Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Топ-10 корисних властивостей гарбуза

Топ-10 корисних властивостей гарбуза
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Гарбуз називають справжнім природним полівітаміном і королем осені.

Адже корисні речовини, що входять до його складу, зберігають свої якості навіть після термічної обробки. А гарбузове насіння саме по собі є джерелом корисних мінералів і поживних речовин. А ще – що важливо – гарбуз відноситься до розряду бюджетних продуктів.

Корисних властивостей у гарбуза багато, перерахуємо головні з них.

1. Знижує ризик розвитку онкозахворювань

Гарбуз багатий бета-каротином, котрі виявляють відмінні антиоксидантні властивості і захищають організм від вільних радикалів, які стимулюють мутації клітин і призводять до розвитку злоякісних утворень. У гарбузовому насінні багато фітостеролів, які також знижують ризики розвитку раку, особливо раку передміхурової залози.

2. Сприятливо впливає на шкіру

Висока кількість вітаміну A, C, Е і цинку забезпечують здоров’я шкіри. А гарбузове насіння рятує від появи зморшок, робить шкіру гладкою і зволоженою.

3. Покращує зір

Півчашки гарбузового насіння повністю покривають добову потребу у вітаміні А, що допомагає підтримувати зір в нормі.

4. Знижує вагу

Гарбуз – прекрасне джерело клітковини, яка допомагає тримати вагу в нормі за рахунок поліпшення роботи травної системи організму. До того ж, гарбуз має низький глікемічний індекс, а, значить, його можна сміливо вживати при цукровому діабеті.

5. Підвищує імунітет

Гарбуз багатий вітамінами і антиоксидантами, які зміцнюють імунну систему організму, борються з вірусами і бактеріями, що викликають застудні захворювання. До того ж гарбуз володіє відмінними протизапальними властивостями.

6. Оздоровлює серце і судини

Вживання гарбуза зменшує рівень так званого “поганого” холестерину. Ця властивість допомагає знизити ризик розвитку атеросклерозу, тромбозів, інфаркту та інсульту. Калій та магній в складі гарбуза допомагають нормальній роботі серцевого м’яза, знижуючи високий артеріальний тиск і навантаження на цей орган. Насіння гарбуза запобігають розвитку ішемічної хвороби серця.

7. Зміцнює кістки

Гарбуз містить цинк, який відмінно підходить для підтримки здоров’я кісткової тканини і блокування клітин організму, що пошкоджені вільними радикалами. Споживання гарбуза також допоможе уникнути розвитку остеопорозу і артриту.

8. Підтримує волосся здоровими

Завдяки унікальному вітамінно-мінеральному складу гарбуз корисний для волосся. Калій і цинк допомагають підтримувати волосся здоровим і покращують його ріст, а фолієва кислота і вітамін В стимулюють ріст волосся за рахунок поліпшення кровообігу.

9. Покращує роботу кровоносної системи

Корисний гарбуз для процесів кровотворення. Так, вітамін K бере участь в синтезі білків крові і кісткового мозку, а вітамін T відповідає за згортання крові.

10. Покращує настрій

М’якоть гарбуза містить амінокислоту триптофан, яка відповідає за вироблення гормону щастя. Включаючи гарбуз в свій раціон, можна збільшити життєвий тонус і забути про депресію. А ще гарбуз і гарбузовий сік рятують від безсоння.

Джерело: healthinfo.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: