Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

30 винаходів, ремесел і особистостей України, які вразили світ

30 винаходів, ремесел і особистостей України, які вразили світ
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Українці підкорювали Голівуд і освоювали космос. Ставали великими композиторами, танцюристами і художниками. Їх імена всесвітньо відомі, їх внесок у світову культуру, науку – незаперечний.

Україна – край унікальних ремесел, яких не знайдеш більше ні в одному куточку світу. А українці – талановиті і працьовиті люди. Вони підкорювали Голівуд і освоювали космос. Ставали великими композиторами, танцюристами і художниками. Їх імена всесвітньо відомі, їх внесок у світову культуру, науку – незаперечний. Часом ми навіть не здогадуємося, що геній науки є вихідцем з України, адже багато хто був змушений покинути рідні краї, щоб розвивати свій талант. У яких же професіях відзначилися наші земляки? І які ремесла можна назвати споконвічно українськими? Про це у статті igotoworld.com

Кіноіндустрія: «Титанік» зняли завдяки українцю

Далеко не всі знають, що приголомшливі кадри оскароносного «Титаніка» народилися завдяки винахідливості українця Анатолія Кокуша. Саме його «ноу-хау» дозволило підійти до відеозйомки по-новому: вдалося отримувати чудові кадри з камер, закріплених на рухомих об’єктах.

Відомий режисер Джеймс Камерон повною мірою оцінив винахід. Пізніше за цією ж технологією знімали всі гучні картини: «Таксі», «Форсаж», «Троя», «Гаррі Поттер», «Дванадцять друзів Оушена»… За свій винахід українець отримав два «технічних Оскара»: це нагорода, яка вручається за технічні досягнення у кіноіндустрії. Були й інші українці, котрі удостоїлися жаданої «технічної» статуетки – їх четверо.

ІТ-технології: найвдаліші проекти

Українські «айтішники» добре зарекомендували себе і у Європі, і у США. Багато з них успішно працюють над міжнародними проектами. Мабуть, найвдаліше склалася кар’єра Яна Кума, співзасновника WhatsApp,

і Макса Левчина, співзасновника PayPal, найбільшої платіжної системи. Обидва програмісти у 90-х роках емігрували зі своїми сім’ями з України до США, де і почали свою кар’єру.

Бокс і футбол

Якщо життя закине вас у віддалений куточок планети, де ніхто не чув про Україну, просто скажіть «Брати Кличко». «А, боксери!», – почуєте ви у відповідь від ваших нових знайомих, адже Володимира і Віталія, чемпіонів світу з боксу у важкій вазі, знає весь світ.

Хто найвідоміший український футболіст? Кожен школяр вам відповість: звичайно ж, Шева! Андрій Шевченко пізнаваний футбольними фанатами усього світу. ФК «Мілан» виклав солідну суму, щоб кращий український бомбардир став грати у команді італійців. У 2004 році Андрій був визнаний третім футболістом світу за версією ФІФА і став володарем «Золотого м’яча».

Актриси-покорительки Голівуду

Вдивіться у небесно-блакитні очі Лілу з гучного блокбастера «П’ятий елемент». Вона – наша співвітчизниця, адже Міла Йовович, яка здобула небувалу популярність після ролі рятівниці планети, народилася у Києві.

Ще одна Міла не пасе задніх! Народжена у Чернівцях 31 рік тому Міла Куніс стає дедалі популярнішою у Голівуді. Новий імпульс її кар’єрі надала роль у психологічному триллері Чорний Лебідь 2010 року, який отримав 30 премій та відзнак найвпливовіших кінофестивалів та асоціацій телекритиків.

А як не згадати найкрасивішу дівчину Джеймса Бонда, яку зіграла українка Ольга Куриленко! Красуня з Бердянська стала не тільки актрисою, а й французькою моделлю.

Мистецтво по-українськи

Мабуть всі чули про такого епатажного художника, Енді Уорхола. Так от він теж українець за походженням. Його батьки емігрували до США з лемківщини у 20-тих роках минулого сторіччя.
Його називають тим, хто вміє “робити мистецтво із сміття”. Дехто навіть вважає Воргола одним із найвпливовіших художників XX століття. В американському Пітсбурзі навіть діє поп-арт-музей, присвячений виключно його диттю та творчості. Це найбільший музей в США, присвячений одному митцю.

Вишиванки у світі високої моди

Українки століттями прикрашали сорочки самобутньою вишивкою. А тепер українські вишиванки здійснили фурор на фешн-арені. Хитромудрі орнаменти підкорюють світові подіуми і серця відомих дизайнерів. Вони вважаються стильними, яскравими і ефектними.

Петриківський розпис – надбання ЮНЕСКО

Невеличке село Петриківка Дніпропетровської області є центром народного декоративного розпису, відомого як Петриківський. Дивовижні орнаменти дарують відчуття спокою, світла і тепла. Здавна петриківці прикрашали свої будинки витіюватими малюнками. Нині Петриківський розпис – надбання ЮНЕСКО.
Це мистецтво стало світовим брендом: жителі багатьох країн прагнуть освоїти українську майстерність.

Великий художник

Зі шкільної лави ми знайомі з полотнами великого художника Іллі Рєпіна, всі пам’ятають веселу картину «Запорожці пишуть листа турецькому султану» і хвилюючу «Бурлаки на Волзі». Майстер портрета та історичних сцен народився у Чугуєві, що на Харківщині. І там же почав навчатися живопису й писав ікони у місцевих церквах.

Українське зодчество

У Київській Русі завжди було особливе ставлення до церков, яких було безліч. Стародавні майстри з покоління у покоління трепетно і з любов’ю передавали своє вміння. Різьблені вівтарі, іконостаси тонкої роботи удостоювалися найвищих похвал монархів. Подивитися на роботу українських майстрів можна і зараз. В Україні 8 дерев’яних церков знаходяться під охороною ЮНЕСКО. Гарний приклад – трикупольна церква Святого Юра у Дрогобичі.

Орденоносний танцюрист і кавалер Франції

Українець, що оспівав танець. Серж Лифар був балетмейстером Паризької опери і засновником університету хореографії. Він був удостоєний звання кавалера Франції, ордена Почесного легіону, премії «Оскар», нагороджений Золотою медаллю міста Париж…
Лифар ніколи не забував про свої козацьке коріння. Коли Шарль де Голль вкотре запропонував Сержу французьке громадянство, він відповів: «Я – українець, і я цим пишаюся».

Досягнення у музиці

Трембіта – найколоритніший український інструмент. Краще за всіх справляються з ним гуцули. Адже не кожен зможе впоратися з чотириметровою дерев’яною трубою. Якщо ви хочете почути її пронизливий звук, який розноситься над Карпатськими горами, вирушайте на фестиваль «На Синевир трембіти кличуть».
Руслана та її «Дикі танці» прогриміли у Європі у 2004 році, українка стала переможницею «Євробачення».

 

«Щедрик», народну українську пісню, співають на Різдво у багатьох країнах. Вона стала популярною в обробці українського композитора Миколи Леонтовича. У США цю щедрівку знають як «Carol of the Bells».

Імена українських піаністів, композиторів, музикантів гриміли на весь світ. Але, як правило, таланти були емігрантами. Дмитро Тьомкін – композитор, який писав музику для голлівудських фільмів, чотириразовий володар «Оскара» (50-і роки), родом з Кременчука.

 

Перші підводні човни

«Чайка» – так поетично, з любов’ю українські козаки назвали свої човни. Таких ви більше ніде не побачите: з великої, видовбаної колоди наші предки споруджували судно, що досягало 18-ти метрів! Один такий човен міг вмістити до 70 осіб. Його борти оббивали сосновими дошками, а з боків «прикрашали» очеретом, який збільшував плавучість. Зверху над чайкою розвивався вітрило. Деякі історики вказують, що з двох «чайок» козаки примудрялися споруджувати перші у світі підводні човни. Так вони могли деякий час перебувати під водою, залишаючись невидимими для ворогів.

 

Кулінарія по-українськи

Якщо під час відпочинку за кордоном вам захочеться скуштувати рідної, знайомої їжі, замовте котлету по-київськи. Цю страву подають у багатьох ресторанах світу. А вирушивши у Непал, не дивуйтеся, якщо вам запропонують скуштувати борщу або вареників.
Саме одесит Борис Лісанович відкрив світові цю далеку країну. У Непалі, практично ізольованому від усього світу, українець створив інфраструктуру, що захопила туристів. І він же навчив непальців нашій кухні. Тепер «момо» – аналог українських вареників, одна з найпопулярніших страв у Катманду.

Ера техніки

Першим у світі авіаконструктором, що запропонував створити літальний апарат, став Ігор Сікорський. Винахід киянина практично нічим не відрізнявся від сучасних вертольотів.

Початок ери космонавтиці поклав скромний конструктор з Житомира. Ракета, створена під керівництвом Сергія Корольова, вивела на орбіту перший штучний супутник нашої планети. Саме команда українського генія у 1961 році запустила в небо перший космічний корабель, який забрав людину в глибини космосу, на борту знаходився Юрій Гагарін. Без цих досягнень у нас досі не було б ні супутникового телебачення, ні навігації.

Електронну систему телебачення українець Борис Грабовський винайшов ще у 1928 році. Своє дітище він назвав «Телефот». Ця система була досить близька до сучасних схем телепередачі зображень.

Український медик – лауреат Нобелівської премії

Перша російська школа мікробіологів, імунологів і патологів була створена Іллею Мечниковим, що народився у невеликому селі під Харковом. Лауреат Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини розробляв способи боротьби з інфекційними захворюваннями, боровся з холерою, туберкульозом, черевним тифом та іншими небезпечними захворюваннями.

Неординарні психологи

Дивно, але факт: батько психоаналізу, Зигмунд Фрейд теж має відношення до України. Справа в тому, що його сім’я довгий час жила на українських землях. Мати майбутнього психолога виросла в Одесі, а батько жив на Галичині. Потім вони переїхали у Бучач, що на Тернопільщині, а звідти вирушили у німецьке містечко.

Ще одна одіозна особистість з українським корінням – Леопольд Рітер фон Захер-Мазох. Завдяки йому з’явились «50 відтінків сірого», він першим став виділяти у психіатрії та сексопатології таке поняття як мазохізм. Батьківщиною Захер-Мазоха був Львів. Він настільки був захоплений самобутньою культурою Галичини, що вивчивши мову і традиції, видав збірку «Галицькі оповідання». Напевно, в пам’ять про цього екстравагантного письменника і психіатра у Львові відкрили тематичне Мазох-кафе, куди можуть заглянути зацікавлені. Попереджаємо: з пуританськими поглядами і слабкими нервами там робити нічого.

Великі правительки

Українка, що зачарувала турецького султана, – Настя Лісовська. Роксолана – під цим ім’ям її знала вся Європа, Хюррем – так з трепетом називали її в Османській імперії. Вона мала величезний вплив на свого могутнього чоловіка. З нею рахувалися європейські посли, вона будувала грандіозні мечеті, школи та лікарні.

Королева Франції Анна Ярославна. Найвпливовіша жінка Європи 11 століття. Дочка Ярослава Мудрого здобула повагу і довіру багатьох видатних діячів свого часу. До речі, завдяки Анні у європейських країнах чоловіче ім’я Філіп набуло популярності. Так вона нарекла свого первістка. У результаті це ім’я носили не тільки 5 французьких королів, а й монархи інших держав.

Згадані у статті видатні постаті людей, їхні досягнення та винаходи – це лише невелика частина тих українців, що по-справжньому вразили весь світ. В Україні про них пам’ятають, створюють музеї, організовують фестивалі, називають вулиці і площі їх іменами… Таких цікавих місць на території нашої країни неймовірна кількість.

А кого або що згадали б ви?

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: