Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Через століття: замки України, які чудово збереглися

Через століття: замки України, які чудово збереглися
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Туристів завжди ваблять до себе замки своєю загадковістю, страшними історіями і дивовижною середньовічною красою. Ми пропонуємо Вам список замків та фортець України, які найкраще збереглися або ж були відреставровані до свого первозданного вигляду. Звичайно, тут вже немає того багатого оздоблення, але подивитися на місця, де колись жили князі і вельможі, завжди цікаво. Тож, обирайте собі кілька, і заплануйте екскурсії, як тільки потеплішає. Повірте, замки дійсно варті Вашої уваги.

Мукачівський замок. Мукачево, Закарпатська область

Точна дата заснування замку невідома, але вперше він згадується в документах, які датуються XI століттям. Цей замок, – родове гніздо трансільванських князів Ракоці, зводився на високій вулканічній горі (65 м) в кілька етапів.

Замок контролював торговельні шляхи через Верецький перевал. Зовнішні лінії оборони включали рів, вал і частокіл. А вдале місце розташування гори, що носить назву – Замкова, зробило фортецю на вершині, об’єктом жадання для правлячих династій Європи на багато століть вперед. Фортеця витримала безліч облог. З 1993 р., приміщення Мукачівського замку займає історичний музей і картинна галерея.

Зараз цю величну споруду можна оглянути з екскурсіями. Є багато шикарних експозицій: етнографічний музей, кімната побуту, кімната тортур, бастіон, лицарська кімната. Панорама з замку просто незабутня – все місто видно ніби на долоні. Також можна відпочити і перекусити в затишній кав’ярні.

У замкових підвалах відкритий дегустаційний зал вин торгової марки “Чизай”.

Кам’янець-Подільський замок. Кам’янець-Подільський, Хмельницька область

Побудували його в кінці XIV- початку XVI ст. Він входить до складу Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Не випадково цю фортецю називають замком, а не фортом. Дивлячись на замок, і в голову не приходить, що він був найпотужнішою оборонною будовою і служив захистом Поліського краю від частих набігів завойовників. Охочих взяти фортецю було багато, але вдалося це зробити лише турецькому султану Магомету IV.

Зараз Кам’янець-Подільський замок зараховують до “Семи чудес України”, поряд з такими відомими пам’ятками як Києво-Печерська Лавра.

Він розкинувся на самому видному місці навпроти Старого міста.

Особливо рекомендуємо Вам відвідати імпровізоване кафе на відкритому повітрі в самому замку. Офіціанти тут одягнені в стилізовані костюми, пропонують покуштувати шашлик, овочі-гриль, банош, солянку.

Фортеця дуже красива в будь-який час доби, але обов’язково варто сходити на оглядову площадку на заході сонця та подивитися на вечірню підсвітку фортеці. Також тут можна ліпити посуд з глини, але досить довго чекати поки Вам його обпалять і віддадуть. Хоча можуть і вислати поштою.

Луцький верхній замок (Замок Любарта). Луцьк, Волинська область

У вигляді європейського середньовічного замку фортеця була споруджена в 1340-1385 роках литовсько-руським князем Любартом. Була резиденцією волинських князів, а на деякий час – і столицею Галицько-Волинської держави.

Луцький замок (замок князя Любарта) або Верхній замок – один з найбільших і найстаріших замків в Україні, який зберігся для нас майже в первозданному вигляді.

Якщо будете там, радимо з екскурсій обрати Надбрамну вежу з підйомом на верхню площадку. Вид звідти просто захоплюючий. Для тих, хто не знає, замок зображений на купюрі 200 гривень.

У дворі виставлено безліч катапульт, один таран, одна гармата, а також гігантське шахове поле з великими фігурами. На території замку працює музейний комплекс, що складається з декількох невеликих музеїв: Музей живопису, Музей дзвонів (єдиний в Україні), Музей будівельної кераміки, Музей друкарства, Музей зброї.

Ужгородський замок. Ужгород, Закарпатська область

Побудований приблизно в VII столітті, проте вперше замок згадується в угорських хроніках в IX столітті. Ужгородський замок – одна з найбільш збережених середньовічних оборонних споруд на території України.

Виникнення пов’язують з поселенням слов’янського племені білих хорватів на Замковій горі над річкою Уж.

Замок не може не сподобатися: мальовничий, загадковий та чудово зберігся. Рекомендуємо побувати в казематах – експозиція там маленька, але дуже цікава. Також тут виставляють одяг з різних регіонів Карпат, музичні інструменти, опудала тварин, меблі, книги, зброю, і багато-багато всього. Одним словом, є що подивитися. Найбільше вражає виставка старовинних ікон і книг, деяким з них по 500-600 років!!!

Дуже сподобається Вам дегустаційний зал на території замку – інтер’єр оформлений в стилі середньовіччя. Вина тут виробництва приватного винороба з Берегова.

Митрополичий палац. Чернівці, Чернівецька область

Митрополичий палац був споруджений на місці житла єпископа в 1882 році. Складається з 3-х корпусів-споруд: головний корпус, семінарія з храмом Трьох Святителів і пресвітерій. В даний час в його будівлях розташовується головний національний університет міста імені українського письменника і передвісника національного відродження на Буковині – Юрія Федьковича.

Палац знаходиться в списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Його оточує мальовничий дендропарк, який облаштований позаду головного корпусу палацу. Він займає більше п’яти гектарів. Парк побудований в красивому ландшафтному стилі. Його прикрашають майстерно висаджені екзотичні дерева, а також липи, дуби та клени.

Якщо Вам пощастило навчатися тут, то Ви винесете звідси не тільки знання, а й приголомшливі роки в одному з найкрасивіших місць України. А просто туристам буде цікаво поглянути як на парк і архітектуру палацу, так і пройтися коридорами університету, де в деяких місцях залишилася оригінальна обробка стель.

Качанівський замок. Качанівка, Ічнянський район, Чернігівська область

Створено заповідник на базі старовинної садиби дворянського періоду (приблизна дата будівлі садиби 1770-і роки). Зараз замок є єдиним цілісним архітектурним ансамблем, який не піддався змінам.

Качанівка – це національний заповідник історико-культурного значення. Будівлі вражають уяву своєю розкішшю, парк являє собою 560 гектарів. Основу парку складають хвойні породи дерев, серед яких багато унікальних для цієї території. Любителям гуляти на свіжому повітрі принесе справжнє задоволення прогулянка по романтичним руїнам і скверикам, пішохідним місткам і таємничими стежками. Можна посидіти в альтанці Глінки, яка прикрашена персонажами його опери «Руслан і Людмила». Крім того, в парку облаштовано безліч майданчиків для пікніка, так що можна перекусити і навіть взяти напрокат мангал. Особливо добре садиба виглядає в осінній період, коли дерева покриваються золотом або навесні, в період цвітіння садів.

Хотинська фортеця. Хотин, Чернівецька область

Назва Хотин, швидше за все, походить від слова «хотіти». Адже стародавня фортеця, що стоїть на важливих транспортних магістралях, завжди була і залишається бажаною.

Побудована в XIII столітті за наказом князя Данила Галицького на місці ранньослов’янських укріплень. Її значні стіни служили декораціями в таких відомих фільмах, як «Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Д’Артаньян і три мушкетери», «Стріли Робін Гуда», «Тарас Бульба». Фортеця не поступається будовою замку в Кам’янці-Подільському, а в історії вона навіть на триста років старша. У 2000 році Хотинській фортеці було присвоєно статус “Державного історико-архітектурного заповідника”, також її визнали одним з «Семи чудес України».

Зараз в корпусі казарм відкриті музейні експозиції: історія артилерії, облогові знаряддя, нумізматика, картинна галерея. До речі, це єдина фортеця в Україні, яка була побудована не на височині, а в пониззі. Особливу атмосферу при вході створює бандурист. Він ніби переносить Вас в середньовіччя. Місце красиве – відвідати треба обов’язково. І звичайно крім огляду фортеці зсередини, треба піднятися до зовнішніх оборонних стін, щоб подивитися на фортецю зверху і спуститися до Дністра, щоб оцінити споруду знизу. На території є діючий колодязь, з якого можна пити воду та втамувати спрагу.

Аккерманська фортеця. Білгород-Дністровський, Одеська область

Побудована на місці античного міста Тіра. Про час будівництва фортеці існують різні версії: приблизно XIII-XV століття. У всі часи фортеця захоплювала, вражала своєю потужністю і неприступністю. Побудована на високому скелястому березі Дністровського лиману з місцевого каменю – вапняку, в плані являє собою неправильний багатокутник площею трохи більше 9 га.

На даний момент це одна з найбільших і найбільш збережених в Україні фортець. На даний момент з 36 веж вціліло лише кілька. Найбільш цікавими можуть бути для Вас вежа Пушкіна та Дівоча вежа.

Про Дівочу вежу існує красива легенда. Молдавський князь Олександр Добрий мав дочку на ім’я Тамара, яка була дуже красивою. Батько часто був відсутній, а дочка вела розбійницький спосіб життя. Одного разу вона попросила батька виділити гроші на будівництво монастиря, щоб спокутувати свої гріхи. Олександр дав дочці гроші, але Тамара побудувала могутню фортецю і оголосила себе незалежною царицею. Поселившись у фортеці, розбійники здійснювали напади на міста і села. Коли батько повернувся з походу і побачив замість монастиря – фортецю і дізнався про справи своєї дочки, він прокляв її. В результаті прокляття Тамара заснула. Олександр наказав замурувати її живцем в стінах, і з тих пір вежа носить ім’я «Дівоча».

Замок Шенборн. с.Карпати, Мукачівський район, Закарпатська область

Історія споруди почалася з дерев’яного мисливського будиночка, побудованого в 1840 році в урочищі Берегвар, який входив у володіння графів Шенборнів. Власники цих місць дуже любили полювання, тому частенько навідувалися сюди зі своїми гостями. У 1890-1895 роках графом Бухеймом Шенборном на місці дерев’яного будиночка був зведений замок. Останній представник цього роду граф Георг Ервін фон Шенборн змушений був залишити замок в 1944 році і виїхати до Австрії.

Після Другої світової війни, в 1945 році, мисливський палац Шенборнів разом з оточуючими його землями, був оголошений державною власністю, а через рік в ньому відкрили санаторій «Карпати», який успішно працює до цих пір.

Вражає внутрішнє оздоблення палацу. Також велике задоволення любителям піших прогулянок доставить відвідування красивого старовинного парку – пам’ятки садово-паркового мистецтва, який оточує палац Шенборнів. Він був закладений ще в 1848 році.

Сьогодні територія парку охоплює площу 38 га. Тут можна побачити багато екзотичних і рідкісних видів дерев і рослин: самшит, канадські ялини, сосни Веймута, тюльпанове дерево, айва японська, рожевий бук, оцтове дерево, японські вишні і ін. Деякі дерева досягли воістину велетенських розмірів.

Збаразький замок. Збараж, Тернопільська область

Замок був споруджений в 1626-1631 рр., за проектом фламандського архітектора. Будівництво замку здійснювали брати Єжи та Кшиштоф Збаразькі. Після смерті Єжи Збаразького в 1636 році замок перейшов князям Вишневецьким, які зміцнили оборонні споруди. Зараз це музей Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Головна подія, завдяки якій Збаразький замок увійшов в історію України, – семитижнева облога військами Богдана Хмельницького в 1649 році, яка завершилася підписанням Зборівського миру через перехід хана Іслам-Гірея III на бік короля Речі Посполитої Яна-Казимира.

Сьогодні Збаразький замок – це прекрасний зразок палацово-оборонної споруди. У центрі комплексу розташовується резиденція князів: двоповерховий палац, зведений в стилі ренесанс. До палацу примикають каземати. Колись там були казарми, конюшні та склади для пороху і зброї. Цікава особливість: серед підземних ходів є тунель до криниці приблизно на глибині 10-15 метрів і дивна кругла кімната, діаметром 6-7 метрів з масивною опорою посередині, призначення якої незрозуміле і понині. За однією з версій, тут зберігалися запаси пороху, яким могли підірвати весь замок на той випадок, якщо його захисники зазнають поразки. За іншою версією тут була камера тортур. Варто також додати, що з підземель йшов підземний хід до Бернардинського монастиря, що розташовувався в низині. Тепер це центр міста, приблизно в 800 метрах від замку.

У замкових казематах і палацових залах розміщені різні експозиції від археологічних знахідок до робіт сучасних майстрів мистецтва. У просторих залах стоять бюсти відомих історичних особистостей і дерев’яні скульптурні композиції на тему козацтва, а на стінах висять портрети колишніх власників замку. В окремому залі можна побачити старовинний орган, зроблений в Львові в XIX столітті.

Ось така загадкова краса розташована на території України. Тому, обирайте будь-який замок і вперед за незабутніми враженнями.

Джерело: svitom.info
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: