Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

В Україні вперше виростили перлини

В Україні вперше виростили перлини
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

У Херсонському державному аграрному університеті вперше в Україні виростили 200 перлин. Для цього використовували два види місцевих молюсків, які мешкають у Дніпро-Бузькому лимані – перловиць і беззубок, пише Український інтерес з посиланням на Херсонці.

Вирощували перлини за технологією, яку вчені університету побачили в Китаї, працюючи в китайсько-українському науково-дослідному центрі. До речі, саме китайці вперше в світі почали використовувати перли ще чотири тисячоліття тому. Вони були не лише дорогоцінними прикрасами, а й відігравали роль грошових одиниць великого номіналу.

У мантії молюсків заклали по десять-двадцять мікроскопічних скляних кульок. Після цього їх завантажили у біофільтр установки із замкнутим циклом водопостачання. Приблизно через 5 місяців молюсків відкрили і там було вже близько 200 перлинок.

Фото: Херсонський державний аграрний університет
Фото: Херсонський державний аграрний університет

Розмір вирощених перлів – 1,5-2 міліметри в діаметрі, вони білого та бузково-фіолетового кольору. Частиною поповнять експозицію музею навчального закладу, а решту вивчатимуть – проаналізують якість і швидкість наростання шарів перламутру, а також необхідне для цього середовище.

Результатами першого етапу експерименту науковці задоволені.

“Отримані нами дані просто безцінні, адже до того в Україні вирощуванням перлів ніхто не займався. Експеримент показав, що перли краще ростуть саме в перлівницях, а другий вид молюсків – беззубки – для цього підходить гірше. Крім того, в процесі догляду за ними студенти отримали необхідні навички, які можуть стати в пригоді їм у майбутньому – можливо, і для роботи на більших фермах з вирощування перлів”, – каже керівник лабораторії проблем аквакультури ХДАУ, кандидат ветеринарних наук Віталій Олефіренко.

Джерело: lviv1256.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: