Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Топ 10 наймальовничіших озер України, які вразять вас своєю красою

Топ 10 наймальовничіших озер України, які вразять вас своєю красою
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 
фото: Сергій Анашкевич

Україна – багата країна. Бог наділив цю землю дивовижно мальовничими краєвидами, де є і гори, і моря, і ріки, і степи. В Україні налічується близько 20 тисяч озер: вони розкидані у заплавах річок, морських заливах та високо в горах. Сьогодні ми покажемо вам 10 найкрасивіших озер, які є справжніми перлинами української природи.

Автор: Надія Понятишин для vsviti.com.ua

Озеро Синевир

Село Синевирська Поляна, Міжгірський р-н, Закарпатської області

фото: Aeromast

Саме Синевир називають найкрасивішим озером нашої країни. Мальовничі карпатські пейзажі та романтика легенд роблять цю пам`ятку природи справді неповторною. “Води Синевиру прозорі, наче дівочі сльози. Кажуть, їх виплакала молода Синь у тузі за коханим Виром” – розповідає легенда про походження озера. Спокійний та глибокий Синевир (22 м), що синіє своїми водами між зелених ялин, називають Морським оком Карпат.

Кояське озеро

Південь Керчинського півострова

фото: Кирило Греков

Від Чорного моря Кояське озеро відділене лише вузьким піщаним насипом. Це лиманне солене озеро, яке населяє дюналіелла – мікроскопічна одноклітинні рухлива водорість, яка у своєму складі містить червоний пігмент b-каротин. Він, відповідно, й надає воді рожево-червонуватого кольору. Кояське озеро вважається найсолонішим із усіх озер Криму. Цікаво, що у 2013 році відомий сайт pacsafe.com відніс Кояське до Топ-10 неймовірно красивих озер світу.

Озеро Несамовите

Рахівський район Закарпатської області

фото: Дмитро Дячук

Високогірне озеро Несамовите, що розташоване у гірському масиві Чорногора, має містичну славу. Існує безліч карпатських легенд про вічнохолодні води, в які не можна кидати каміння і купатись в них. Водойма, що є зовсім неглибокою (1.5 м) “витягнута” у довжину на 88 метрів. Вражень від знайомства із надзвичайно красивим озером додає і мальовнича природа гірських вершин і долин, що розкинулись довкола чарівними пейзажами.

Біле озеро

Володимирецький район Рівенської області

фото: tsn.ua

Біле називають озером молодості. Кажуть, вода, багата на гліцерин, м`яка навіть на дотик. Місцеві розповідають, що всередині минулого століття польським панночкам для прийняття ванн спеціально доставляли білоозерську воду з України. Саме озеро дуже красиве. Тут ви знайдете унікальне поєднання болотних, озерних і лісових природних комплексів Західного Полісся. Біле озеро – карстового походження. Вода тут чиста настільки, що дозволяє бачити піщане дно крізь глибину кількох метрів.

Озеро Світязь

Село Світязь Шацького району Волинської області

Озеро Світязь є однією з перлин колекції Шацького НПП, яка налічує 24 унікальних озера. Водойми багаті на рибу, лікувальні грязі, мають чисту, надзвичайно прозору воду і піщані береги. Світязь – найглибше озеро України (до 58, 4 м). Так у сонячну погоду дно видно на кілька метрів углиб. Свого часу саме це озеро було назване одним із семи природних чудес України. Довкола Світязя величезні хвойні ліси, прогулянки якими дуже корисні для здоров`я.

Озеро Марічейка

Верховинський район Івано-Франківської області

фото: Ніка Шмельова

Ще одне озеро масиву Чорногора, звідусіль оточене густим смерековим лісом. А його найближчі береги вкривають субальпійські луки. Легенда про назву озера згадує вродливу дівчину Марічку, яка пожертвувала життям, щоб врятувати односільчан від наступу ворогів. Озеро утворилось зі сліз коханого Марічки – чабана Іванка. А ліс довкола назвали Дівочим. Видніє він у дзеркалі прозорої чистої води, крізь яку, якщо підійти ближче, можна побачити дно.

Озеро Ялпух

Поблизу міста Болграда на Одещині

фото: sun-expo

Ялпух – найбільше в Україні та друге в Європі прісноводне озеро природного походження, що розлилось аж на 25 кілометрів. Це водойма лиманного типу, що утворилась у басейні річки Дунай. Ялпух прикрашає собою місто Болград, що влітку просто потопає в зеленому вбранні садів і виноградників. Цікаво, що кілька років тому саме на березі озера Ялпух археологи знайшли так звані скарби гунів – кілограми золота, срібла та дорогоцінних каменів.

Шелехівське озеро

Поблизу села Межиріч Лебединського району Сумської області

фото: goneva.net.ua

Озеро береже свою первозданну красу ще з часів льодяникового періоду, не втратило воно і холод льодовиків, бо вода тут не буває теплою ніколи. Шелехівське таке ж давнє, як Ладозьке чи Байкал. Тут панує спокій і тиша, яку порушують лиш пісні птахів. Озеро оточене короною високих соснових, вільхових та кленових лісів. З висоти пташиного польоту Шелехівське озеро схоже на величезну розігнуту підкову, що огортає крихітний острівець посередині.

Молочний лиман

Південь Запорізької області

фото: vv.com.ua

Озеро, утворене на місці заливу Азовського моря. Відділене від нього піщано-черепашковим пересипом. Сьогодні водойму здебільшого називають Молочним лиманом. Та на картах XIX ст. існувала лише назва Молочне озеро, тоді його води ще не були з`єднані з морем. Цікаво, що протягом років лиман постійно змінював свої стани, будучи то закритим, то відкритим, то напіввідкритим. Грязі Молочного озера мають лікувальні властивості, а вода за складом дуже схожа на “азовську”.

Озеро Бребенескул

Рахівський район Закарпатської області

фото: Nomaz

Найбільш високогірне озеро України лежить на дні льодовикового кару на схилі гори Гутин-Томнатик. Протягом року слабо мінералізована вода Бребенескула залишається кришталево чистою і прохолодною (хоч вважається найтеплішою зі всіх озер Чорногірського хребта). Цікаво, що з Бребенескула витікає річка з такою самою назвою. Довкола озера – найчистіше гірське повітря та дивовижна карпатська природа, де на зелених вершинах квітнуть азалії та крокуси.

Приєднуйтеся до нас у Telegram!

Джерело: vsviti.com.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: