Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

“Азъ, буки, вѣди, глаголь, добро”. Значення стародавнього слов’янського алфавіту

“Азъ, буки, вѣди, глаголь, добро”. Значення стародавнього слов’янського алфавіту
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

“Азъ буки вѣди.
Глаголь добро есте.
Живите зело, земля,
И, иже како люди.
Мыслѣте наш он покой.
Рцы слово твёрдо.
Укъ фертъ херъ.
Цы, черве, шта ъра юсъ яти!”.

“Я знаю літери.
Писемність – це надбання.
Трудіться, заповзято, земляни!
Як годиться розумним людям.
Осягайте світобудову.
Несіть слово переконано!
Знання – дар Божий.
Будьте сміливі, пізнавайте…
Щоб Сущого світла зрозуміти!”

Цей текст йде з глибини тисячоліть. І букви розташовані в невипадковій послідовності. Навіть церковні історики не заперечують, подібний переклад, підтекст та всезростаючий повсюдний потяг народу до язичницької старовини.

“Азъ буки вѣди”. Ще такий переклад на сучасну українську мову, як: “Я знаю Книгу, розмовляю Добре…”. Так от, розбираємо вираз до слова: “Мыслѣте”.

Азъ – початкова буква слов’янського алфавіту. В деяких старослов’янських писемних можна знайти Азъ, який позначав «один», наприклад, «Поеду азъ к Владимиру». Або ж «Начинать с азов», означало «Починати з початку». Таким чином , слов’яни позначали з початком абетки весь сенс буття, де без початку немає кінця, без темряви немає світла, а без добра немає і зла. В еротичній нумерології – 1 являє собою фалічний символ, з якого починається продовження Роду.

Буки (Букы) – друга літера-слово в абетці. Буки – значить «бути» , « буде» найчастіше використовувалася при зворотах в майбутній формі. У цьому слові наші предки висловлювали майбутнє як неминучість, яка вона могла бути, як хорошою і радісною, так похмурою і жахливою.

Вѣди – найцікавіша буква старослов’янської алфавіту, яка має числове значення. У цієї літери є кілька значень: відати , знати і володіти. Якщо ви складете Азъ, Буки і Веді в одну фразу, то отримаєте речення, яке буде означати «Я буду знати!». Не менш важливе і числове навантаження цієї букви. Адже 2 – двійка, пара – були не просто числами у слов’ян, вони брали активну участь у магічних ритуалах і взагалі були символами подвійності всього земного і небесного. Число 2 у слов’ян позначало єднання неба і землі, двоїстість людської натури, добро і зло і т.д. Одним словом двійка була символом протиборства двох сторін, небесної і земної рівноваги.

Глаголь – буква-літера, значення якої є виконання якої-небудь дії. Глаголь використовувався завжди тільки в позитивному контексті а його числове значення було числом 3 – три. Трійка або тріада, як її часто називали наші Предки, вважалася божественним числом.

Добро – п’ята літера в слов’янському алфавіті, яка є символом чистоти і добра. Позначається цифрою 4. Насамперед, четвірка символізувала чотири стихії: вогонь, вода, земля і повітря, чотири кінця священного арійського хреста, чотири сторони світу і чотири кути в кімнаті. Таким чином, четвірка була символом стійкості і навіть непорушності.

Єсте – Одне із найбільш багатогранних слів старослов’янської азбуки. Це слово позначається такими словами , як «є», «достаток» , «присутність», «істота», «єство», «природа». Числова загадка літери Є ховається в п’ятірці. Філософи-мислителі стверджують, що п’ятірка – це ототожнення з п’ятьма органами почуттів людини: зір, слух, нюх, дотик і смак.

Живете – Літера-слово, яка позначається сьогодні, як буква Ж. Сенс значення цієї літери досить простий і зрозумілий і виражається такими словами, як «живий», «життя» і «що живе». Числовою характеристикою буква Ж не наділена.

Зело – літера, яка є поєднанням двох звуків [д] і [з]. Головне значення цієї букви для слов’ян полягало в словах «міцно» і «сильно». Число 6. Так любов, яка виникає між чоловіком і жінкою асоціювалася з шісткою, яка представляє собою з’єднання двох тріад.

Земля – ​​дев’ята буква старослов’янської азбуки, значення якої представляється як «земля» або «країна». Іноді в пропозиціях буква-слово Земля вживалася в таких значеннях , як «народ». Це число 7 – сім, сімка, седмиця. Число сім для слов’ян позначало число духовної досконалості. Причому сімку ми можемо побачити практично скрізь у повсякденному житті: тиждень складається з семи днів, нотна азбука з семи нот і т.д.

Иже – буква, зміст якої можна виразити словами «якщо» і «коли». Відповідає цифра 10 – десять, десятка, декада. 10 поколінь представляють повний цикл сім’ї або нації.

Како – літера-слово слов’янської азбуки, яке означає «як» або «подібно». Числова характеристика цієї букви відповідає двадцяти.

Люди – буква слов’янського алфавіту, яка сама за себе говорить. Істинне значення літери Люди застосовувалося для позначення людей будь-якого стану, статі та роду. Від цієї букви пішли такі вирази, як Рід людський, жити по-людськи. Але, мабуть, самою відомою фразою, яка використовується нами і сьогодні, є «вийти в люди», що означало вийти на площу для зборів і гулянь. Букві – слову Люди відповідає число 30 – тридцять.

Мислѣте – дуже важлива буква-слово, справжній зміст якої означає «мислити», «мислячий», «думати», «міркувати». В це слово вкладалося духовне спілкування з Богом. Мислете – це буква, якій відповідає число 40 – сорок. Мабуть, в давнину це було найвищим числом. Наприклад, згадайте фразу «сорок сороків». Традиція на 40 день після смерті поминати покійного.

Буква – слово теж говорить сама за себе. Це слово виражає спорідненість або близькість по духу. Синонімами істинного сенсу букви були такі слова, як «свій», «рідний», «близький» і « належить нашому Роду». Таким чином, давні слов’яни поділяли всіх людей на дві касти: «свої» і «чужі».

“Азъ Боговъ Вѣдаю!” Слава Роду Нашому!

Джерело: uamodna.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: