Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Книги, з яких неможливо вирости

Книги, з яких неможливо вирости
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Яким книгам ви надаєте перевагу в холодну пору року? Це час, коли особливо потребуєш тепла і зовсім трохи казки 🙂 Світи, в які так приємно пірнати з головою, забуваючи про всі побутові справи і робочі нюанси. Старі, добрі, чарівні. Дитячі, але актуальні для кожного дорослого. Про них і поговоримо.

«Дикі лебеді», Ганс Християн Андерсен

Ілюстрація – Даша Ракова

Книга-спогад, адже кожен пам’ятає її з дитинства. Еліса та її 11 братів жили і горя не знали, поки в їхньому житті не з’явилася зла мачуха. Нова «мама» швидко позбулася діточок, відіслала дівчинку в село, а хлопчиків перетворила на диких лебедів. Добра Еліса змушена пройти через страшні випробування, щоб урятувати улюблених братів. Таємнича фея відкриває дівчині секрет: як допомогти лебедям перетворитися назад на хлопчиків. Ціна порятунку – біль і мовчання. Але Еліса готова на все заради рідних людей.

Стара казка про неймовірну наполегливість, самовідданість і любов до своїх близьких.

«Снігова королева», Ганс Християн Андерсен

Ілюстрація – Владислав Єрко

Ще одна історія справжнього майстра-казкаря, холодна і атмосферна. Жили по сусідству Кай і Герда, любили один одного як брат і сестра. Дітям подобалось проводити час біля трояндових кущів, які вирощували їхні сім’ї. Саме там трапилася біда – Каю в око потрапив уламок диявольського дзеркала, зробленого жахливим тролем, серце хлопчика перетворилося на шматок криги. Хлопчик став бачити все у негативному світлі. Троянди стали бридкими, а Герда – чужою і незрозумілою. Кай подався у замок Снігової Королеви, Герда ж вирішила будь-що врятувати його від злих чар. Скільки випробувань доведеться пройти маленькій дівчинці заради друга?

Турбота, любов, віра у краще – все про справжню і непідробну дружбу.

«Маленький принц», Антуан де Сент Екзюпері

Ця книга поза часом. Щоразу історія здається новою, скільки не перечитуй. Пілот здійснює аварійну посадку в пустелі Сахара і зустрічає там загадкового хлопчика – Маленького Принца. Малюк розповідає йому про свою планету, пригоди на Землі, чудову троянду і жахливі баобаби, які розростаються на його власній планеті. Вдома принц відчув себе нещасним і вирішив відправитися у подорож Всесвітом. Хто зустрівся йому, окрім пілота? Що бачив хлопчик? І, найголовніше, – що дізнався у своїх мандрах?

Тепла, світла, душевна і добра казка про… все! Неможливо сказати точно, яка ж головна тема «Маленького Принца», бо для кожного вона своя, особлива. Прекрасний хлопчик, його любов до заходу сонця і три вулканчики підкорять серце читача. Назавжди.

«Гобіт», Джон Р.Р. Толкін

Книга про гобіта Більбо Торбина*, який зовсім не збирався встрявати у якісь там пригоди. Але зустріч з чарівником Гандальфом і компанією з тринадцяти гномів на чолі з Торіном Дубощитом змінює і життя гобіта, і його самого. І ось вже Більбо крокує у напрямку Самотньої гори, де зберігаються скарби королівства гномів під захистом страшного дракона Смоґа. Гномам потрібен досвідчений злодій, Гандальф рекомендує Більбо як зломщика і той, несподівано для самого себе, погоджується на авантюру.

Щирий, добродушний і місцями смішний Більбо. Варто прочитати «У норі попід землею жив собі гобіт» – і ви в іншому світі. Гарантовано.

*Імена та назви подані згідно з перекладом Олени О’Лір.

«Аліса в Країні Див», Льюїс Керолл

Ілюстрація – David Delamare

День не віщував нічого цікавого, поки дівчинка на ім’я Аліса не спробувала наздогнати Білого Кролика і не полізла в його нору. Що там, на дні? Може, просто земля? Ні. Дівчинка потрапляє у дивну і чарівну країну, де коти розмовляють, миші чай п’ють, а рожеві фламінго замінюють ключки для гольфу. Країна, де править дивакувата королева, що наказує «голову з плечей» чи не щохвилини. Де можна випити зілля і зменшитися, а від пиріжка збільшитися. А людей судять за дурниці. Стрибаючи у нору Аліса навіть не уявляла, що ж на неї чекає.

Абсурдно, іронічно, шалено… І в той самий час, так цікаво і захопливо! Історія безстрашної дівчинки, неймовірних створінь і чарівного світу.

«Лускунчик і мишачий король», Ернст Теодор Амадей Гофман

Ілюстрація – Don Daily

У ваших вухах ще не грає знаменита композиція? Підготовка до Різдва йде повним ходом, а діти – Фріц і Марі – гадають, що ж принесе їм у подарунок улюблений хрещений. Вони мріють про незвичайні іграшки, сад і озеро, але родич дарує іграшковий замок з фігурками. Правда, ляльки виконують одні й ті ж самі рухи, тому подарунок швидко набридає дітям. Тільки одна фігурка подобається Марі – Лускунчик, якого вона забирає собі. Коли всі лягають спати, дівчинка ховає свою іграшку в шафу і раптово стає глядачем неймовірного – битви Лускунчика з армією мишачого короля. Невже лялька може ожити? Які таємниці приховує іграшка? І хто повірить маленькій Марі?

Ніч настає, прокидається магія. Атмосферна і захоплива казка про маленького, але такого відважного Лускунчика.

«Країна мумі-тролів», Туве Янссон

Чи знайомі ви з мумі-тролями? Білі з округлими мордочками, ці істоти дуже нагадують бегемотиків. Книга познайомить читача з цілим сімейством мумі-тролів – безтурботною і милою родиною, а також з іншими смішними істотами, які живуть в Мумі-Долині. Добрі і безкорисні, вони приймуть з обіймами будь-кого, хто прийде у їхній будинок, нагодують і спати вкладуть. «Кожен має право бути самим собою, але ніхто не має права думати тільки про себе». Маленькі чарівні створіння, чий спосіб життя дуже нагадує людський, а кожен день наповнений дивовижними пригодами.

Коли не вистачає оптимізму, радості та гарного настрою, смішні мумі-тролі все виправлять.

«Таємний сад», Френсіс Бернетт

Ілюстрація – Inga Moore

Повість про маленьку Мері, осиротілу і жахливо розпещену. Залишившись без рідних, дівчинка вирушає в Йоркшир, під опіку свого дядька. Англія здається Мері нудним і похмурим місцем, адже слуги зовсім не потурають примхам нової «господині», а єдина розвага – бродити навколо маєтку. Життя одноманітне, поки дівчинка не дізнається про занедбаний сад. Таємничий сад, закритий вже 10 років, – які секрети приховують його стіни? Мері обов’язково спробує дізнатися.

Повчальна історія про визнання своїх помилок, про дружбу і справжню підтримку. Книга, яка ще раз доводить – щастя у дрібницях.

«Пригоди ведмедика Падінгтона», Майкл Бонд

Кому апельсинового мармеладу? Прекрасна серія книг про кумедного ведмедика Падінгтона. Коли-небудь бачили ведмедя, який ходить на ринок? Або у будинку прибирається? Або їде подорожувати? Це все про Падінгтона, улюбленця родини Браунів. Домашнє ведмежа, яке намагається зробити все як якнайкраще, а виходить… як завжди? Що не день, то наш герой встряє в якусь халепу, але обов’язково з неї вибирається. Справжній англійський джентльмен, його витівки не залишать байдужим жодного читача.

Побічний ефект цієї історії – неймовірно хочеться собі додому ведмедика Падінгтона, хоч це може бути і небезпечно

Джерело: starylev.com.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: