Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Значення орнаментів: З яким візерунком краще обрати вишиванку?

Значення орнаментів: З яким візерунком краще обрати вишиванку?
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Українські вишиванки – це не просто національний одяг, а й вираження багатовікової культури та традицій наших предків. А носити вишиванку в наші дні – не лише данина споконвічним традиціям, але це ще красиво, зручно і модно, пише rivne1.tv.

Проте чи знаєте ви, з яким візерунком краще обрати вишиванку і яке значення мають дані символи.

Вибір узору для сорочки визначався тим, для кого вона вишивалися. Для дівчаток і юнаків це зазвичай комбінації з ромбів, зірок, косого та прямого хрестів. Для дівчат рослинні мотиви, в основному квіти.

Для жінок і матерів – плоди і ягоди. Чоловікам геометричні візерунки, щоб додати твердості їх духу і волі.

Одним з популярних мотивів вишивки здавна були виноградні лози з гронами, переплетені гілочки з листям.

Виноград – символ жіночої родючості.

Для чоловіків такий малюнок не підходить. Що ще цікаво: якщо схема візерунка для вишиванки вимагала використання блакитного кольору, його наносили на дитячий одяг. Вважалося, що такий орнамент служить захистом від нещасних випадків, а якщо дитина поранилася, пошкодження швидше заживуть.

Птахи і метелики на вишиванці

Cимволізують ангелів-охоронців, посланих оберігати нас від неприємностей і злого впливу. Тому й вибиралися подібні мотиви для чоловічих сорочок і поясів, особливо якщо рід занять сильної статі пов’язаний був з ризиком. І, звичайно, візерунки для вишиванок дитячих не обходилися без метеликів і пташок – адже малюкам не можна без Божого захисту!

Рослинний орнамент

Рослинний орнамент в одязі здавна підкреслював спорідненість людини і природи, їхню єдність, і підживлював рід людський цілющою силою землі-матінки. Найчастіше на вишиванках можна було побачити хміль, барвінок, виноград, калину, дубове листя, і це не випадково.

Калина, наприклад, позначала зв’язок людини з батьківщиною, ріднею, родом, корінням, предками. Крім того, калина має ще один таємний сенс – за віруваннями ще праслов’янських племен, саме з неї почалося народження небесного світу, бо з ягід дерева з’явилися зірки, місяць і сонце.

Ще одне сакральне дерево – дуб, що з’єднує небо і землю, світ духовний і матеріальний. Дуб – це стійкість, міцність, невичерпна життєва сила, покровитель чоловічого начала.

Візерунки з гілочками хмелю найчастіше красувалися на сорочках молодих хлопців і говорили про веселощі, життєлюбство, невгомонну вдачу.

Нерідкі на вишиванках були і полум’яні маки – захисники від пристріту, косих поглядів і промов.

Таємницю життя приховує в собі і квітка лілії. В легендах квітка лілії – то символ дівочих чарів, чистоти та цноти.

Чорнобривці та цвіт вишні – символ ма­теринської любові.

  • Мальва, півонія – віра, надія.
  • Троянда – любов, кохання. У хрис­тиянстві – квітка раю. Давня назва троянди, ружа, співзвучно стародавній назві Сонця – Ра.
  • Любисток – кохання, краса.
  • Васильки – святість і чистота, ввічливість, людська відданість.
  • Волошки – прозріння.
  • Барвінок – символ дівочої честі.
  • Півники – квіти Богородиці.
  • Ромашки – кохання, приворотне зілля.
  • Полуниця – сонце.
  • Гвоздика – повага.

Своє значення мають і геометричні фігури зображені на вишиванках

Ромб – знак родючості землі. Ромб з крапкою всередині – символ засіяного поля. Ці знаки, що дійшли до нас з глибокої минувшини – Сонце, Вода і Земля – складають життєдайну трійцю. Вони є неподільними в орнаментах української вишивки.

Трикутник – символ триєдиного Бога.

Коло – символ Сонця. Чотирикінцевий хрест у колі – оберіг хати на щастя.

Квадрат – чотири сторони світу (південь, північ, захід, схід); чотири пори року (осінь, зима, весна, літо); чотири пори віку (народження, юність, старість, смерть);

Хрест – символ Бога. В орнаменті українських вишивок переважав хрест, навіть одна з технік вишивання – “хрестиком”. Хрест покладений в основу одержання тканини – полотна, так зване “полотняне переплетення”.

Обираючи вишиванку для себе чи для рідної людини, зважайте і на візуренок, що на ній зображеней. Адже він відіграє важливе значення.

Приєднуйтеся до нас у Telegram!

Джерело: vsviti.com.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: