Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

«Янні» чи «Лорел»: звукова ілюзія поділила інтернет-користувачів на два табори

«Янні» чи «Лорел»: звукова ілюзія поділила інтернет-користувачів на два табори
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Інтернет розколов на два войовничі табори черговий феномен: одні користувачі чують на записі, як чоловік вимовляє ім’я «Янні», а інші більш ніж упевнені, що він кличе «Лорел». Вперше аудіоіллюзія спливла на Reddit, потім просочилася в Twitter, де моментально стала вірусом.

За даними The Verge, деякі користувачі чують спершу одне, а потім інше ім’я, і це досить незвично, навіть лякаюче. Доцент кафедри когнітивної нейронауки в Маастрихтському університеті Ларс Ріці пояснив журналістам видання The Verge, що вони мають справу не з ілюзією – насправді це слуховий еквівалент так званої вази Рубіна. Вхідна інформація одна і така ж, але різні люди інтерпретують її в двох різних варіантах.

Секрет в частоті звуку. «Янні» чують ті, хто краще сприймає високі частоти, інші чують «Лорел». Іноді чутність залежить від пристрою, на якому відтворюється звук – його характеристик і налаштувань (якщо прибрати високі частоти на стереосистеми, ви почуєте Лорел, якщо низькі – Янні). А іноді від особливостей будови вуха людини і того, що вона хоче почути.

Професор з Техаського університету в Остіні Бхарат Чандрасекаран додав, що справа також може бути в шумах, якими сповнений аудіофайл. Тому коли людина чує звук, її мозок інтерпретує інформацію так, як вважає за потрібне. Тим більше файл забезпечений картинкою, яка пропонує вибрати один з двох варіантів: «Янні» або «Лорел». Якби не було цієї підказки, ми могли б почути щось зовсім інше. Наприклад, «морал» або «майо». Так що справа не тільки в наших вухах – справа в нашому мозку.

Джерело: ain.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: