Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Дивовижна історія про чоловіка, який очищує всю планету від сміття

Дивовижна історія про чоловіка, який очищує всю планету від сміття
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Естонського підприємця Райнера Нилвака жахливо дратували поліетиленові пакети в лісі.

«Чесно кажучи, я не любитель підбирати сміття, – каже Райнер. – Але я зустрічав його стільки, що більше не міг терпіти. Складно наодинці намагатися боротися зі звичками людей. Тобі здається, що потрібно або евакуюватися на Марс, або терміново щось зробити».

Зробимо

Чоловік, який очищує всю планету від сміття

Райнер поскаржився місцевим чиновникам, але це не спрацювало.

«Тоді я зрозумів, що єдиний спосіб достукатися до людей – пожертвувати чимось самому. – розповідає він. – Ти не говориш всім що робити або як себе вести. Ти показуєш, як тебе особисто ранять дії людей. І тоді вони приходять допомогти тобі і зробити тебе щасливішим».

Райнер оголосив про абсолютно божевільний план: він, звичайний житель країни, очистить всю Естонію від сміття за один день – третього травня 2008 року. І зібрав команду однодумців з чотирьох друзів.

«На першій зустрічі моя подруга записала в блокноті:” для протоколу: ми очистимо всю Естонію третього травня “. – розповідає Нилвак. – Побачивши це, я подумав: нічого собі, тепер все офіційно. Хоча насправді це був абсурд: у нас не було нічого, щоб наблизитися до мети».

Райнер і його команда почали записувати імена тих, хто міг бути корисний. Спочатку це були просто друзі друзів.

«Ми дзвонили кожному особисто і пояснювали ідею, – каже Райнер. – А потім запитували, чи настільки божевільний людина, щоб приєднатися до нас і допомогти? Так до нас прийшли перші двадцять волонтерів. Всі, крім одного, дійшли з нами до самого кінця».

Райнер мав рацію. У відповідь на його ентузіазм люди почали жертвувати чимось своїм. Заради участі в збиранні одна жінка відмовилася від подарунка на своїй основній роботі – двотижневої подорожі на тропічний острів. Шістсот п’ятдесят волонтерів по всій Естонії під керівництвом Райнера організовано працювали безкоштовно. Але більше всіх гарував сам Нилвак: на підготовку він витрачав по 12 годин на день протягом семи місяців.

«Ми йшли до кращих адвокатів і казали: нам здається, ми зможемо очистити країну від сміття, якщо ви надасте нам цінних співробітників. Отримуючи згоду, відправлялися до журналістів і пропонували їм зробити сюжети про цю подію, – говорить Райнер. – В якийсь момент у мене було по п’ять зустрічей в день – і під час розмови з людьми я ще встигав думати про своє. Щосуботи ми зустрічалися і робили карту смітників. Наш загальний чат в «Скайпі» безперервно працював сім місяців. Якщо хтось захворів, то іншій людині доводилося жертвувати сном заради підготовки».

Вранці третього травня на акцію прийшло п’ятдесят тисяч людей. Без участі держави, без агітуючих плакатів і настирливої реклами. Райнер досі з подивом відзначає: це тільки офіційні цифри, ще тисячі добровольців просто не є зареєстрованими користувачами. У цей день сміття зібрали на всіх точках – десять тисяч тонн. Несподівано для Райнера феномен акції «Зробимо!» почав поширюватися як вірусне відео. Йому телефонували з усього світу щоб дізнатися, наскільки правдиво те, що сталося в Естонії третього травня. Приїхавший з Франції тележурналіст навіть об’їхав разом з Райнером всі місця колишніх звалищ.

«Одного разу мені зателефонував викладач великого бразильського університету. – розповідає Райнер. – Сказав, що починає навчальний рік з показу відеосюжету про нас. А ми ж думали, що просто вирішували проблему в Естонії».

Так, вже в наступному році Райнер запропонував людям з різних країн світу вивести ідею на світовий рівень. Глобальна мережа «Зробимо!» (Letʼs Do It!) – це об’єднання волонтерів в різних країнах світу, захоплених ідеєю очистити місця навколо них від сміття.

Зробимо_карта

«У нас в списку зараз більше ста країн, – каже Райнер. – Деякі з них стали ще успішнішими ніж Естонія. Наприклад, Словенія. Там живе близько двох мільйонів людей. Але на акцію прийшли двісті сорок тисяч. Тринадцять відсотків населення! Чому? Тому що її організували молодята, які використовували для цього подаровані їм на весілля гроші. Не важливо, наскільки серйозні у тебе зв’язки або наскільки ти багатий – якщо ти жертвуєш чимось, то можеш змінити щось в світі і наодинці. Тільки так можна дізнатися, чого ти вартий».

Вісім років тому Райнер всього лиш хотів прибрати поліетиленові пакети з лісу, а в підсумку запустив ланцюгову реакцію по всьому світу. Щороку в березні в Естонії десятки тисяч людей вже без допомоги Райнера зустрічаються заради своєрідного суботника: прибирають сміття, фарбують стіни дитячих садків, і потроху роблять простір навколо себе кращим. На вересень 2018 року намічена наступна акція «Зробимо!» – на цей раз не тільки в Естонії.

Зробимо_світ

«Очистимо від сміття нашу невелику планету», – скромно каже Райнер.

І після всього почутого у мене немає сумнівів в тому, що це чудове безумство спрацює знову.


«Розумієш, мені довелося перебудувати все своє життя, – каже Райнер. – Але в обмін я отримав спокій. Якими б не були результати, коли мені одного разу стукне 85 і я подивлюся на себе в дзеркало, то зрозумію, що зробив все, що міг, щоб бути щасливим».

Рух Зробимо!

Джерело: project-splash.com

Приєднуйтеся до нас у Telegram!

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: