Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

28 червня – День Конституції України. Історія свята

28 червня – День Конституції України. Історія свята
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

28 червня ми всі відзначаємо День Конституції України, державне свято. Воно радше, асоціюється у нас із черговим вихідним днем, оскільки навіть приватні структури роблять своїм працівникам маленьку відпусту у цей день.

Та, мабуть, не всі знають історію цього свята та цікаві факти про нього.

Основний документ України затвердили у 1996 році 28 червня. Проте, всі ми знаємо, що це далеко не перший збірник законів. Ярослав Мудрий ще у ХІІ столітті написав «Руську правду». І не варто забувати про «Конституцію Пилипа Орлика».

«Руська правда» Ярослава Мудрого

Оригіналу збірника законів досі не знайшли. Проте, є багато переписів, списків та копій, з яких дослідники і черпають необхідну інформацію. «Руська правда» – без заперечень, перша так звана конституція нашого народу. В ній містилася низка норм закону: кримінального, торгівельного, відносин з іншими державами.

З найцікавішого можна виділити те, що згідно цього збірника прав, людину можна було вбивати, якщо вона посягнула на чуже життя. Розправу над кривдником дозволяли здійснювати родичам вбитого. За крадіжку карали жорстоко рабів та бідняків. Хоча й для багатих були суворі покарання.

Закон оберігав природу та тварин. За вбивство коней, худоби кривдник мав сплатити чималу суму до державної скарбниці, значно меншу потерпілій стороні. Штраф накладався за зрубані дерева і знищені рої бджіл.

Дбав закон і про наймитів, якщо пан невчасно виплачував зароблені гроші, він мав сплатити величезну суму до скарбниці.

Сьогодні дослідники наголошують, що не всі норми права у «Руській правді» Ярослава були справедливими. Точаться суперечки і про авторство. Одні вважають, що писали закони кілька людей, і Ярослав Мудрий не має до цього відношення, інші кажуть, що «Руська правда» є аналогом збірника законів зі Скандинавії. Але, безперечно – це перша і найстарша наша конституція.

«Конституція Пилипа Орлика»

Конституція складалася з 16 статей. Її поправу можна назвати українською, оскільки в тексті зафіксували назву країни «Україна». Вперше у документі владу поділили на законодавчу, виконавчу та судову. Виконавцем був гетьман, влада якого була довічною. Проте, влада гетьмана була обмеженою. Він не міг самостійно займатися зовнішньо-політичними справами, розпоряджатися грошима та землями.

Конституція була важлива тим, що в ній йшлося про Україну, як вільну державу і вільний народ.

Варто зазначити, що перші Конституції в Європі з’явилися аж 70 років по тому, як свою уклав Пилип Орлик.

Конституція України 1996 року.

Конституцію прийняла Верховна Рада України 28 червня 21 рік тому. Голосування було дуже непростим. Адже мало купу спірних питань. В документі йшлося про Крим, державну мову та символіку. Це були питання, які викликали найбільше суперечок та обговорення.

Цікаво і те, що прийняття Конституції тоді блокувала комуністична партія, яка навіть пропонувала не вживати визначення «український народ», а «російський».

Голосування і протистояння тривало цілу ніч. Документ затвердили зранку, депутати вітали один одного оплесками, всі плакали та раділи.

Джерело: inlviv.in.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: