Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Десять звичок, здатних висмоктати вашу енергію без залишку

Десять звичок, здатних висмоктати вашу енергію без залишку
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Упередження і звички – ось що найбільше шкодить благополуччю кожного з нас. Причому відбувається це настільки непомітно, що, коли дізнаємося – просто диву даємось. У цій статті ми поділимося з вами декількома дуже ефективними стратегіями, які допомагають уникнути негативного впливу подібних звичок і повернуть колишню енергію і легкість.

Це відбувається з нами кожен день і повсюдно: певні речі, які стали вже невід’ємною частиною мислення, насправді не допомагають жити, а виснажують фізично і розумово. Найчастіше ми використовуємо ці шкідливі енергетичні установки, навіть не усвідомлюючи того, що відбувається. В результаті витрачаємо дорогоцінну енергію на уявні тривоги і думки, які просто крадуть радість і щастя.

Люди, врешті-решт, набули енергетичної сутності. Тому енергія – це двигун, який мотивує нас, надихає і допомагає використовувати повною мірою потенціал.

А що якщо ви відчуваєте себе позбавленими енергії? Ви виснажені, нічого не хочете, постійно тривожитеся і переживаєте? Ви чітко розумієте, що запаси енергії – буквально на нулі. Швидше за все, ви стали жертвою установок і звичок, які буквально висмоктують вашу енергію.

Отже, прочитайте про 10 таких «вампірів», які є найпоширенішими:

1. Життя в минулому

«Якщо сьогодні хтось намагається судити минуле, то він втрачає майбутнє», – Вінстон Черчилль.

Життя в минулому означає, що ви постійно прокручуєте в голові події, які давно пройшли. Аналізуєте, як і що можна було зробити по-іншому, жалкуєте, злитесь, одним словом – зациклюєтесь на тому, чого давно немає. На жаль, минулого не змінити. Це ще нікому не вдавалося переписати життя. Те, що було – вже пройшло. І все, що в ваших силах – це прийняти цю істину і відпустити.

Але ж ви не залишилися з порожніми руками! У вас є сьогодення і майбутнє. Тому жити минулими спогадами і роздумами – більш ніж нерозумно і непродуктивно. Крім того, це вас дуже сильно стомлює і краде енергію. Але ж її можна направити на ті речі, які ще можна (і потрібно) змінити. Не ставтеся так марнотратно до своїх енергетичних запасів. Використовуйте краще наявні ресурси тут і зараз.

2. Почуття провини

У своїй книзі «Як говорити «ні» без докорів сумління. І сказати «так» вільному часу, успіху і всьому, що для вас важливо» Патті Брайтман стверджує, що коли ви відчуваєте себе винними, то це призводить до великої витрати енергії.

Отже, прийняття минулого і звільнення від провини, з якої ви носитеся роками, дозволяє жити повноцінно вже сьогодні і будувати щасливе майбутнє.

3. Нерішучість

Чому так складно сказати слово «ні»? Багато з нас настільки звикли робити те, що не хочуть, аби тільки догодити іншим, що панічно бояться вимовити це крихітне слово: «Ні!» Їм здається, що при цьому будуть виглядати егоїстичними і поганими.

Відкрию секрет: якщо ви завжди говорите «так», то у вас буде купа часу на всіх, крім себе. Ви просто викреслите себе зі списку тих, хто потребує допомоги та підтримки. Так що якщо не навчитеся говорити «ні», то дуже швидко скінчаться запаси своєї розумової та емоційної енергії. Це ж очевидно: коли ви зайняті вирішенням проблем інших людей, ваші власні потреби і бажання йдуть на другий-третій план, а потім – і зовсім зникають.

«Люди вважають, що зосередитися – це значить сказати «так» тому, на чому ти хочеш зосередитися. Але це зовсім не так. Це означає сказати «ні» сотням інших хороших ідей, які також існують. Тому ви повинні ретельно вибирати. Насправді я пишаюся тим, що ми не зробили, точно так же, як і тим, що зробили.

Інновації вимагають сказати «ні» 1000 речам», – Стів Джобс.

4. Відмова від допомоги

Завжди і в кожному колективі знайдеться людина, яка віддасть перевагу буквально угробити себе, намагаючись вирішити проблему самостійно, але ні за що не попросить про допомогу. Деякі люди навіть виконують проект поодинці – аби не делегувати повноваження іншим.

Справжня мудрість і розумне використання ресурсів має на увазі, що одна людина вкрай рідко може впоратися з поставленим завданням. Навіть виходячи з того, що він не може поглянути на проблему під різними кутами.

Це особливо актуально в сучасному світі. Ми вже давно відійшли від натурального господарства, де кожен «випасав і доїв корову сам». Сьогодні кожен спеціалізується в якійсь конкретній області, залишаючи все інше на розсуд більш компетентних в даному питанні людей.

5. Зайве занепокоєння

Більшість речей, які з’їдають наші нервові клітини і заважають зосередитися на роботі, пов’язані з майбутнім. З майбутнім, в яке жодній людині не підвладне заглянути. Виникає закономірне питання: чи має сенс турбуватися про те, що ще не відбулося? А головне – швидше за все і не відбудеться?!

Люди, які мають звичку турбуватися, витрачають значну частину своїх емоційних і розумових ресурсів на саме марне заняття в світі – рішення проблем, яких ще немає. Турбуватися про все, що може трапитися, – це марна трата часу і енергії. До речі, роздуми про те, що може статися, крадуть у нас мало половину всього робочого часу.

«Існує два види проблем: ті, які ми можемо вирішити, і ті, що не можемо. Не витрачайте час на останнє», – Дюк Еллінгтон.

6. Скарги

Психолог Джоан Гарріга писав, що «скарги знижують життєздатність людей». Постійні ниття і скарги на все, що відбувається у вашому житті, це ще одна звичка, яка краде нашу життєву енергію.

Нескінченна спіраль скарг абсолютно непродуктивна. Така модель поведінки буквально паралізує і заважає користуватися можливостями, що відкриваються. Ми їх просто не помічаємо.

Іноді скарги є одним із способів випустити пар або відключитися від проблем. В якомусь сенсі це дає перепочинок, хоч і дуже невеликий. Однак, коли ви зациклюєтесь на постійних скаргах, втрачаєте безцінну енергію.

7. Відкладати на потім

Як правило, ви відкладаєте плани або обов’язки, тому що просто не хочете їх виконувати. Сказати, що ви зробите все завтра – це все одно, що приступити до створення снігової кулі. Рано чи пізно вона все одно виросте до гігантських розмірів і накриє вас із головою. Ось тоді вже точно буде не до сміху, бо проблеми лише посиляться.

«Починайте робити все, що ви можете зробити – і навіть те, про що можете хоча б мріяти. В сміливості є геній, сила і магія», – Гете.

8. Завжди бачити у всьому тільки негатив

Якщо ви завжди бачите склянку наполовину порожньою і впевнені, що все буде погано і вас спіткає невдача, то саме так все і станеться.

Ви самі пишете сценарій майбутнього. Соціолог Роберт К. Мертон ввів термін «ефект едипу» ще в 1948 році.

«На початку самоздійснення пророцтва є помилковим визначенням ситуації, що провокує нову поведінку, при якому початкове неправильне уявлення стає справжнім. Ілюзорна достовірність самоздійснення пророцтва увічнює владу помилки. Бо провісник буде посилатися на реальний хід подій як доказ того, що він мав рацію з самого початку», – писав він.

Іншими словами, згідно Мертону, якщо ви думаєте, що щось піде не так, швидше за все, так воно і буде.

9. Прагнення все контролювати

Намагатися контролювати все навколо – одна з найдурніших і виснажливих ідей. Це вимагає колосальних зусиль, які абсолютно марні. Насправді людина дуже мало що може контролювати. І в цьому немає нічого страшного. Так навіть жити цікавіше!

Звичка контролювати викликає лише занепокоєння і постійне розчарування від нездійснених очікувань. Набагато корисніше прийняти, що контролювати життя просто неможливо. А ось жити, насолоджуючись кожною миттю, можна і потрібно.

Все тече і все змінюється. І наздогнати цим, законсервувати реальність – неможливо. Люди і ситуації змінюються. Змінюємося і ми. І це допомагає нам рости, а значить – корисно.

10. Невміння ставити життя на «паузу» і відпочивати

Це остання і дуже шкідлива звичка, що висмоктує нашу енергію. Начебто це простіше простого: посидіти на дивані поруч з коханою людиною, прийняти розслабляючий душ, почитати улюблену книгу або подивитися фільм, поговорити з другом по телефону…

Способів відключитися від проблем і турбот – безліч, і всі вони дуже корисні для нашого здоров’я і благополуччя. До речі, потреба у відпочинку, є і в знаменитій піраміді Маслоу (ієрархії людських потреб).

На закінчення, запам’ятайте, що наше життя дуже коротке з точки зору Вічності. Буквально – одна хвилина. Тому витрачати час на занепокоєння і страх – це вірний шлях до страждань. Замість цього намагайтеся якомога частіше сміятися, любити, відчувати, захоплюватися, дивуватися. Адже наш світ прекрасний!

Якщо ви будете присвячувати більшу частину часу на роздуми про те, що могло бути, або скаржачись на речі, які не можете змінити, то пропустите найголовніше – теперішнє. Ви не зможете насолодитися його красою і пишністю тут і зараз.

Джерело: variat.com.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: