Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

6 найдівовіжнішіх погодних аномалій, їх наслідки та причини

6 найдівовіжнішіх погодних аномалій, їх наслідки та причини
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Синоптики і кліматологи намагаються знайти пояснення погодним феноменам, які відбувалися в світі протягом минулого року. Основною причиною вважають природне явище в Тихому океані.

6 найдівовіжнішіх феноменів погоди за минулий рік

Минулий рік виявився багатим на аномальні погодні явища. Кліматичні феномени траплялися в різних куточках планети. Синоптики досліджують найбільш яскраві події і намагаються знайти їм пояснення.

Зимові примхи природи

На узбережжі Балтійського моря були помічені крижані кулі вражаючих розмірів. Найбільші скупчення спостерігалися поблизу півострова Хель. Природний феномен утворюється в результаті змішування води і снігу. Під впливом низьких температур і морських хвиль крижані кристали приймають сферичні форми. Це рідкісне явище називається шуга.

У пустелі Сахара в районі Алжиру стовпчики термометрів опустилися нижче нульової позначки. Почався рясний снігопад, соціальні мережі заповнили фотографії здивованих верблюдів по коліно в заметах і засніженої пустельної рослинності. Це не перший випадок в цих краях, тут спостерігали невеликий снігопад три роки тому.

Спекотна весна

17 травня в Поволжі встановився температурний рекорд 1996 року в 1,5-2,8°C. Добовий максимум накрив Самарську область: Кинель-Черкаси, Авангард, Тольятті, Сизрань. Повітря прогрілося до 33,7-35,3°C. Раніше температурним рекордсменом вважався 1996 рік, до цього небувала раніше травнева спека була зафіксована в 1955 році, 66 років тому.

Жителі Сибіру, ​​півночі Росії і Московської області стали свідками смерчів — унікального явища для цих широт. Фахівці Інституту фізики атмосфери пояснили феномен нестабільністю клімату, яка не збирається йти на спад. За даними супутникових знімків, динаміка атмосферних змін має тенденцію до розвитку. Експерти пов’язують те, що відбувається з потеплінням в арктичних широтах і тим фактом, що в температура Сибіру тримається на 7°C вище норми більш ніж півроку.

Циклони перефарбовують небо

Незвичайні оптичні явища помітили жителі Індії та Швейцарії. У штаті Одіші небо стає в яскраво-малиновий колір. Видовище доповнювали рожеві хмари і червоно-помаранчеве сонце. Інтенсивність випарів спровокувала формування циклону, що отримав назву Ампа. Повітряний потік, що обертається, виснажив шар атмосфери, мікроскопічні водяні краплі заблокували частину спектру сонячного світла і сприяли тим самим оптичному ефекту. До середини дня Ампа взяв курс в напрямку Рангпур і Бангладеш.

Над Швейцарією небо стало жовто-помаранчевим. На цей раз замість крапель води циклон підняв в повітря тонни піску з пустелі Сахара на висоту 2-5км. Переміщенню піщинок сприяв потужний південний вітер. Жителі східної і південної Франції також змогли помилуватися золотистим небом.

Вогненні торнадо

Штату Каліфорнія довелося зіткнутися з куди менш доброзичливою аномалією – «файрнадо». Вогненні торнадо хаотично пересувалися, підпалюючи все на своєму шляху. Завихрення втягували вогонь, дим і бруд вище хмар і несли на багато миль. Після полум’яні згустки знову викидалися на землю в несподіваних місцях на великих відстанях від епіцентру.

Ймовірними причинами утворення палаючих смерчів вчені вважають:

• контрастне змішання холодного і гарячого повітря;

• небувалу кількість сухих гроз;

• пірокумулятивні хмари, отримані в результаті конденсації висхідних потоків гарячого повітря.

Зусиллями пожежників, національної гвардії, добровольців пожежу вдалося локалізувати. Більш 120000 каліфорнійців залишилося без житла.

Файрнадо не обійшла стороною бразильську ферму. На щастя, масштаби катастрофи виявилися значно меншими. Вогонь вчасно ліквідували і не дали перекинутися на лісовий масив.

Феномени Львівської області

Відчутне потепління зафіксовано в Львівській області, Україна. Середньорічна і помісячна температура трималася на 2,5-3°C протягом року. Виняток склали квітень і травень. За спостереженнями pogoda.meta.ua, минуле півріччя є найтеплішим за 140 років. Середньодобова температура перевищила норму на 10-15°C. Простежується цікава динаміка: з кожним роком поступово сходить нанівець метеорологічна зима, а літо триває до середини жовтня.

«Винуватиця» погодних аномалій

Кліматологи з різних країн сходяться на думці, що глобальні процеси викликані ще одним природним феноменом Ла-Нінья («крихітка»), який періодично дає про себе знати в тропічній зоні Тихого океану. Інтенсивні вітри здувають шари води, в результаті відбувається охолодження гігантської акваторії.Далі точки зору фахівців розходяться. Одні стверджують, що процес призведе до охолодження клімату, інші, навпаки, побоюються потепління. Українські синоптики Мета прогнозують збільшення кількості опадів і похмурих днів в році, температура не піддасться істотним змінам.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: