Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Карл Юнг: Чому нас дратують деякі люди та їхні вчинки

Карл Юнг: Чому нас дратують деякі люди та їхні вчинки
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Коротко розбираємо, чому деякі люди нас дратують; що наше роздратування може розповісти про процеси, які проходять всередині нас; що таке проекція, яким чином працює цей механізм психологічного захисту і як все це пов’язано з архетипом “Тінь”, виділеним Карлом Густавом Юнгом.

У швейцарського психоаналітика Карла Густава Юнга і письменника Германа Гессе можна знайти разюче схожі думки щодо того, чому деякі люди дратують нас так сильно. Ось кілька показових цитат:

“Якщо ви ненавидите людину, ви ненавидите в ній щось, що є частиною вас самих. Те, що не є нашою частиною, не турбує нас”.

Герман Гессе, “Деміан”

“Все, що дратує нас в інших, може привести до розуміння нас самих”.

Карл Юнг

Як відзначають Гессе і Юнг, якщо хтось говорить або робить щось, що здається егоїстичним або грубим, а ми у відповідь відчуваємо злість або розчарування, отже в цьому досвіді є щось, що може розповісти нам більше про нас самих.

Це не означає, що інші люди не поводяться аморально або що наше судження про таку поведінку повністю безпідставне. Мова про те, що наша негативна емоційна реакція на сприйняті недоліки інших людей відображає щось, що відбувається всередині нас.

Психологічна проекція – відомий механізм самозахисту. Він викликає проектування наших власних невпевненості, вад і недоліків на інших. Коли ми строго судимо когось іншого за те, що він грубий, егоїстичний або дурний, в якомусь сенсі ми робимо це для того, щоб уникнути протистояння цим характеристикам в нас самих.

У своїй роботі “Дослідження феноменології самості” Юнг говорить про “тіні” – невідомі, темні сторони особистості.

Вони темні, тому що є інстинктивними, ірраціональними і примітивними, складаються з таких імпульсів, як хіть, влада, жадібність, заздрість, гнів і лють. Але вони також є прихованим джерелом творчості та інтуїції. Усвідомлення та інтеграція тіньового аспекту істотні для психологічного здоров’я – процесу, названого Юнгом індивідуацією.

Тінь темна також тому, що вона прихована від світла свідомості. Згідно з Юнгом, ми придушуємо ці темні аспекти несвідомого, саме тому рано чи пізно починаємо проектувати їх на інших. Він пише:

“Цей опір зазвичай пов’язаний з проекціями. Незалежно від того, наскільки очевидним може бути для незалежного спостерігача той факт, що це питання проекції, майже немає надії, що суб’єкт сам це усвідомлює. Як відомо, справа не в свідомості суб’єкта, а в несвідомому, яке здійснює проекцію. Отже, він зустрічається з проекціями, але не створює їх. Результат проекції полягає в ізоляції суб’єкта від його оточення, оскільки реальне ставлення до нього замінюється ілюзорним. Проекція перетворює світ в копію власної невідомої особи суб’єкта”.

Нерідко сумно спостерігати, як кричуще людина сплутує своє власне життя і життя інших, залишаючись повністю нездатним побачити, що вся ця трагедія відбувається в ньому самому і як він продовжує підгодовувати її і підтримувати.

Ні, не людина чи її поведінка турбує нас, а наша реакція на неї. Але ми можемо використовувати цю реакцію як інструмент для рефлексії, щоб з’ясувати, чому ця злість і роздратування виникають.

На якомусь глибокому внутрішньому рівні ми знаємо, що всі люди фактично однакові. Це не “інший”. Це “ми” або “наш”, виражені в різних тілах з різними точками зору. Священик Едвард Бікерстет в “Трактаті про молитву” так описує один епізод з життя англійського християнського реформатора Джона Бредфорда:

“Благочестивий мученик Бредфорд, коли він побачив бідного ув’язненого, якого вели на страту, вигукнув: “Туди, якби не милість Божа, йшов би і Джон Бредфорд”. Він знав, що в його серці є ті ж гріховні задатки, які привели злочинця до цього ганебного кінця”.

Цитата відкрита для різних інтерпретацій, але з точки зору цієї дискусії, можна зробити висновок, що Бредфорд усвідомлював зло – тіньовий аспект – в собі, яке призвело когось іншого до вчинення злочину і згодом до страти.

У кожного з нас є тінь, як і свобода приймати власні рішення. І кожен з нас здатний здійснювати те, що буде його турбувати. Але саме поява цього занепокоєння змушує нас протистояти тіньовому аспекту особистості. При цьому негативні емоції, які у нас виникають з приводу поведінки інших людей (роздратування, злість, лють), можна використовувати для уважного вивчення своєї реакції, знайомства зі своєю тінню і в, кінцевому підсумку, зі своєю особистістю у всій її багатогранності.

Читайте також: 20 цитат психолога Карла Густава Юнга, які допоможуть розширити свідомість

За матеріалами: “Carl Jung and Hermann Hesse Explain Why Other People Irritate Us” / Sam Woolfe

Приєднуйтеся до нас у Telegram!

Джерело: uamodna.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: