Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Цікава Україна: 10 пам’ятників, які варто побачити на власні очі (частина 2)

Цікава Україна: 10 пам’ятників, які варто побачити на власні очі (частина 2)
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Команда Doba.ua продовжує розповідати про маловідомі, але цікаві малі пам’ятники України. Сподіваємося, що колекціонувати фото з ними стане вашим хобі.

1. «Апельсин» в Одесі

Місцеві жителі чудово знають історію про те, як апельсини врятували від занепаду одеський порт. На згадку про неї й було створено скульптуру. Людина, що стоїть у цьому фрукті – імператор Павло ІІ, якому одесити подарували 3000 апельсинів, аби він відновив фінансування одеського порту. Подарунок виявився вдалим: гроші на роботу порту тоді знайшлися, а у 2004 році у місті з’явився ось такий металевий апельсин.

2. Полтавська «Галушка»

Цей пам’ятник, напевно, найпопулярнішийз сьогоднішньої десятки.Як у Ніжині люблять огірки, так у Полтаві – галушки, тому містянивирішили увіковічити свою улюблену страву у скульптурі.Нині кожен охочий може зробити фото, примостившись у величезній ложці чи просто у тарілці з галушками.

3. «Любителі солодкого» в Сумах

У XIX столітті цукрова промисловість дала Сумам поштовх до економічного розвитку, тому на честь 355 дня народження міста встановили пам’ятник ласунам. За задумом скульптора, це двоє дітей, які смакують цукром прямісінько з мішка. До речі, у Сумах є з ще один пам’ятник, якийсподобається любителям солоденького – це пам’ятник цукру-рафінаду. Думаємо, ви здогадалися, який він має вигляд

4. Бердянський пам’ятник заздрості

Мабуть, кожного з нас хоч раз в житті «душила жаба» через те, що «у сусіда хата біла, у сусіда жінка мила». Тому, аби нагадати людям, що заздрість ні до чого хорошого не доведе, у Бердянську встановили пам’ятник тій самій паскудній жабі. Вона зручно вмостилася на головах любителів позаздрити. Напис на табличці нагадує, що «заздрість – вада».

5. Коростенський «Дерун»

У Коростені вирішили не відставати від інших міст, що славляться місцевою кухнею, і у 2009 році встановили пам’ятник деруну. Деруни – знакова страва для Житомирщини, тому вибір був очевидним та не викликав жодних запитань.

6. «Стільці на лавочці» у Києві

У гарну погоду закохані полюбляютьгуляти тінистими алеями, щоб потім опинитися в обіймах один одного на захованій під кронами дерев лавочці. Автор київської скульптури вирішив, що закоханими можуть бути не лише люди, але й стільці. Поглянувши на них, легко здогадатися, хто з них «він», а хто – «вона». Перший сів широко, поставивши ногу на край лавочки, тоді якподругапритулилася до нього, схрестивши ноги.

7. Дніпровські «Закохані колобки»

Продовжуючи тему закоханих, варто згадати про милих колобків, які оселилися у місті Дніпро. Це грайлива колобчиха з довгими віями та задумливий колобок, який стомленим поглядом позирає на небо. Пригадується знайома ситуація, коли після кількох годиншопінгу вона ще жваво снує у пошуках ідеальної сукні, а він мужньо переносить ці тортури заради коханої.

8. «Бабуся з насінням» у Горішніх Плавнях

Щойно місто отримало назву, яка прославила його на всю Україну, у ньому почали з’являтися цікаві скульптури. Як от пам’ятник бабусі з насінням. Ще не зовсім стерлися з пам’яті ті часи, коли лише у цих поважних пані можна було придбати невеличкий газетний згорток зжаданим «делікатесом». Схоже, автор скульптури теж дуже любив бабусине насіння

9. Бердянські «Дачники»

Ще трохи про ностальгію.Пам’ятаєте часи, коли картоплю можна було дістати на городі, а не в магазині, а збирати її доводилося усією родиною, разом з бабусями та дідусями? Часом вони розгиналися над грядкою, витирали з чола піт, бралися рукою за спину, щоб розім’яти кісточки, –та знову поверталися до роботи. Але скульптуру встановили не у пам’ять про городніх трудівників, а на честь свята закінчення дачного сезону.

10. «Пам’ятник усмішці»у Львові

Говорячи про усмішку, в першу чергупригадуєтьсяДжоконда, сітком або реклама зубної пасти. Однак автор цієї скульптури вирішив зобразити, як усміхається риба. Окрім того, що вона сміється, за плавники їй слугують людські долоні. Комусь таке творінняможе видатися моторошним, але точно не львів’янам, які його щиро люблять.

Сподіваємося, вам було цікаво, тому що Doba.ua пообіцяла зробити ще одну, фінальну, підбіркудивовижнихскульптур, захованих прямісінькопід боком. Їдемо далі?

Першу частину дивіться тут.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: