Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Пряники на День Святого Миколая. Кращі рецепти “Миколайчиків”

Пряники на День Святого Миколая. Кращі рецепти “Миколайчиків”
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

День святого Миколая традиційно святкується 19 грудня, коли вже настав час різдвяного посту. Тож вибір страв у цей день досить скромний. Але все ж це, перш за все, свято для дітей. Тому їх частують пряниками, які у народі називають “Миколайчиками”. Пряники випікають у формі Миколая або янголят і розмальовують кольоровою глазур’ю.

Рецепт від Дарії Цвек

Книжка з рецептами випічки від Дарії Цвек раніше була практично у кожному домі, тож не дивно, що цей рецепт є найпопулярнішим.

Для приготування пряників нам знадобиться:

  • 600 г борошна пшеничного;
  • 150 г масла або маргарину;
  • 2 яйця (та окремо ще 2 жовтки);
  • 200г цукру;
  • 150г меду;
  • по пів чайної ложечки кориці та перетертих суцвіть гвоздики;
  • 1ч.л. соди;
  • 2ст.л. сметани;
  • Додатково для глазурі потрібно

    • 1 стакан цукрової пудри
    • білок;
    • пару капель лимонного соку;
    • фарбники (якщо ви збираєтесь розмальовувати “Миколайчиків”).

    Спочатку перетираємо борошно з маслом або маргарином, потім додаємо по черзі: яйця з жовтками, сметану, цукор та спеції, мед.

    Замішуємо тісто і залишаємо його в холодильнику на ніч або хоча б на декілька годин.

    Тепер беремось випікати пряники:

    потрібно розкачати тісто, щоб воно було пів сантиметра у товщину. Аби з нього було простіше вирізати Миколая чи янголят, можна попередньо зробити формочку з картону. Далі змащуємо деко олією чи маслом, притрушуємо борошном та викладаємо пряники. Випікати їх потрібно до золотистого кольору при 180 градусах.

    Коли пряники приготуються і будуть холонути, час зробити глазур: білок збити, поступово додаючи пудру та лимонний сік, до густої консистенції. Якщо плануєте зробити декілька кольорів — розділіть білок на декілька порцій і додайте фарбник у кожен окремо. Найзручніше розмальовувати пряники із кондитерського мішка, який трохи постояв у холодильнику разом із білками.

    Рецепт від Миколи Тищенка

    Микола Тищенко — член журі телевізійного проекту “Майстер Шеф”, теж ділиться своїм особливим рецептом приготування “Миколайчиків”.

    Він відрізняється від попереднього рецепту і складовими, і пропорціями, і наявністю начинки. Рецепт глазурі також інакший.

    Для тіста нам знадобиться:

    • 300 г борошна;
    • 3ст.л. меду;
    • 100 г масла або маргарину;
    • 150 г цукру;
    • 2 яйця;
    • 25 г какао порошку;
    • 30 г сухого імбиру;
    • 10 г розпушувача тіста.

    Для начинки:

    • 200 г чорносливу;
    • 100 г грецьких горішків.

    Для глазурі:

    • 100г цукрової пудри;
    • сік половинки лимона.

    Отже, готуємо тісто:

    Для початку змішуємо усі сухі інгредієнти окремо, а масло, цукор та мед окремо. Перемішуємо та додаємо яйця. Тісто розкатайте товщиною в декілька міліметрів та сформуйте пряники — це будуть дві половинки одного пряника. Перемелені або порублені горіхи із чорносливом кладемо на одну частинку пряника і накриваємо іншою. Випікати їх потрібно протягом близько 15 хвилин при 200 градусах.

    Готове та повністю охололе печиво розмальовуємо глазур’ю. Для неї змішайте 100 цукрової пудри із соком половинки лимону.

    За бажання, можна дещо змінити рецепт: взяти інші горіхи, додати різні сухофрукти або ж взагалі замінити їх густим варенням.

    Простий рецепт “Миколайчиків”:

    Також додаємо простий рецепт пряників, котрий не відбере багато часу.

    Для нього нам треба:

    • 500 г борошна;
    • 150 г цукру;
    • 70 г меду;
    • 100 г масла;
    • 2 яйця
    • пучок солі.

    Змішуємо мед, цукор, сіль та яйця. Додаємо у борошно, перетерте з маслом. Кладемо тісто у холодильник на годинку. Потім формуємо пряники і випікаємо 10-15 хвилин при 180 градусах.

    І ще трохи про форму “Миколайчиків”:

    Окрім Миколая та янголят, їм також притаманно надавати форму сніжинок, різних звірят та птахів, ялинок, чобіт та шапок.

    Також перед випіканням у пряниках роблять маленькі отвори, щоб можна було потім нанизати солодощі на нитку. Адже часто саме таким печивом прикрашали потім новорічну ялинку.

    Тож ви можете не тільки посмакувати чудовими пряниками на День святого Миколая, а й змайструвати цікаві прикраси на ялинку до Нового Року, які будуть нічим не гіршими за магазинні іграшки, а на додаток ще дарувати гарний аромат.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Оголошення
Коментарі

"Хочеш читати цікаві, позитивні та
корисні пости рідною українською
мовою?
Тисни "Подобається"!"

Я вже з Вами, не показуйте більше цю штуку

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: