Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Вибирайте людей свого рівня цінностей

Вибирайте людей свого рівня цінностей
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Раніше я думала, що людина може бути будь-якою: хоч злодієм, хоч хамом, хоч обманщиком. Значить, так склалося її життя в родині, так виховали батьки, або духу треба саме такі уроки пройти.

Я і зараз це розумію, але навколо себе хочу бачити людей іншого рівня, зовсім іншого. Це люди, для яких честь, слово, гідність, совість мають значення.

Напевно, в силу тієї ж побутової зайнятості жінки рідко замислюються над цими категоріями. Точніше, прийнято вважати, що до жіночності вони не мають відношення, тому і не варто працювати над рисами, які не розвивають жіночність, не допомагають знайти чоловіка і вийти заміж і, схоже, тільки заважають в реалізації в зовнішньому світі. Це не так. Будь-які відносини можуть бути довгостроковими і якісними тільки в одному випадку: якщо цінності людей збігаються.

У мене викликає великі побоювання чоловік, який не може пояснити, що означає для нього честь і вміння тримати слово. Якщо совість він визначає як «я намагаюся не брехати, максимум – просто промовчу», то як особистість він представляє сумну картину. Совість – це точно щось більше. Якщо людина не може самостійно для себе визначити моральні категорії, контролювати себе, оцінювати свої вчинки, то це дуже сумно.

Психологи можуть пояснити будь-яку поведінку людини. Це дуже зручна наука, коли потрібно знайти собі виправдання. Людина має незліченні сексуальні контакти, маніпулює, уникає відповідальності? Ймовірно, вона недолюблена дитина, у неї порушення прихильності черех травматичні стоунки з матір’ю і ще багато всього.

Але якщо ти виріс, став дорослим, виховуй себе сам! Шукай свою самосвідомість! Завжди можна знайти виправдання болю, якого ти завдаєш іншим людям, але зазвичай ти бачиш, що робиш, хоча б по реакції розумієш. Якщо у тебе здоровий мозок (без органічних уражень з дитинства), ти повинен вміти аналізувати. Навіть якщо невідома сила штовхає тебе вкрасти або скористатися тілом іншої людини на один раз, ти в змозі зрозуміти, побачити, відчути, що робиш іншому погано. І ти бачиш! Але віддаєш перевагу засунути ці сумніви в дальній кут свідомості і виправдати себе.

Якщо людиною керують цінності нижчого рівня: гроші понад усе, задоволення в будь-яку ціну, потурання своїм примхам, – вона гідна й відповідного ставлення до неї. Це не є повноцінна особистість.

Говорячи психологічною мовою, тварина «Воно» бере верх над «Я» при повній відсутності «Над-я». «Я» усвідомлює і задовольняє неусвідомлені бажання і потреби «Воно» за допомогою норм і законів «Над-я». Наявність всіх трьох складових – «Воно», «Я» і «Над-я» – в психіці людини робить її завершеною, повноцінною особистістю. В іншому випадку виходить сурогат, з таким неможливо побудувати нічого повноцінного.

Ні розум, ні інтелект, ні освіта самі по собі не визначають цінності вищого рівня. Ці цінності формуються від внутрішньої чистоти і наповненості, від постійної роботи над собою. Вони роблять людину не просто живою істотою, а Людиною. Тільки цінності високого рівня: гідність, повага, самоповага, сила волі і сила духу, совість – задають високі вібрації душі і роблять людину чистою і світлою.

Таким людям не можна жити, дружити, працювати з брудними персонажами. Вони їх ніколи не зможуть зрозуміти. Їх неминуче будуть прагнути придушити і знищити. Несвідоме багаторазово могутніше і сильніше надсвідомості.

Вибирайте людей свого рівня цінностей, і буде вам щастя!

Автор: Лілія Ахремчик

Приєднуйтеся до нас у Telegram!

Джерело: cluber.com.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: