Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Коротка шпаргалка для тих, хто готовий здатися

Коротка шпаргалка для тих, хто готовий здатися
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

У моїй практиці (та й у своєму житті) я стикаюся з запитами “я втомився, я не можу” два рази в рік: у листопаді-грудні, а слідом – в кінці лютого і в березні. І чим більше я бачу і дізнаюся, і чим більше розумію про те, як працює наше тіло, тим ясніше бачу, що іноді справа зовсім не в тому, що вантаж стресу став занадто важким.

З цієї причини, перш ніж здатися, перевірте кілька моментів, може, вони здатні вирішити проблему вашої втоми набагато швидше.

1. Коли ви останній раз пили воду?

Якщо це сталося понад півгодини-години назад, випийте склянку і просто дайте собі подихати.

2. Коли ви останній раз їли?

Якщо більше, ніж два-три дні тому, поїжте, але тільки, будь ласка, не бутерброд з варенням, а щось, що містить білок. Горішки підійдуть для швидкого перекусу, якщо вам ніколи, можна вибрати сир або щось бобове (салат з нутом і квасолею – прекрасний варіант).

3. Коли ви останній раз рухалися?

Гіподинамія, мої запашні пряники, є чимось на зразок чарівного заклинання, що закликає демона депресії і втоми. Здавалося б, перебувай у спокої, і енергія твоя буде з тобою, та ще й накопичуватиметься. Але ж ні. Еволюція нас заточила на рух, і в нашому тілі енергія не береться з нізвідки.

4. Коли ви останній раз робили щось, що дає відчуття завершеності?

Іноді ми відчуваємо себе безпорадними, коли не бачимо результату наших дій. Тут є хороший вихід: перейдіть на іншу діяльність, де ви щось закінчите.

Напишіть листа. Зберіть плейлист. Пропилососьте кімнату. Зробіть щось, що поверне вам відчуття контролю і дасть відчуття “я молодець. Я зробив”.

5. Коли ви останній раз їли фрукти?

Цей спосіб, на жаль, не швидкий, але навіть одноразовий прийом яблук з грушами в організм може послабити відчуття туги.

6. Коли ви останній раз хвалили себе?

Зазвичай ми чекаємо похвали і схвалення з боку інших, як очікуємо її від батьків в дитинстві. Але коли ми вже виросли, то батьками повинні стати самі собі. І поки ми цілком можемо бажати соціального схвалення, важливо не забувати хвалити себе самостійно.

7. Коли ви останній раз спали? (І скільки)

Якщо це було позавчора, чи навіть якщо це було ось недавно, але не більше шести годин, всі рішення відкладіть до моменту, коли проспите вісім. Просто дозвольте собі нічого не вирішувати сьогодні і займатися рутинними справами, що не вимагають оцінки і вольових дій.

8. Коли ви останній раз говорили комусь щось приємне?

Не буду розкривати секрет цього трюку, але він працює, як фокус з кроликом в порожньому капелюсі. Знайдіть когось поблизу або в мережі. Уважно подивіться на нього або поспостерігайте, чи згадайте, що він вміє робити. Знайдіть привід щиро – щиро – його похвалити. Зробіть це (все ще щиро). Випийте чашку чаю, повертайтеся до справ.

9. Чи обіймалися ви останні два дні? (І скільки?)

Обійми – одна з найважливіших речей у житті. Діти, яких мало обіймають, ростуть тривожними і дратівливими. Дорослі, яких не обіймають, хворіють частіше і швидше втомлюються.

Якщо Ви давно не обіймалися з кимось, не соромтеся попросити про обнімашки друзів або в крайньому випадку обійміть кота / собаку. П’ять хвилин теплих обіймів можуть врятувати світ, не кажучи про ваш настрій і сили.

10. Вимотували ви себе останнім часом? (Фізично або психологічно)

Величезна купа завдань на роботі, посилені тренування, часті суперечки з близькими – все це може не здаватися нам важливим, але висмоктує сили немов нишком. Якщо ви об’єктивно молодець і багато працювали / нервували / займалися, то випийте води, знайдіть горизонтальну поверхню і полежіть, підклавши під коліна подушку.

Чим ще можна собі допомогти

Ефірні масла для бадьорості і при втомі

Я люблю змішувати корицю з лимонною травою і апельсином в аромалампі. Але іноді досить подихати запахом апельсина з флакончика.
Добре підуть базилік, шавлія або сандал. Якщо ви багато працювали головою, візьміться за розмарин: він стимулює пам’ять і одночасно вирівнює нервову систему.

Трави-адаптогени

Поки сиро і холодно, можна допомогти собі так: зайдіть в аптеку, візьміть настойки лимонника, родіоли рожевої, елеутерококу та женьшеню. Вранці заваріть гарячого чаю, виберіть одну настоянку і закапайте 5 – 10 крапель в свіжий окріп. Гаряча вода виб’є зайвий спирт, а корисні речовини залишаться. Кількість крапель потрібно варіювати, підбираючи свою дозу, поки не знайдете прилив гарного настрою і бадьорості. Раз на два тижні міняйте настоянку для збереження ефекту.

Адаптогени можна при гіпертонії, вагітності і в теплу пору року. Якщо раптом у вас вже вище +20, беріть загальнозміцнюючі.

Трави загальнозміцнюючі

Все, що в народній назві має приставку “чай” – згодиться. Татарський чай, монгольський чай, іван-чай. Додайте ще глід і звіробій – і буде відмінно.

Розмова по душам

Якщо у вас є друг, якому можна довірити найніжніші місця душі, зробіть це. Якщо немає, то все ж не соромтеся звернутися до психолога. У світі є люди, яких спеціально навчали лікувати вашу душу. Вони вміють.

Автор: Яна Горбовская

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: