Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Цікаві факти: Як великі винаходи змінили тіло людини

Цікаві факти: Як великі винаходи змінили тіло людини
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Як виделки змінили будову щелепи, а лампочка – режим сну

Технології впливають на еволюцію людини, її поведінку і тіло. Пропонуємо вам декілька цікавих фактів про те, як деякі винаходили вплинули на зміни у тілі людини

Сільське господарство і карієс

Коли: 10 000 років тому

Що змінилося: карієс став значно більш частим явищем

Кожен, хто прожив на світі більше 5 років, знає, що таке карієс, і частіше за все не з чуток. Але перш ніж звинувачувати в чорних дірах на емалі велику кількість солодощів і відсутність звички чистити зуби, задумайтеся над тим, що вдалося з’ясувати вченим з Корнельського і Стенфордського університетів.

Автори статті порівняли геном Streptococcus mutans – бактерії, що викликає карієс – з геномами кількох близьких видів, що живуть в ротовій порожнині шимпанзе, макак, щурів і хом’яків. Здавалося б, раз шимпанзе – наші найближчі родичі, то і мікроби у нас повинні бути максимально схожі. Однак з’ясувалося, що найближче до Streptococcus mutans не бактерія мавп, а мешканець ротової порожнини щурів – Streptococcus ratti. Судячи з усього, він перебрався на наші зуби і еволюціонував в новий вид 10 тисяч років тому, коли почало розвиватися сільське господарство і щури стали жити пліч-о-пліч з людиною по всьому світу.

Ще одне дослідження підтверджує, що карієс став лютувати саме в той час. Американські антропологи вивчили черепа 39 людей, що жили на території сучасного Судану 8-11 тисяч років тому – якраз тоді, коли місцеве населення стало освоювати землеробство. І якщо у більш давніх скелетів карієс зустрічали тільки на 0,8% зубів, то після появи в тих місцях сільського господарства частка уражених зубів підскочила в рази – до 20%. Втім, звинувачувати в усьому мікробів і щурів теж не варто, адже шкоду солодощів для нашої посмішки ніхто не відміняв.

Виделка, ніж і прикус

Коли: XVIII століття

Що змінилося: прикус (положення щелеп відносно одна одної)

Що може бути важливішим, ніж їжа? Знаючи, що їсть тварина, можна уявити собі, як вона виглядає, і навпаки. Зараз антропологи практично не сумніваються, що можливість зварити або засмажити здобуту їжу дозволила стародавнім людям менше жувати, тому їхні щелепи зменшилися, а мозок збільшився. Разом з цим з’явилися високий інтелект і мова.

Поява виделок і ножів, звичайно, не поліпшило наші здібності, але теж відбилася на організмі людини. Якщо вірити антропологу Лорингу Брейсу, кілька століть тому у більшості людей верхня щелепа перебувала точно над нижньою. Такий варіант прикусу був зручний, коли доводилося розривати шматки м’яса щелепами. 250-300 років тому європейці і американці стали часто використовувати виделку і ніж. Тому м’ясо вже не розгризали, а розрізали, його шматочки насаджували на виделку і відправляли в рот. Процедура здається нам нехитрою, але факт в тому, що саме вона змінила наш прикус. Одна щелепа стала заходити за іншу, оскільки так легше знімати їжу з виделки і додатково подрібнювати її. Завдяки дерев’яним паличками для їжі в Китаї такий прикус поширився раніше – близько 900 років тому.

Лампочка і режим сну

Коли: ХIХ століття

Що змінилося: люди стали спати 8 годин підряд без пробудження

Нічний сон як тривав, так і триває в середньому 8 годин, але раніше він був розбитий на кілька частин. До тих пір, поки Едісон не запатентував свій винахід – лампу розжарювання, вулиці висвітлювалися досить слабо, і не кожен міг дозволити собі ліхтар, щоб з його допомогою безпечно добиратися додому в темряві. Цим користувалися бандити, тому більшість порядних громадян воліло з заходом сонця опинитися вдома і раніше лягти спати.

Однак безперервно до самого ранку спали рідко. В історичних документах з Італії, Франції та Великобританії частіше зустрічаються поняття «перший сон» і «другий сон», ніж просто «сон». А ось пізніше, коли електрика і годинник з’явилися практично в кожному будинку, нічний сон з перервами став розкішшю. Люди придумали поняття режиму, нормованого робочого дня, і зародилася думка про те, що людина може (але не повинна!) проводити час даремно.

Факт, що нічний сон можна розбити на частини, нерідко розуміють не зовсім правильно. Звідси виникають спроби придумати ідеальний режим, при якому людина спить тільки півгодинними уривками по 4-8 раз в день, а решту часу бадьора і працездатна. Такого, на жаль, не може бути. Сон ділиться на кілька стадій, і, щоб виспатися, потрібно, щоб усі ці стадії пройшли одна за одною без перерви. На це потрібно близько півтори години. Тому спати менше просто безглуздо. До того ж сонливість нікуди не зникне і накопичиться, якщо спати менше 7-8 годин на день. Винятки зустрічаються, але вони занадто рідкісні.

Ультразвук і співвідношення статей

Коли: 1960 рік – наші дні

Що змінилося: хлопчики стали народжуватися частіше дівчаток

За статистикою, жінок, які на ранніх етапах вагітності виношують дівчаток, трохи більше, ніж тих, хто готується народити хлопчика. Але на більш пізніх етапах це співвідношення змінюється. Причина тому – технології, а саме УЗД.

З кінця Першої світової війни ультразвук застосовували для того, щоб підводні човни могли орієнтуватися в темній каламутній воді. Через 30 років виявили, що таким чином можна знаходити камені в жовчному міхурі у собак, а ще через 10 років виявилося, що людський плід теж можна досліджувати за допомогою ультразвуку. Таким чином, люди навчилися за зовнішнім виглядом плоду ще в утробі матері визначати його стать.

Мара Хвістендаль, автор книги «Неприродний відбір», стверджує, що світ за останні кілька десятиліть недорахувався 160 мільйонів дівчаток. Їх потенційні матері, прийшовши на УЗД і дізнавшись стать дитини, вважали за краще зробити аборт. Особливо сильно постраждала Азія, де чоловіки займають набагато більш високе положення в суспільстві, ніж жінки, а життя і благополуччя останніх не дуже-то цінуються. Наприклад, в Китаї в 2010 році хлопчиків було 54,14%, дівчаток – 45,86% від загального числа дітей.

Інтернет і венеричні захворювання

Коли: 2000-ті роки – наші дні

Що змінилося: зросла частота захворювань, що передаються статевим шляхом

Сайти знайомств змінили статистику захворювання на венеричні недуги.

Для когось статеві контакти з незнайомцями – стиль життя, для когось – випадковість, але факт залишається фактом: з 270 опитаних американців, які в 2006 році зустрічалися з людьми з сайту знайомств Craigslist, тільки половина використовувала контрацептиви.

У 2011-2012 роках в Новій Зеландії стався спалах сифілісу. У деяких містах частота захворювання зросла вчетверо всього за рік. Судячи з усього, її винуватцями стали чоловіки, які активно використовують соцмережі і спеціалізовані сайти для знайомств. Деякі з хворих, за їх визнанням, за три місяці мали статеві контакти з півсотнею партнерів. За 10 років до цього, з 1998 по 2002 рік, в Сан-Франциско число хворих на сифіліс збільшилася в 10 разів, і в цьому знову були винні сайти знайомств.

Джерело: lovelylife.in.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: