Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

13 найбільш корисних горіхів та насіння, які потрібно їсти щодня, аби залишатися здоровим

13 найбільш корисних горіхів та насіння, які потрібно їсти щодня, аби залишатися здоровим
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Горіхи і насіння завжди користувалися популярністю в багатьох культурах – у вигляді повноцінних перекусів, або як інгредієнти страв. Наукові дослідження підтверджують, що ці продукти – важлива складова здорового харчування. Регулярне присутність в раціоні хоча б деяких з них дає відчутну користь організму.

Пропонуємо вашій увазі найпопулярніші корисні горіхи і насіння, які показують свою ефективність в боротьбі з хворобами та їхній профілактиці.

1. Насіння льону

© pixabay.com

Судячи з результатів досліджень, лляне насіння – справжня бомба здоров’я, оскільки їхній хімічний склад працює відразу в декількох напрямках.

Лляні лігнани – це натуральні гормони-фітоестрогени, вони ефективні проти зростання ракових пухлин, зокрема, раку молочної залози і простати.

Клітковина, яка міститься в насінні льону, огортаючи стінки шлунку, перешкоджає розвитку запальних процесів.

Одна столова ложка розмеленого насіння містить майже 2 грами омега-3 жирів, які мають лікувальну дію на роботу серця і судин.

2. Насіння кунжуту

© pixabay.com

Корисний склад насіння знижує артеріальний тиск, що служить профілактикою інфаркту міокарда, інсульту та ниркової недостатності.

Сезамол, сезамінол – антиоксиданти, які містяться в значній кількості в насінні кунжуту і практично ніде в природі більше не зустрічаються. Ці речовини значно знижують показники холестерину.

Високий вміст жирних олій в складі насіння покращує стан шкіри, волосся і нігтів.

3. Насіння гарбуза

© pixabay.com

Містять величезну кількість аргініну. В організмі ця амінокислота сприяє розширенню судин, покращує потік крові по них, що служить профілактикою гіпертонічної хвороби.

Незважаючи на високу калорійність насіння, в них міститься багато білка, який легко засвоюється організмом і нормалізує рівень цукру в крові.

Високий вміст вітамінів А і Е, які відповідають за пружність і гладкість шкіри, пояснює популярність застосування насіння гарбуза і олії в косметичних цілях.

4. Мигдаль

© pixabay.com

Мигдаль нормалізує рівень ліпідів в крові, зменшує ризик серцево-судинних захворювань у пацієнтів з цукровим діабетом.

Мигдаль в якості перекусу або перед основними прийомами їжі знижує рівень жиру в загальній масі тіла. Оскільки продукт – альтернатива тваринного білка, він дає тривале почуття насичення, отже, переїдання під час прийомів їжі виключається.

5. Волоський горіх

© pixabay.com

Популярні в усьому світі волоські горіхи мають значний список корисних для здоров’я властивостей. Вони знижують ризик серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця.

Ефективні для зменшення симптомів, пов’язаних з віковими і неврологічними розладами.

Вміщені в складі горіхів токофероли захищають чоловіків від раку передміхурової залози.

6. Соняшникове насіння

© pixabay.com

Соняшникове насіння корисне для розвитку м’язових тканин і поновлення кісткової.

Крім того, вони цінні своїми антиоксидантними, антибактеріальними і протизапальними властивостями.

Успішно застосовуються для лікування і профілактики бронхіальних, гортанних і легеневих інфекцій.

7. Фісташки

© pixabay.com

У порівнянні з іншими горіхами фісташки містять менше жиру і калорій, але при цьому мають найвищий рівен ненасичених жирних кислот, калію і каротиноїдів – речовин, відомих своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями.

При вживанні в якості перекусу фісташки можуть допомогти контролювати вагу завдяки ефекту насичення.

8. Кешью

© pixabay.com

Горіхи кешью містять багато заліза, яке необхідно для профілактики анемії. Діабетикам вони корисні для нормалізації рівня глюкози в крові.

Працівникам розумової праці багатий тіаміном і фосфором продукт допоможе уникнути швидкої стомлюваності.

Бактерицидні та протизапальні властивості кешью дозволяють захистити організм від грипу і сезонних застуд, а також підвищити імунітет.

9. Фундук

© pixabay.com

Багатий вітамінами групи B, він зміцнює м’язи і кістки, налагоджує роботу нервової системи.

Органічні кислоти в складі – стеаринова, пальмітинова і олеїнова – блокують зростання кількості холестерину в крові, перешкоджаючи виникненню і розвитку серцево-судинних захворювань.

10. Арахіс

© pixabay.com

Один з найпопулярніших горіхів в нашому списку. Поліфенол в його складі захищає клітини організму від впливу шкідливих вільних радикалів, допомагаючи зберегти молодість.

Лінолева кислота знижує рівень холестерину крові і служить для профілактики склерозу.

Препарат ефективний у дієтичному харчуванні. Він надовго втамовує голод і може замінити один повноцінний прийом їжі.

11. Бразильський горіх

© pixabay.com

Завдяки високому вмісту клітковини і її очисному впливу на кишечник вживання цього горіха покращує травлення.

Селен у складі продукту сприяє виробленню клітин, що відповідають за імунний захист організму.

Ненасичені жирні кислоти в бразильських горіхах значно знижують рівень цукру в крові, тим самим захищаючи організм від атеросклерозу і діабету.

12. Горіх пекан

© pixabay.com

Висока калорійність горіха робить його справжньою коморою енергії. Вітамін E в його складі допомагає захистити організм від негативного впливу навколишнього середовища і сонячного випромінювання.

Вітаміни групи B, що містяться в ньому у великій кількості, покращують стан нігтів, шкіри і волосся.

Хімічний склад горіха дозволяє регулювати рівень тестостерону в крові і благотворно впливає на статеву систему.

13. Насіння Чіа

© pixabay.com

Крихітні на вигляд насіння Чіа зберігають в собі величезну користь для людського організму.

Вміщені в них жирні кислоти омега-6 і омега-3, необхідні для правильного функціонування серця і судин, знижують рівень холестерину, не дають утворюватися тромбам в судинах.

Насіння корисні для жіночого здоров’я, особливо в період клімаксу. Вітаміни групи B в складі насіння захищають організм від шкірних захворювань.

Виходить, що при вживанні будь-яких продуктів з цього списку користь для організму буде безумовною. Залишається лише вибрати ті, що підійдуть вам за смаковими властивостями.

Не забувайте також, що в більшості своїй горіхи і насіння мають високу калорійність і важливо дотримуватися норм їх вживання – не більше 30 г на добу.

За матеріалами brightside.me
Переклад: Coma – Stop for Smile

Приєднуйтеся до нас у Telegram!

Джерело: brightside.me
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: