Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Українка 25 років створювала панно, визнане найбільшим вишитим полотном в світі!

Українка 25 років створювала панно, визнане найбільшим вишитим полотном в світі!
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Катерині Сергіївні вже за 80 років. Однак вона як і раніше сповнена бадьорості та оптимізму, будує грандіозні плани на майбутнє. Задумала вишити гігантський килим для своїх правнуків. Подібна робота для майстрині не в новинку. 25 років вона створювала панно, визнане найбільшим вишитим полотном в світі! Його довжина – понад 9 м, а ширина – 2,5 м. На свою роботу майстриня витратила 25 років життя.

Зараз унікальна вишита картина прикрашає стіни кімнати в будинку Катерини Сергіївни.

Підштовхнула Катерину Кадолбу до створення грандіозного полотна ще в 1987-му ілюстрація з журналу «Селянка».

– Побачила таку приємну картинку в журналі: стоять берези, кульбаби цвітуть. Подумала, виміряла, розмістила цей сюжет на канві, і з тих пір все шию і шию! – посміхається авторка картини.

З цієї берези з журналу «Селянка» 25 років тому і почалася картина.

Матеріали, використані в картині, – окрема історія. Тканина для канви була вилучена у чоловіка – спочатку вона призначалася для пошиття чохла на машину.

– Іван Іванович привіз рулон, каже: поший мені накидку, машину накривати. Я глянула – а тканина така хороша, і хрестик на ній розраховувати зручно. Конфіскувала! – розповідає Катерина Сергіївна.

Сюжети з полотна Катерина Кадолба розглядає, як фотографії з сімейного альбому.

– Мені часто доводилося бувати у відрядженнях, – приєднується Іван Іванович.

– І куди б я не їздив, звідусіль привозив дружині різнокольорові клубки. Дефіцит адже був.

А в наш час, коли закінчилися відрядження, але з’явилися секонд-хенди, у рукодільниці народилася нова ідея, де можна розжитися матеріалом.

– Купую кофти та інші речі, розпускаю … виходить набагато дешевше, ніж пряжа! – хвалиться Катерина Сергіївна.

Так що картина була зібрана буквально з світу по нитці. Але і перерахованого вище не завжди вистачало, щоб реалізувати задумане: доводилося йти на жертви.

– Знадобилася нитка захисного кольору. І ніде її немає в продажу! А в гардеробі у мене висіла нова кофта, подарована чоловіком, ще жодного разу не надіта. Якраз потрібного кольору виявилася! «Довелося її теж розпустити», – каже Катерина Сергіївна.

– Іван Іванович не образився, він вже розумів, яке сильне у мене захоплення!

Катерина Кадолба

Тепер найбільша в Україні вишивка болгарським хрестом, розміром 2,5 на 9 метрів, прикрашає будинок Івана Івановича та Катерини Сергіївни, повністю займаючи дві стіни вітальні. Офіційно рекорд не зафіксовано, але конкурентів ніби не спостерігається. Зате є шанувальники таланту – правнуки. І хоч радувати їх – це святе, повторювати рекорд прабабуся Катя не збирається – зір вже не той.

Джерело

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: