Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Микола Амосов: Найчастіше людина хворіє від ліні та жадібності

Микола Амосов: Найчастіше людина хворіє від ліні та жадібності
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Микола Михайлович Амосов – великий вчений, відомий кардіохірург, який врятував тисячі життів. Перестав оперувати в 79 років. Помер в 89 років. Вивчав питання здоров’я, методи довголіття, практикував здоровий спосіб життя останні роки життя.

Микола Михайлович про себе:

«Фізкультура для мене – одна з основ життя. Доведеться розповісти історію. У ранньому дитинстві я ріс один і «програми» фiзичного розвитку не відпрацював. Праця в господарствi додала сили, але не давала спритності: плавати, танцювати і їздити на велосипеді не навчився. З уроків фізкультури в школі і в інституті втікав. Але завжди був здоровий. На війні вперше був напад радикуліту, потім він часто повторювався, можливо, від тривалих операцій.

У 1954 році стало зовсім погано: на рентгені визначилися зміни в хребцях. Тоді я і розробив свою гімнастику 1000 рухiв: 10 вправ, кожна по 100. Це допомогло. Додав ранкові пробіжки. Система доповнилася обмеженнями в їжі: суворо утримував вагу не більше 54 кг. Продумав фізіологію здоров’я й одержав «Режим обмежень і навантажень».

Чого навчав академік Амосов

Тільки сама людина винна в своїх хворобах. Найчастіше вона хворіє від ліні і жадібності, але іноді й від нерозумності, незнання та відсутність здорового глузду.

Не потрібно сподіватися на медицину: бійтеся потрапити в полон до лікарів! Вона лікує багато хвороб, але не може зробити людину здоровою. Вона навіть не може навчити людину, як стати здоровою.

Щоб стати здоровим, потрібні власні постійні і значні зусилля. Замінити їх не можна нічим. На щастя, людина настільки досконала, що повернути здоров’я можна майже завжди. Тільки необхідні зусилля зростають у міру старості і поглиблення хвороб.

Для здоров’я однаково необхідні чотири умови:

  • фізичні навантаження,
  • обмеження в харчуванні,
  • загартовування,
  • час і вміння відпочивати.

Достатньо 20-30 хвилин фізкультури в день.

Потрібно обмежувати себе в їжі. Підтримуйте вагу: ріст (в см) мінус як мінімум 100.

Вміти розслаблятися – наука, але до неї потрібен ще й характер.

Лікарі вилікували хворобу, але здоровим ви можете стати лише власними зусиллями. Перестаньте скаржитися, хвороба пройшла. Потрібно напружуватися!

Особливу увагу приділяв темі харчування та їжі. Підкреслював, що важливо, що ви їсте, і скільки ви їсте. Підкреслював виняткову роль вітамінів і мікроелементів та інших біологічних речовин, які можна отримати тільки зі свіжих фруктів та овочів. Мінімальна доза 300 грамів в день, максимальна 1 кілограм. Чим різноманітніше, тим краще. Заміна сирих овочів вареними неповноцінна. Кулінарна обробка вітаміни руйнує.

Про жири. Жири містять багато калорій, дев’ять на грам. Жири не потрібні в чистому вигляді. Можна спокійно не їсти ні масло, ні сало. Багато жирів в молоці, м’ясі, навіть в хлібі. Сироїди можуть спокійно їсти рослинну їжу – організм синтезує жири з вуглеводів і білків.

Жири у вигляді холестерину можуть відкладатися в судинах. Проти склерозу може допомогти тільки голод і фізкультура. Але якщо склероз судин мозку, то потрібні і ліки.

Про білки. Міф: без повноцінних білків людині не вижити. Мільйони людей протягом поколінь не вживали тваринні білки, які містять незамінні амінокислоти, і за фізичними показниками вегетаріанці не мають ніяких недоліків. Більш того, зайві білки організм переварити повноцінно не може, білки залишають багато продуктів розпаду, підвищується обмін речовин, що навряд чи корисно. Захоплюватися білками не потрібно.

Про вуглеводи. Якщо їсти багато солодкого, вага не втримається в нормі. Вуглеводи потрібні, але в якості джерела вуглеводів потрібно вибирати солодкі фрукти, зернові (каші). Ні в якому разі чистий цукор, це хімічний елемент, дуже калорійний (1 грам цукру – 4 калорії).

Дуже корисні фруктові та овочеві соки свіжовичавлені: можна пити в необмеженій кількості, обов’язково різні. З супами, навпаки, необхідно утриматися: в них багато солей, які утворюються від кип’ятіння води і варіння овочів, особливо довгого.

Розкрив багато недоліків і догми медицини:

  1. Медицина вміє лікувати хвороби, але хворих стає з кожним роком все більше.
  2. Лікарі засліплені вірою в могутність таблеток.
  3. Бійтеся потрапити в полон до лікарів!
  4. У медицини спрямованість на хворобу, а не на здоров’я; і повна невіра в захисні сили організму.
  5. Поради менше рухатися, залишатися в спокої, краще їсти під час хвороби, – суперечать природі людини. Рух, м’язова активність і частковий голод допоможуть людині видужати і не хворіти.

Людина міцна. Біди у неї від детренування «робочих» функцій, перетренування «регуляторів» внаслідок умов соціального життя, що вступили в протиріччя з біологією. Сучасна цивілізація пропонує людині для здорового і довгого життя набагато більше можливостей, ніж обмежень. Потрібно вміти ними користуватися: відкидати надлишки їжі і тепла, заповнювати нестачу фізичних навантажень і гасити надмірні психологічні подразники.

Джерело: Lifedeeper
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: