Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

В Україні розкопали курган старший за піраміди

В Україні розкопали курган старший за піраміди
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

“Український Стоунхендж”: археологи під Дніпром знайшли курган віком понад 5 тис. років.

Стародавнє поховання, яке вдалося розкопати дослідникам, датується бронзовим століттям.

У селі Новоолександрівка (Дніпропетровська область) археологи відшукали майже 8-метровий курган, у якому ховали своїх померлих індоарійські племена.

Розкопки в цьому районі почалися ще на початку квітня і подібних могил тут з десяток: від епохи бронзи, скіфів і до середньовіччя.Але цей курган, який може стати українським “Стоунхенджем”, з’явився близько п’яти тисяч років тому. За словами археологів, стародавнє поховання 7,5 метрів заввишки і 5 метрів завширшки, в ньому здійснювали поховання близько тисячі років.

Через тиждень від початку розкопок фахівці виявили скелети в 11-ти старовинних похованнях бронзової епохи, розбиті глечики і кам’яні брили. У цьому пагорбі, ймовірно, ховали вождів і шаманів.”Він (курган — ред.) символізує дуже великий обсяг трудових витрат на його будівництво. Це означає, що людина, поховання якої пов’язане з цим, мала досить високу повагу в тодішньому суспільстві. І тому її одноплемінники висловили всю повагу до цієї людини через витрати на спорудження похоронного комплексу”, — заявив у коментарі журналістам начальник експедиції охоронної археологічної служби України Дмитро Тесленко.

Археологи зазначають, що стародавні племена розміщували кам’яні плити по колу, і їх підганяли один до одного з метою зміцнити всю конструкцію. Надгробні плити вирізали вручну, а на місця поховання їх транспортували по воді. Більше того, ці плити, за словами дослідників, старші на 500 років за піраміди Гізи.

У ході розкопок археологи знайшли 15 подібних брил і кожна з них має своє сакральне значення.”Саме наявність цього кромлеха — це перш за все функція стримування земляного насипу і також функція сакральна. Тобто, функція огорожі світу померлих від світу живих”, — пояснив науковий співробітник дніпровської археологічної експедиції Ярослав Ярошенко.

Джерело

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: