Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

10 цікавих фактів про людський мозок, які ви могли не знати

10 цікавих фактів про людський мозок, які ви могли не знати
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Мозок – один з найзагадковіших органів в організмі людини. Ось кілька цікавих фактів, які допоможуть більше дізнатися про нього.

1. Мозок не відчуває біль

Ви коли-небудь замислювалися, як нейрохірурги проводять операції на мозку без наркозу? Просто в мозку немає больових рецепторів. Зате вони є в мозкових оболонках і кровоносних судинах. Тому, коли ми відчуваємо головний біль, болить зовсім не сам мозок, а навколишні його тканини.

2. Мозок працює активніше, коли ми спимо

Працюючи, мозок створює електричні поля, які можна виміряти на поверхні шкіри голови за допомогою методу електроенцефалографії (ЕЕГ). Нам здається, що під час сну мозок вимкнений, але насправді він працює навіть активніше, ніж вдень. У період неспання він виробляє альфа- і бета-хвилі, а під час сну, особливо на його початкових стадіях, тета-хвилі. Їх амплітуда більше, ніж у інших хвиль.

3. Клітини мозку – це не тільки нейрони

На один нейрон припадає близько десяти гліальних клітин. Вони забезпечують нейронам доступ поживних речовин і кисню, відокремлюють нейрони один від одного, беруть участь в метаболічних процесах і передачі нервових імпульсів.

4. Закоханість можна побачити на МРТ-знімках

Хтось вважає, що закоханість – це просто концепція, але МРТ-знімки мозку доводять зворотне. У людей в цьому стані активні області мозку, пов’язані з задоволенням. На знімках видно, як «загоряються» місця, в яких присутній дофамін – нейромедіатор, що викликає приємні відчуття.

5. Мозок виробляє достатньо електрики, щоб загорілася невелика лампочка

За даними вчених зі Стенфордського університету, роботу з процесором, якого можна порівняти за інтелектом з людським мозком, для повноцінної роботи знадобляться щонайменше 10 мегават електрики. А наші нейрони протягом дня самі виробляють достатньо енергії, щоб запалити електричну лампочку. Крім того, мозок працює набагато швидше найрозумніших комп’ютерів.

6. Мозок на 60% складається з жирів

Мозок – орган, в якому міститься найбільше жирів. Тому для його здоров’я так необхідна дієта, багата корисними жирами (омега-3 і омега-6). Вони зміцнюють стінки мозкових клітин, а також переносять і зберігають жиророзчинні вітаміни. Крім того, жири знижують запалення і допомагають правильно працювати імунній системі.

7. Нервовим клітинам для виживання необхідні кисень і глюкоза

Ці дві речовини необхідні для функціонування і виживання людського мозку. Якщо він протягом 3-5 хвилин не отримує достатньо кисню або глюкози, в ньому відбуваються незворотні порушення. Цікаво, що смерть практично ніколи не буває миттєвою. Навіть якщо людину обезголовили, мозок не гине ще протягом кількох хвилин, поки в його клітинах є кисень і глюкоза.

8. Об’єм пам’яті мозку практично не обмежений

Неможливо знати занадто багато або отримати стільки нової інформації, що її більше не було куди розміщувати (хоча саме так і здається після довгих переговорів). У нашому мозку, на відміну від комп’ютерів і телефонів, місце ніколи не закінчується. Хоча, наприклад, недосип може негативно позначитися на здатності запам’ятовувати дані.

9. На мозок, як і на м’язи, поширюється правило «Використовуй або втратиш»

Ми можемо розширити свій когнітивний резерв, або вроджену здатність мозку відновлюватися, за допомогою різних видів навчання та нових вражень. Було доведено, що люди з більш розвиненим когнітивним резервом краще справляються з несподіванками. Але якщо мозок не використовувати, цей резерв буде скорочуватися.

10. Короткочасної пам’яті вистачає на 20-30 секунд

Ви коли-небудь замислювалися, чому після того, як ми ненадовго відволіклися, ми забуваємо, що хотіли сказати? Це пов’язано зі здатністю мозку утримувати в пам’яті невеликі обсяги інформації. Він зберігає її для швидкого доступу, але всього лише протягом 20-30 секунд. Числа, наприклад, утримуються в пам’яті в середньому 7,3 секунди, а літери – 9,3.

Джерело: rd.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: