Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Психосоматика зайвої ваги: ​​Нестачу чогось в житті я доберу з тарілки

Психосоматика зайвої ваги: ​​Нестачу чогось в житті я доберу з тарілки
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Зайва вага в житті людини говорить не тільки про те, що вона не займається спортом і харчується неправильно. Так, якщо впустити в своє життя дієти і тренування, то, швидше за все, ви, і правда, досягнете певного успіху. Але якщо не будуть усунені глибші психологічні причини появи «боків» і «животика», то цей результат не затримається надовго.

Психосоматика: вторинна вигода зайвої ваги

Пам’ятайте про зірки, які загораються, тому що це комусь потрібно? Ось і зайва вага з’являється у людини, якій вона для чогось обов’язково потрібна. Перш ніж поправитися, ми приймаємо це рішення для себе. Несвідомо, звичайно ж, але воно обов’язково приймається: наш організм, підсвідомість радяться і вирішують, що надмірна вага принесе ту чи іншу користь. Ще це називається «вторинною вигодою».

Наведу кілька найпоширеніших.

Бамперна зона

Жир в цьому випадку грає захисну роль від небезпечного і жорстокого світу навколо. Або від людей в ньому. Часто це відбувається в серйозних стресових ситуаціях: втрата роботи або житла, розлучення, народження дитини, складності у відносинах, смерть, сильні фінансові труднощі і т.д.

Зайві кілограми в цьому випадку стають перепоною між вразливим нутром людини і зовнішнім світом. В цьому випадку дієти і спорт все ніяк не можуть розпочатися в житті людини, оскільки психіка буде чинити опір і робити все, щоб цього не сталося: адже тоді людина втратить свій «захист».

Підвищення власної значущості

Що робити людині, якій здається, що її ніхто не слухає, не сприймає всерйоз, що вона ніби невидима для інших? Як їй наростити свою значимість? Ну, ви вже розумієте, напевно, як це працює в цьому випадку: «стану-ка я великим, тоді мене буде складніше ігнорувати. Мої кордону постійно порушуються – значить, треба їх розширити і зміцнити!».

Психіка сказала – тіло зробило. Навіть у тваринному світі відома така стратегія самозахисту, коли тварини роздуваються, ставлять дибки шерсть, пір’я. Це виглядає переконливо. Так, і це теж захисна реакція, тільки для людей з низькою самооцінкою.

Придушення сексуальності і привабливості

Якщо жінка в будь-якому віці стала жертвою насильства, то повнота може бути необхідною, як засіб непривабливості, який захистить її від повторення цього досвіду в майбутньому. Фахівці в області з психосоматики помітили, що накопичення жиру в області стегон, тазу і живота говорить про глибинне неприйняття і відкидання своєї жіночності, своєї жіночої суті. Якщо ви помітили, що смак життя останнім часом кудись зник, а разом з цим з’явилися проблеми із зайвою вагою – зверніть увагу саме на цей пункт.

Тепер я дружина і мати

Багато жінок починають стрімко набирати вагу не тільки після народження дитини, але і після того, як вийдуть заміж. Якщо в першому випадку все можна звалити на «гормони», то в другому одними ними все пояснити вже складніше. Насправді ж, просто образ молодої, безтурботної і легкої дівчини замінюється на образ солідної глави сімейства або матері. Ну, а хіба така фігура може бути тонкою, стрункою і легкою? Ні, вона обов’язково повинна почати «мати вагу» в лапках і без них.

Я сильна і самостійна

Іноді виявляється, що раптовий набір ваги починається з моменту, коли жінка змушена брати на себе якісь не жіночі обов’язки в сім’ї. Наприклад, заробляння грошей. Якщо з якихось причин жінка не може собі дозволити в житті бути крихкою, ніжною та жіночною, значить, їй доводиться бути сильною. А сильною – значить великою. І знову ж таки, тут психіка і організм приходять нам на допомогу, допомагаючи справлятися з труднощами.

Все це лише різні сторони однієї простої істини – ми недостатньо себе любимо і цінуємо. І ще, ми мало знаємо про себе. Ми поняття не маємо, як працює психіка і як вона впливає на роботу організму. Психіці не треба захищати себе і свого господаря такими неадекватними способами: коли людина знає як правильно справлятися зі стресами; коли її самооцінка в нормі; коли вона живе у злагоді з іншими людьми і вміє не ставити своє життя в залежність від їх думки; коли її внутрішні потреби завжди беруться до уваги і не знецінюються; коли людина не ставить нікого і нічого вище своєї безпеки – як фізичної, так і психологічної; коли людина не ховає голову в пісок від виникаючих в житті складнощів, не ігнорує їх, а намагається вирішити, як би складно це не давалося.

Всі ці проблеми можна вирішити, всі ці установки можна витягувати з тіні підсвідомості, розбирати і заміняти на адекватні, більш здорові. Ставайте більш усвідомленими! І будьте здорові.

Джерело: nimpha.pw
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: