Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Історія Джека-ліхтаря (Jack-o-lantern), символу Halloween – якщо потрібно розповісти дітям або дізнатися самому

Історія Джека-ліхтаря (Jack-o-lantern), символу Halloween – якщо потрібно розповісти дітям або дізнатися самому
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Давним давно в Ірландії жив п’яничка, брехун і знатний скнара по імені Джек. Одного разу, він зустрівся в барі з самим Дияволом, який прийшов забрати його душу. Джек запропонував свою душу в обмін на останній кухоль пива, і переконав Диявола перетворитися в монету, якою збирався розплатитися за випивку. Диявол погодився і тут же перетворився на шість пенсів. Джек швиденько засунув їх у свій гаманець, в якому лежав срібний хрестик і Диявол не зміг вибратися назад. Джек не випускав Диявола доти, поки той не пообіцяв йому, що не претендуватиме на його душу протягом десяти років. Диявол погодився і дотримав слова.


Через десять років він повернувся за Джеком і зустрів його на дорозі. Диявол знову захотів забрати душу Джека. Джек погодився, але перед цим попросив Диявола зірвати йому стигле яблуко з верхівки дерева. Коли Диявол піднявся на вершину, Джек вийняв ніж і висік хрест на стовбурі дерева, і Диявол не зміг спуститися назад. Джек змусив його пообіцяти, що він більше ніколи не прийде за ним. Диявол погодився і Джек допоміг йому спуститися.


Рік по тому Джек помер. Рай не прийняв його, оскільки він вів розгульне життя, багато пив, був скупою і брехливою людиною. Тоді Джек спустився в пекло, але Диявол відмовив йому, адже він обіцяв Джеку, що ніколи не візьме його душу. І сказав йому йти, звідки прийшов. Але шлях назад був дуже темним і холодним. І Джек попросив Диявола дати йому світло, щоб знайти дорогу назад. Диявол кинув йому палаюче вугіллячко прямо з полум’я пекла.

Щоб дорогу було краще видно і сильний вітер не задув вогник, Джек поклав його всередину ріпи, яку він їв. З тих пір Джек був приречений на поневіряння з ліхтарем в руках. Джек-ліхтар став відомий, як символ проклятої душі.


Вираз “Джек-ліхтар” з’явилося у пресі в 1750 році. У ті часи люди вірили, що духи і привиди покидали свої могили напередодні Хеллоуїна і шукали тепла в своїх колишніх будинках. Жителі, боячись, що душі колишніх господарів відвідають їхній будинок, одягалися в костюми, щоб налякати привидів і прогнати їх геть. Вони залишали їжу і інші частування біля дверей, щоб догодити духам, думаючи, що тоді вони не будуть знищувати їхній будинок і врожай, а тихенько підуть.

Вони очищали ріпу від нутрощів, малювали або робили розрізи у вигляді очей, носа, рота, ставили всередину свічки, сподіваючись, що образ проклятої душі віджене привидів від їхніх будинків. Страшний голод через неврожай картоплі в Ірландії змусив 700 000 чоловік іммігрувати в Америку. Люди привезли з собою і свої традиції: свято Хеллоуїн і символ проклятої душі Джека-ліхтаря. Але так як в Америці ріпи було дуже мало, то вони замінили її гарбузом.

Джерело

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: