Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Сильна притча про бджолу і муху: для тих, хто звик звинувачувати інших

Сильна притча про бджолу і муху: для тих, хто звик звинувачувати інших
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Людина сама вибирає, на чому їй фокусуватися.

Нам в житті часто зустрічаються люди, які люблять поговорити про те, як все погано, як багато нехороших людей навколо і як вони від цього cтрaждають.

Також зустрічаються світлі люди, які навпаки, бачать навколо хороше, і привносять в своє життя і життя оточуючих їх людей радість і позитив.

Про відмінності в сприйнятті навколишньої дійсності дуже точно і лаконічно говориться в притчі, яку я хочу зараз вам розповісти.

Прийшли до старця Паїсія Святогорця кілька людей і кажуть: «Ось той священик бере багато грошей за таїнства, інший куpить багато цигaрок і ходить в кафетерії, а третій аморальний …» – і представляють докази.

Старець їм відповідає:

– З досвіду я пізнав, що в цьому житті люди поділяються на дві категорії. Третьої не існує. Кожна людина буде або в одній категорії, або в інший.

Одна категорія людей подібна мусі. Муха завжди сідає на все брудне. Наприклад, якщо в саду багато запашних квітів, а в кутку саду є бруд, вона пролетить весь прекрасний сад, та не сяде ні на одну з квіток. Вона не зупиниться, поки не долетить до цього бруду, і лише тоді спуститься, сяде на неї і почне копатися в ному.

Якби вона могла говорити, і ти, впіймавши її, запитав, чи знає вона, де в саду знаходяться троянди, то та відповіла б, що не знає, що це таке. Троянд в світі немає, – відповіла б вона.

Подібним чином і в житті, є люди, схожі на муху. Ця категорія людей, яка навчилася про все думати негативно і всюди знаходити бруд, не помічаючи і ігноруючи все прекрасне.

Інша категорія людей схожа на бджолу. Особливість бджоли – знаходити і сідати на красиве і солодке.

Скажімо, наприклад, що в брудному приміщенні, хтось в кутку поставив вазу з квіткою. Якщо залетить туди бджола, вона пролетить повз все брудне і не сяде до тих пір, поки не знайде квітку і тільки там зупиниться.

І якби ти зловив цю бджолу і запитав, де там сміття або смітник, вона відповість, що нічого такого вона не помітила, зате ось там є гортензії, а там – троянди, а ще далі – фіалки, там – мед, а ось там – цукор… Вона виявиться знавцем всього прекрасного…

Кожна людина знаходиться або в категорії Мухи, або в категорії Бджоли і сама вибирає, на чому йому фокусуватися.

І закінчив Старець:

– Коли до мене приходять люди і починають звинувачувати інших, я привожу їм цей приклад і пропоную вибрати, в якій категорії вони хочуть перебувати. Вибір очевидний… Щастя вам Люди!

Джерело

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: