Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Людина і її пам’ять: 10 несподіваних фактів, які вам варто знати

Людина і її пам’ять: 10 несподіваних фактів, які вам варто знати
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Кажуть, що людина – це суміш її спогадів. Наш досвід – те, що робить нас тими, хто ми є.

Люди часто говорять, що у них погана пам’ять. Частково це відбувається тому, що ми порівнюємо людську пам’ять з комп’ютерною, а таке порівняння некоректне. Пам’ять людини більш складна і химерна в порівнянні з пам’яттю гаджетів.

1. Пам’ять не псується

Кожному знайома розгубленість в ситуації, коли ви не можете згадати чиєсь ім’я, назву вулиці або місце на парковці. Тому виникає враження, що пам’ять псується, так само як фрукт гниє з часом. Але різноманітні дослідження заперечують цю думку. Натомість знаходяться підтвердження того, що пам’ять має безмежний потенціал. Там зберігається все без винятку, просто до деяких спогадів важче дістатися. Це означає, що псується не пам’ять, а здатність дістатися до спогадів. Але навіщо зберігати в голові всі ці дані, якщо їх неможливо дістати звідти? А ось навіщо –

2. Забуваючи, ви отримуєте можливість вивчити щось нове

Ідея про те, що забування допомагає вам вчитися, видається позбавленою сенсу. Але уявіть, що ви створили ідеальний мозок, який не тільки пам’ятає все, але й може все відтворити. Коли ця дивовижна річ спробує згадати, де припаркована машина, їй доведеться згадати всі коли-небудь бачені парковки. Очевидно, найбільший інтерес буде представляти інформація про останні бачені парковки. І те ж стосується всіх інших спогадів.

Останні події, як правило, виявляються більш важливими, ніж ті, що трапилися багато років тому. Отже, для того, щоб зробити ваш супер мозок швидшим і ефективним в умовах реального життя, доводиться створювати систему для зберігання старих непотрібних даних. До речі, у всіх нас є супер мозок із системою зберігання не дуже цінної інформації. Ми називаємо її забування. Ця система допомагає нам вчитися: коли менш корисна інформація відсувається, ми природним чином залишаємося зі знаннями, потрібними для щоденного вжитку.

3. Так звану “втрачену” пам’ять можна повернути

Ще один доказ того, що пам’ять не псується. Незважаючи на те, що старіші спогади стають менш доступними, вони можуть бути відновлені. Дослідження показали, що навіть інформацію, яка стала недоступною дуже давно, можна відновити в пам’яті. Більше того, згадування відбувається набагато швидше, ніж засвоєння нової інформації. Адже ви ніколи не забудете, як кататися на велосипеді. Виявилося, що цей принцип стосується не тільки рухових навичок, а й будь-яких спогадів.

4. Згадування змінює спогади

Незважаючи на те, що це фундаментальний принцип пам’яті, сама ідея, що згадування може змінити спогади, здається абсолютно неправильною. Як процес згадування може змінити спогад?

Повертаючись подумки до якоїсь події, ми робимо її більш яскравою в порівнянні з аналогічними спогадами, тобто надаємо їй більшої значущості. Скажімо, ви згадуєте один конкретний день народження в дитинстві, коли вам подарували електричну залізницю. Кожен раз, коли ви згадуєте цей факт, решта подарунків, які ви отримали в той день, здаються нікчемними порівняно з потягом.

Таким чином, процес згадування – це насправді процес активного конструювання минулого або, як мінімум, тієї його частини, яку ви згадуєте. І це ще не все. Помилкові спогади створюються за допомогою помилкового відтворення минулого.

У цьому зв’язку виникає захоплююча ідея про те, що ми самі створюємо себе, вибираючи, що конкретно з минулого згадувати.

5. Пам’ять не стійка

Той факт, що наша пам’ять може змінити простий спогад, свідчить про те, що пам’ять нестійка. Всупереч цьому, люди схильні вважати, що пам’ять цілком стабільна: ми забуваємо, що ми щось забули, одночасно вважаючи, що не забудемо в майбутньому те, що знаємо зараз. А отже студенти серйозно недооцінюють кількість необхідних зусиль для відновлення знань у пам’яті. У цій омані вони не самотні, що приводить нас до розуміння наступного ефекту, названого.

6. Передбачуване заміщення

У кожного є такий досвід. У вас виникає чудова ідея, і вона така прекрасна, що ви впевнені, що за жодних обставин її не забудете. Тому ви не записуєте її. І ось через десять хвилин ви вже все забули, без шансів коли-небудь згадати.

Вчені спостерігали подібні ситуації в лабораторії. В одному з досліджень, проведених у 2005 році піддослідним запропонували запам’ятати пари слів, наприклад таких як “світло – лампа”. Потім їх спитали про ймовірність того, що вони дадуть відповідь “лампа”, коли їм пізніше скажуть слово “світло”. Більшість піддослідних виявилися надто оптимістичними і самовпевненими. Причиною тому стало так зване передбачуване заміщення.

Пізніше, коли вони чули слово “світло”, безліч інших слів приходило їм у голову, таких як “тінь” або “лампочка”. А згадати правильну відповідь виявилося зовсім не так просто як вони припускали.

7. Те, що легко згадується, погано завчаєтсья

Ми здаємося собі дуже розумними, коли миттєво згадуємо що-небудь, і почуваємось тугодумами, коли згадування займає час. Але, з точки зору навчання, ми повинні сприймати все навпаки. Те, що швидко приходить в голову без зусиль з нашого боку, гірше завчається. Якщо ж потрібно старанно працювати, щоб освіжити щось у пам’яті, відбувається дещо чудове – ми навчаємося. Навчання вимагає посилених спогадів.

8. Навчання залежить у значній мірі від контексту (оточення)

Чи помічали ви, що коли вивчаєте що-небудь, наприклад, у класі, згодом може виявитися, що коли оточення змінюється, ця інфомрація згадуєтсья важче. Це пов’язано з тим, що навчання у значній мірі залежить від того, як і де ви вчитеся: хто з вами, що вас оточує, як ви сприймаєте матеріал. Виявляється, що в довгостроковій перспективі люди засвоюють інформацію краще, коли вони отримують її по-різному або в різних середовищах і контекстах.

9. Пам’ять перезавантажується

Припустимо, ви хочете навчитися грати в теніс, але як краще це зробити? Перший тиждень вчитися подавати, другий – відбивати удари ліворуч, третій – праворуч і так далі або поєднати все разом і в той же день спробувати і подавати, і відбивати удари з різних боків.

Виявляється, в довгостроковій перспективі знання засвоюються краще, якщо навчання буде різнобічним. Це правило працює однаково добре як для рухових навичок, таких як теніс, так і для семантичної інформації, такої як столиця Венесуели. (До речі, це Каракас).

Проблема в тому, що почати навчання таким чином набагато складніше. У випадку з тенісом це виглядало б так: щойно ви спробували подавати, відразу ж перейшли до вивчення техніки удару праворуч і почали “забувати” як подавати. Тому ви відчуваєте, що навчання йде важче і повільніше в порівнянні з тим, якби ви подавали знову і знову. Хоча для довготривалої пам’яті таке змішане навчання корисніше. І тільки гіпотеза про перезавантаження пам’яті може пояснити, чому це так працює. Таке перезавантаження допомагає засвоїти отримані знання краще та ефективніше.

10. Ми можемо контролювати своє навчання

Якщо на практиці застосувати ці факти про пам’ять, виявиться, що ми недооцінюємо свій вплив на навчання. Більше того, багато людей вважають, що їм від природи важко вчитися, і тому швидко здаються. Тим не менше, такі методи, як використання різних контекстів, зміна завдань, напружене згадування знань можуть допомогти в навчанні кожному.

Люди також думають, що те, що ми знаємо про наше минуле, незмінне. Але те, як ми згадуємо минуле і що про нього думаємо, можна змінити. Розглядаючи спогади з іншої точки зору, можна переосмислити минуле і змінити свій вибір у майбутньому.

Дослідження показали, що люди в змозі витіснити хворобливі, важкі спогади, зосередившись на більш світлих і позитивних. Загалом наша пам’ять не така бідна, як ми собі уявляємо. Вона може не працювати як комп’ютер, але це те, що робить її неймовірно цікавою для пізнання і розуміння.

Джерело: uamodna.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: