи на різницю в суспільному становищі, мандрівний артист Руслан та княжа донька Людмила закохуються один в одного.

Однак злий чаклун Чорномор використовуючи магію, викрадає Людмилу. Щоб жити вічно, він готовий принести дівчину в жертву, і Руслану доведеться сильно постаратися, щоби врятувати кохану.

«Брама» Володимир Тихий

Баба Пріся – жінка не проста. Вона розмовляє з русалками, їсть галюциногенні гриби, а колись, за війни, зарізала дванадцятьох есесівців. Разом із нею, у Чорнобильській зоні відчуження, живуть онук Вовчик і хвороблива донька Слава, яку свого часу покинув чоловік. Одного разу баба Пріся отримує попередження про катастрофу і це повністю змінює їхній розмірений темп життя.

«Казка про гроші» Олеся Моргунець-Ісаєнко

Фільм-казка за мотивами повісті В. Короленка «Йом-Кіпур, або Судний день». Його сюжет розповідає про людську слабкість, про жадібність, скупість і корисливість. Казка побудована на принципах християнського милосердя, добра і любові. Хоч і змальовує людей далеких від такої моралі: лихварів, дармоїдів і підлабузників, нероб, п’яниць і рясоносців.

«Легенда Карпат» Сергій Скобун

Історично-пригодницький фільм розповідає про ватажка визвольного руху карпатських опришків у XVIII столітті Олексу Довбуша. У фільмі він постає носієм національної ідеї. Він уособлює закони гір і справедливості.

У фільмі показується шлях Довбуша з самого дитинства, коли він був німий і його врятував від цієї вади мольфар. Саме він і помітив у малому хлопчику неординарну особистість, що може змінити світ. Згодом від катувань смоляків помирає мама маленького Довбуша. Саме це і змусило його взятися за зброю.

«Тарас. Повернення» Олександр Денисенко

Сюжет побудовано на темі заслання Тараса Шевченка у Казахстан. У фільмі змальовуються останні три місяці перебування поета на чужині. Інтрига фільму полягає в тому, що хтось зацікавлений, щоби Тарас побув довше у засланні і перешкоджає звільненню Шевченка.

Адже від друзів із Петербурга поет отримав повідомлення: його помилував цар Олександр II. А от військове керівництво Новопетрівського форту не поспішає повідомляти про це Шевченка.

«Позивний Бандерас» Заза Буадзе

Восени 2014 року в зоні АТО група розвідників на чолі з досвідченим капітаном Антоном Саєнком намагається запобігти диверсії та знешкодити російського підривника Ходока. Сценарій стрічки має в основі щоденники нацгвардійця Сергія Башкова з позивним «Індіанець» та розповіді воїнів АТО.

Та загалом історія капітана Саєнка з позивним «Бандерас» та його розвідницької групи – це скоріше художня вигадка. В кадрі та на самому знімальному майданчику реальність і уява переплелись дуже тісно.

«Герой мого часу» Антоніна Ноябрьова

Фільм розповідає історію «маленької людини», нашого сучасника, хлопця «з сусіднього двору», що живе у складному, суперечливому світі та намагається знайти сенс свого існування у великому місті. Він шукає роботу, намагається побудувати стосунки і ставить собі високі цілі. Та щоразу заходить у тупик. Картина з гумором демонструє парадокси наших реалій і легкий абсурд українського соціуму.

«Фокстер і Макс» Анатолій Матешко

В основі сюжету лягли пригоди хлопчика Макса. Він бачить, як намальоване ним графіті собаки оживає у вигляді пса-наноробота, у якого є суперможливості. За хлопчиком і псом полює небезпечний злочинець, який хоче заволодіти нанотехнологією. Таким фільмом автори спробували зазирнути в майбутнє, щоб трішки відволіктись від сьогоднішніх і минулих невдач.

«Крути 1918. Захист» Олексій Шапарєв

Фільм створюється до сторіччя проголошення Української Народної Республіки та до сотої річниці бою студентів під Крутами. На тлі національно-визвольного руху в стрічці розкривається подвиг молодиків, що воювали за Незалежність, та піднімається питання взаємовідносин батьків і дітей.

«Морена» Сергій Альошечкін

В одному карпатському селі живе дівчина Іванка, яку місцеві прозвали Мореною. В ті краї приїзжає Юрко зі своєю дівчиною Анею, щоби погостювати у батьків коханої. Морена настільки захоплюється юнаком, що вирішує його причарувати. Після зустрічі з Мореною з парою починають відбуватись загадкові події. І на цьому ґрунті між дівчатами спалахує конфлікт, який швидко набирає обертів справжньої війни.

«Шляхетні волоцюги» Олександр Березань

Фільм про колорит субкультури львівських батярів. Перед глядачами постає історія хлопців Боді та Мірека, які живуть під гаслом: «Любити Львів, жінок та жарти». Їхнє життя сповнене різних авантюр і пригод. Але хлопці точно не могли уявити, на що перетвориться їхнє життя після того, як вони стануть опікунами для юної Христі. Головним героям доведеться пережити нелегку трансформацію, в результаті якої вони зрозуміють, що таке, насправді, вірність, шляхетність і справжня дружба.

«Ворошиловград» Ярослав Лодигін

Герман повертається до міста свого дитинства, Старобільська. Він хотів провідати брата, який тримає бензоколонку в донбаських степах. Натомість, застрягає у цьому місті надовго: брат зник, на бізнес зазіхають місцеві мафіозі, а давні друзі мають дивні справи.

У стрічці вируватимуть абсолютно реальні проблеми, справжнє рейдерство, флюїди брутальності, і поставатимуть питання вибору, які навмисне не придумаєш. Можна подумати, що це події 90-х років, адже мова йде про кримінал. Але на Донбасі це 2000-ні.

«Дельта» Олександр Течинський

На перехресті дикого Сходу й цивілізованого Заходу мешканці дельти Дунаю заробляють на життя важкою працею. Вони косять очерет взимку та мріють про фантастичний улов – легендарну білугу, що варта цілого статку. І маючи мрії, а не плани, та воду, а не землю під ногами, вони все одно тішаться кожній миті життя. Дельта залишається незмінною, навіть коли навколо розпочинаються і закінчуються революції та війни, навіть коли гинуть люди чи цілі міста. Це точка стабільності та здорового глузду.

«Таємний щоденник Симона Петлюри» Олесь Янчук

Стрічка охоплює період життя Симона Петлюри, головного отамана військ Української Народної Республіки й лідера Директорії УНР, відколи він опинився в еміграції у Парижі і до того дня, коли Петлюру вбив Самуїл Шварцбард. У фільмі через особисту трагедію людини розкривається трагедія держави. Адже вбивство Петлюри – це й убивство надії на повернення української незалежності. Також у картині змальовані родинні стосунки Петлюри з дружиною і донькою.

«Вулкан» Роман Бондарчук

За сюжетом, головний герой фільму Лукас переживає кризу середнього віку. Він працює перекладачем в офісі ОБСЄ й у складі моніторингової місії вирушає на кордон з анексованим Кримом. У цих дивних місцях, де люди віднаходять щастя у найпростіших речах, де переплелися минуле, сучасне і майбутнє, де кожен день може стати останнім, Лукас починає життя спочатку.

До цього його підводить серія дивних збігів, завдяки яким Лукас зміг побути сам на сам із таємничим південним степом, де життя, здається, позбавлене штучної структурності.

«Свінгери» Андрейс Екіс

Українська адаптація латвійського фільму 2016 року і розповідає про любовний трикутник між жінкою і двома чоловіками. Головну героїню – вчительку англійської мови Свєту, яку коханець залишив роздягнутою на балконі, рятує симпатичний сусід.

Ця картина може наробити справжнього галасу і дозволить усім стати вільнішими у своєму світосприйнятті. Адже наше суспільство ще остаточно не позбавилося совкової зашореності та блюзнірства у питаннях відкритості сексуальних тем.

«Коли падають дерева» Марися Нікітюк

У центрі історії – доля трьох поколінь, що проживають у жорстких соціальних рамках і спробах віднайти внутрішню свободу. П’ятирічна Вітка стає свідком драми у стосунках сестри Лариси та її коханого, бандита на ім’я Шрам.

Все це відбувається в українській провінції, тому не дивно, що народні вірування місцевих жителів, дика природа, розквіт криміналу та пострадянський хаос злились тут воєдино. Саме це злиття творить унікальне естетичне тло стрічки.

«П’ята терапія» Аліса Павловська

В основу сценарію картини лягла доля одеського поета Стаса Домбровського, який був наркоманом і кілька разів опинявся за гратами. Стрічка демонструє невміння проживати власні почуття і правильно розподіляти емоції. Вона показує дно, від якого можна відштовхнутись. Головна думка фільму в тому, що тільки сама людина, а не щось поза нею, винна в тому, що з нею відбувається. Адже алкоголь чи наркотики є всього лише інструментами, за допомогою яких людина вбиває себе самостійно.

«Ржака» Дмитро Томашпольський

Комедія розповідає про видатного режисера артхаусу, якого примушують зняти комедію. Він гоноровий, інфантильний та ледачий. Перед ним ставлять дуже непросте завдання: зняти фільм, який змусить експертів сміятися. У розпорядженні режисера є клоунеса, яка не може сміятися, і клоун-невдаха, якого вигнали з училища за профнепридатність. Якщо режисер не справиться – його вб’ють.

«Окупація» Марк Гоммонд

Події фільму відбуваються у 1971 році. Головний персонаж — режисер Бойко — знімає націоналістичний фільм про повстанців Холодного Яру. Чорно-білі фрагменти з цієї стрічки вмонтовані у кольорову канву іншого фільму — про перипетії довкола перемонтажу стрічки. Це історія сміливого режисера, відважної монтажниці та недолугого агента КДБ. Два сюжети в одній картині.

«Урсус» Отар Шаматава

Стрічка розповідає історію трьох невдах – грузинського кінорежисера, українського каскадера та американської захисниці диких звірів, які в 1992 році здійснюють відчайдушну подорож з охопленої вогнем громадянської війни столиці Грузії – у Берлін. Грузинський кінорежисер Ніка Корінтелі мріяв про «Золотого ведмедя» Берлінале, але у війні втратив все – він був поранений, його фільм згорів, дружина його покинула і поїхала разом з німцем Гельмутом Мурнау.

Він зустрічається з колишнім каскадером, «грузинським» українцем Фомою Гоголем, який доглядає за старим, хворим студійним ведмедем. З цього і розпочнеться їх подорож. Картина розповість про любов і втечу від самого себе. Кожен із трьох героїв переслідує власну мету, навіть не підозрюючи, як переплетуться їхні долі.

«Міф» Леонід Кантер

Фільм є документальною історією життя Василя Сліпака – оперного співака зі світовим ім’ям та унікальним голосом. Він виступав у Карнегі-холі і був солістом Паризької опери. Під час Революції Гідності очолив демонстрацію у Франції, а пізніше заснував волонтерську організацію «Українське Братство».

Коли виникла потреба у добровольцях в АТО, Василь залишив сцену та кар’єру в Європі. Василь «Міф» Сліпак загинув під час виконання бойового завдання від кулі снайпера.

«Антон» Заза Урушадзе

Екранізація однойменної книги канадського письменника Дейла Еслера, що оповідає реальну історію його родини. Увага у фільмі зосереджена на двох маленьких хлопчиках. Їхнє дитинство проходить у період Першої світової війни, під час приходу до влади комуністів, руйнування двох імперій, військової агресії більшовиків в Україні та голоду. Лише за допомогою уяви вони можуть втекти від навколишньої жорстокості.

«Перша сотня» Ярослав Пілунський, Юрій Грузінов і Юлія Шашкова

Картина розповідає про активістів Революції гідності, які пройшли важкий шлях з перших днів Євромайдану, а потім пішли боронити Україну в зоні АТО. Їм удалося зберегти свою гідність та честь, навіть після випробувань війни, крові, сліз, втрат та зрадництва.

«Черкаси» Тимур Ященко

Стрічка розповідає про мужню оборону однойменного морського тральщика. У березні 2014 року під час анексії Криму він був заблокований російськими окупаційними військами в бухті Донузлав. Екіпаж тральщика три тижні оборонявся від ворога. Це судно стало єдиним з 13-и українських кораблів, хто не спустив державний прапор до сходу останнього свого моряка з борту.

«Сотка» Олександр Бєляк

Стрічка розповідає історію молодого працівника супермаркету Леопольда Барановського, який помилково стає володарем чарівного піджака. У його кишені ніколи не закінчуються стодоларові купюри. Звісно, після такої знахідки, життя Леопольда змінюється. Він може дозволити собі все, чого бажає.

Та одного разу він дізнається, що купюри, які з’являються таким чином, перед цим зникають із кишень інших людей. Через примхи хлопця тисячі людей вже позбулись своїх коштів. І все стане ще гірше, коли піджак повернеться до справжнього власника.

«Троє» Іван Кравчишин

Картина змальовує Україну минулого століття. Три абсолютно різні чоловіки, у кожного з яких – кардинально різні світогляди. Один сповідує ідеї більшовизму, інший прагне будувати власну незалежну державу. А третій переконаний, що на чужині ліпше, через що прагне втекти за кордон. Він намагався щось змінити тут, та в певний момент він здався. За горизонтом він бачить красиве життя, і вважає, що його історія на батьківщині закінчена.

«Шлях мерця» Георгій Фомін

Микола Вересень отримує таємничу валізу-дипломат, через що на нього розпочинає полювання міністр внутрішніх справ – Бармалаєв. Історія постійно стрибає у часопросторі й врешті-решт стає зрозуміло, що Вересень загинув. І через те, що це сталось на зйомках фільму про Івана Грозного, чорти вирішили, що він і є Грозний. От і намагаються усіма силами затягти Миколу до пекла. Фільм підіймає вічні теми пекла і раю, людської душі, а також «радянської свідомості» і цінності неусвідомленого життя.

«Бобот» Максим Ксьонда

Фільм розповідає про 12-річного мрійника, який опиняється в центрі протистояння двох позаземних сил. Він вирішив заглянути в неймовірний світ, який постійно був із ним поруч. Під час своїх пригод йому доводиться пережити десятки випробувань. Також хлопцеві доведеться зустрітися і поборотися з різними істотами, відшукати собі друзів і навіть зустріти перше кохання. Так складаються обставини, що саме від мужності маленького хлопчика залежить не тільки доля його нових друзів, а й майбутнє усього світу.

Також у наступному році можуть вийти фільми: «Екс» Сергія Лисенко, «Небо» Олексія Пантелеєва, «Король Данило» Тараса Химича, «Гуцулка Ксеня» Олени Дем’яненко, «Егрегор» Любомира Левицького, «Дау» Іллі Хржановського і «13 автобус» Олександра Безручко. Не відомо, коли відбудуться прем’єри картин «Люксембург» Мирослава Слабошпицького і «Толока» Михайла Іллєнка. Постійно переноситься реліз «Давай танцюй!» Олександра Березаня.

За словами продюсера Володимира Філаппова, фільм «Іній» Шарунаса Бартаса вийде у кінотеатральний прокат у 2018 році.

Джерело: cutinsight.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: