Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

10 фактів про аутизм, які ми не знали ще рік тому

10 фактів про аутизм, які ми не знали ще рік тому
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

2 квітня – Всесвітній день поширення інформації про аутизм, а квітень – місяць, присвячений цій же темі.

В Україні про аутизм лише нещодавно почали говорити на загальносуспільному рівні. Офіційно зареєстрованих випадків у нас – близько 2 тис. Більшість батьків не реєструють дітей – державних програм допомоги таким батькам немає. Відсутні навіть центри діагностування, а дітям аутистом традиційно лікарі ставлять діагноз “шизофренія”. Тим не менше, увагу суспільства до питання аутизму в Україні привернуто. Організовано Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму “Дитина з майбутнім” та Асоціацію батьків дітей з аутизмом.

Лише два десятиліття тому аутизм був таємничим і мало вивченим захворюванням, яке, зазвичай, асоціювалося з фільмом “Людина дощу” і савантизмом (синдром саванта). Цей діагноз ставили в середньому одній дитині з п’яти тисяч.

З тих пір ситуація дуже змінилася. Сьогодні, завдяки посиленому поширенню інформації про аутизм, люди набагато краще розуміють, що це таке. Згідно з інформацією Центру з контролю і профілактики захворювань США (Centers for Disease Control (CDC)), розладом аутистичного спектру страждає в середньому одна дитина з вісімдесяти восьми, в тому числі один з п’ятдесяти чотирьох хлопчиків. За даними іншої федеральної доповіді, складеної за результатами опитування батьків, число аутистів серед школярів становить один до п’ятдесяти. Дослідження, проведене за фінансової підтримки організації AUTISM SPEAKS в Південній Кореї, дало страхітливі результати – один школяр з тридцяти восьми.

Зі зростанням кількості випадків й активним поширенням інформації про захворювання, значно посилилося й дослідження аутизму. Крок за кроком, ми все краще розуміємо, що собою являє цей складний розлад. Тепер ми знаємо, що, крім аутизму, існує цілий спектр аутистичних розладів, які мають різні причини і проявляютсья по-різному. Нам відомо, що аутизм можуть викликати як генетичні порушення, так і екологічні фактори.

Квітень – це не тільки місяць поширення інформації про аутизм, а ще й гарна можливість продемонструвати очевидний прогрес, зроблений дослідниками, і важливість такого успіху для подальшої серйозної роботи вчених у цьому напрямку.

Вашій увазі пропонується десять найважливіших фактів про розлади аутистичного спектру, які стали відомі нам за останні кілька років. Вони не тільки можуть підтримати інтерес дослідників та клініцистів до цієї проблеми, але також дозволять батькам краще зрозуміти проблеми особливої дитини. Крім того, ця інформація має велике практичне значення:

  1. Кваліфіковане раннє втручання в захворювання аутистичного спектра не просто покращує поведінку, воно покращує мозкову активність.
  2. Якщо діти з аутизмом не починають говорити до чотирьох років, це не означає, що вони не говоритмуть ніколи. Дослідження доводять, що велика частина цих дітей починає з часом вимовляти слова, а майже половина опановує мовлення.
  3. Хоча симптоми аутизму супроводжують людину все життя, деякі діти з розладом аутистичного спектру досягають такого значного прогресу, що їх стан більше не відповідає критеріям захворювання. Ключ до такого успіху – кваліфіковане раннє втручання.
  4. Часто молодші брати та сестри дітей з аутизмом демонструють відставання в розвитку і симптоми, які не завжди відповідають аутизму, проте дають серйозну підставу для раннього втручання.
  5. Дослідження підтверджують те, що говорять батьки про схильність дітей з аутизмом до бродяжництва і звичку зникати в найнесподіваніших випадках: це буває часто, це дуже страшно, і це не пов’язано з браком батьківського піклування та нагляду.
  6. Якщо жінка приймає препарати з фолієвою кислотою до та під час вагітності, це знижує ризик народження дитини з аутизмом.
  7. Один з найкращих способів розвинути соціальні навички в аутичних школярів – це навчити їхніх однокласників правильним стратегіям поведінки та взаємодії з особливими дітьми.
  8. Дослідники можуть помітити ранні ознаки аутизму у дитини вже у віці шести місяців – це відкриття, яке зменшує вік початку терапевтичного втручання і тим самим покращує його результат.
  9. Ранні клінічні випробування перших медикаментів для лікування причин аутизму дають нам надію.
  10. Інвестори та виробники реагують на заклик розробляти і виробляти продукцію для задоволення потреб аутистів і забезпечувати їм обслуговування, якого вони потребують.

У Всесвітній День (і весь місяць) поширення інформації про аутизм (2 квітня) ми відзначаємо внесок людей з аутизмом в наше життя. Важливо і те, що ми публічно визнали аутизм лихом, яке вимагає відповідних заходів. Простіше кажучи, нам потрібен глобальний план дій щодо боротьби з аутизмом, скоординований підхід до проведення дослідницької роботи і необхідне обслуговування для аутичних людей протягом усього їхнього життя.

Ми повинні робити більше для мільйонів людей, які зараз живуть з аутизмом, щоб вони могли розкрити свій потенціал і вести повноцінне і щасливе життя. Вони та їхні сім’ї – наші друзі, родичі і сусіди – заслуговують на це.

Автор Світлана Іванишин-Угрина

Джерело: uamodna.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: