Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

TED. Про виховання дітей

TED. Про виховання дітей
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Хто з батьків впевнений, що знає, як виховати дітей дійсно правильно? Це питання ставить перед собою журналістка, письменниця і мама трьох дітей Гелен Пірсон.

Упродовж останніх 70 років британські вчені спостерігали за тисячами дітей, щоб з’ясувати, чому деякі з них стають щасливими та успішними, а інші – ні. Переглянувши це дослідження, наукова журналістка Гелен Пірсон у своєму TED-виступі поділилася деякими важливими висновками та простими істинами про життя та хороше виховання дітей.

«Як більшість батьків, часто я поняття не маю, що роблю. Я хочу, щоб мої діти були здоровими і щасливими, але не знаю, що я повинна зробити, аби гарантувати їм це. Величезна кількість книг дає суперечливі одна одній поради. І як знайти тут істину?»

– говорить Гелен. Саме дослідження британців, за словами спікера, допомогли їй стати більш впевненою в тому, як виховувати дітей, а також показало, як ми як спільнота можемо допомогти всім дітям.

 

Саме дослідження почалося 1946 року, через кілька місяців після закінчення війни. Вчені провели величезне опитування матерів майже кожної дитини в Англії, Шотландії та Уельсі, народжених упродовж одного тижня (близько 14 тисяч немовлят). Учені запитували, чи під час вагітності жінки споживали додатково півлітра молока на день, скільки витрачали на блузки, корсети, нічні сорочки і білизну, хто дбав про чоловіка, поки молода мама була з дитиною?». Це повоєнне дослідження було настільки успішним, що вчені повторили його 1958, 1970 року, на початку 90-х і ще раз наприкінці XX ст.

Результати показали, що найважчий шлях чекає на тих дітей, які народилися у бідних родинах. «Вони часто гірше вчилися в школі, в результаті отримували менш престижну роботу. Можливо, це очевидно, але були і зовсім несподівані результати: діти, які мали важкий старт в житті, частіше хворіли в дорослому віці, частіше страждали ожирінням, мали підвищений тиск, проблеми з пам’яттю, і навіть помирали раніше. Отже, що ж у нас є. Перший крок, який веде до успішного життя: ретельно вибирайте батьків», – жартує Гелен.

«Батьки дійсно мають значення. Розмовляти з дітьми й слухати їх, відповідати їм дружелюбно, вчити з ними літери і цифри, подорожувати й ходити в гості. Навіть щоденне читання дітям, судячи з усього, теж дуже важливе». Британські вчені визначили, що п’ятирічні діти, батьки яких читали їм щодня і продовжували цікавитися їхньою освітою в десятирічному, менш ймовірно були бідними до тридцяти, ніж діти, чиї батьки цього не робили.

Але чи справді достатньо лише говорити з дітьми, цікавитися їхнім майбутнім, укладати їх спати вчасно і читати книжку? Все не так просто, – вважає Гелен. Якщо це спрацює для однієї родини, це не гарантує успіху для іншої. «Зрештою, якщо ми хочемо, щоб діти росли щасливими, все, що ми можемо зробити – це прислухатися до науки і, звичайно ж, прислухатися до своїх дітей».

Джерело: starylev.com.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: