Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Який вплив на життя дочки може мати материнський образ

Який вплив на життя дочки може мати материнський образ
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Навряд чи хтось з матерів замислювався про те, що їх образ безпосередньо впливає на життя їхніх доньок. Те, якою жінкою виросте дочка, залежить тільки від її мами. Кожен життєвий постулат сприймається дівчинкою тільки через призму реакції її матері: якими будуть її відносини з чоловіками, наскільки в ній розвинене материнське начало, наскільки важливий для неї буде підйом по кар’єрних сходах, а також як саме вона буде сприймати себе – у всьому будуть простежуватися відгомони поведінки її матері.

Якщо жінка є турботливою матір’ю, чудовою дружиною, хорошою господинею і успішною в кар’єрному плані жінкою, то перед нею такий був образ її мами. Почуття впевненості у власних силах, оптимістичний погляд на життя і справжня жіночність або передаються дівчинці в спадок від її матері або напрацьовуються за допомогою титанічних зусиль. Однак, якщо жінка страждає від підвищеної тривожності і постійно не впевнена в собі або, що ще гірше, тягне на собі всю сім’ю, то цю модель поведінки вона також отримала в «дар» від своєї матері.

Підводні камені материнства

Ви напевно чули про те, що у щасливих батьків, завжди ростуть щасливі діти. З цього випливає те, що прийшов час проаналізувати можливі наслідки своєї поведінки. Необхідно відзначити, що в чистому вигляді перераховані нижче типи фактично ніколи не зустрічаються.

Вічна дівчинка (інфантильна модель поведінки)

Навіть в 60 років такі жінки залишаються маленькими дівчатками. Вони відрізняються підвищеною емоційністю, примхливістю, вразливістю, що вказує на їхню психологічну незрілість. Такі жінки емоційно не готові взяти на себе весь тягар відповідальності, а тому вони перекладають всі свої проблеми на інших. Такі жінки не готові до створення сім’ї і народження дітей, вони роблять це тільки на догоду громадській думці.

Такі матері схильні до драматизації свого життя, а також вони відчувають глибокий дискомфорт в разі навіть незначного відхилення від правил, які вони встановили. Такі жінки схильні ображатися на власних дітей за те, що ті не відрізняються бездоганним послухом.

У таких сім’ях виховання дівчаток відбувається на прикладі життя кіногероїв або інших знайомих жінок. Такі дами безініціативні, їм дуже складно розібратися навіть в своїх почуттях і їм дуже важко будувати відносини з чоловіками.

«Сержант Пришибеєв» (жорстока модель поведінки)

Такі жінки відрізняються жорстоким поводженням, вони не визнають нічиєї думки, крім своєї власної, а також щиро вірить в те, що тільки їхня поведінка є правильною. Вони виховують дітей з використанням системи заборон, порушення яких тягне за собою покарання. Такі дими відрізняються запальним характером, нетерпимістю до людських слабкостей і підвищеною сварливістю.

Найчастіше чоловіки в таких сім’ях зовсім відсутні або не беруть жодної участі у вихованні дітей. З такими жінками поруч можуть знаходиться тільки безініціативні і безвольні чоловіки. Такі дими постійно негативно відгукуються про батька дитини, що формує у дівчинки негативне ставлення до чоловіків.

У таких жінок дочки можуть виростати тихими і закомплексованими або такими ж жорстокими, як і їхні матері.

Жорстокі матері не здатні виховати щасливу дочку, як правило дівчаток, які виросли в таких сім’ях в житті фактично не чекає нічого хорошого. У більшості випадків дівчатка, чиї матері відрізняються жорстокістю, намагаються якомога швидше вийти заміж, але при цьому у них повністю відсутня модель щасливого сімейного життя.

Гіперопіка або мати-квочка

Такі мами схильні оточувати своїх дітей надмірною опікою, вони контролюють будь-який рух своєї дитини і звалюють на себе відповідальність за будь-яке його рішення. Такі матері відрізняються підвищеною тривожністю, вони своєю підвищеною активністю і постійною гіперопікою стомлюють не тільки дітей, а й усіх оточуючих. Вони у своїй більшості не тільки намагаються виконати будь-яке бажання свого малюка, але навіть передбачити його.

Такі матері за допомогою створення ідеального дитинства для своєї дочки намагаються скорегувати своє минуле: вони намагаються замінити неіснуючого батька або перетворити життя дочки в поліпшену модель свого власного.

Дочки таких дам відрізняються низькою стресостійкістю, а також вони стають інфантильними жінками, які схильні до демонстративно примхливої поведінки і не здатні взяти відповідальність за своє життя на себе.

Най-най або мати-цариця

Такі самозакохані особи твердо вірять в те, що вони завжди і в усьому мають рацію. Матері зациклені на своїй персоні, вони багато часу приділяють собі коханій, відрізняються зарозумілістю, а також прагнуть домінувати і панувати над оточуючими. Вони досить вимогливі їх дуже сильно засмучує, якщо увага оточуючих хоча б ненадовго відволікається від їхньої персони, вони можуть ревнувати навіть до своїх дітей. Для них материнство – це не праця.

Найчастіше в таких сім’ях діти надані самі собі. Вони з дитячих років навчаються хитрувати і вивертатися, щоб не накликати на себе гнів своєї мами-цариці. Діти таких жінок не здатні до співчуття або співпереживання, також вони не здатні виявляти турботу і любов до оточуючих. Як правило, дівчатка, виховані такими матерями, вибирають кар’єру, але їм не вдається досягти бажаних висот, оскільки вони всі страждають нарцисизмом і не відрізняються комунікабельністю.

Мама друг і товариш

Такий образ матері є фактично ідеальним, але тільки в тому випадку якщо виховання дівчинки проходить в потрібному напрямку. Такі жінки мають правильні принципи і моральні цінності. Виховання дітей в цьому випадку відбувається на особистому прикладі. Такі дами поважають особисті вподобання і потреби своїх дітей. У таких сім’ях будь-які конфліктні ситуації вирішуються за допомогою переговорів і обговорення.

Однак якщо мати не має чітких принципів і схильна постійно відхиляється від наміченої моделі поведінки або веде асоціальний спосіб життя, то дівчатка в таких сім’ях виростуть її точною копією.

Такі матері можуть перейти межу і стати для дочки більше подружкою ніж матір’ю, що може призвести до втрати авторитету і виходом дитини з-під контролю.

Як правило у таких матерів виростають жіночні, турботливі й упевнені в собі дочки, які не відчувають труднощів у спілкуванні з чоловіками, швидко адаптуються до нових умов, оскільки поки жива їхня мама, вони не відчувають себе самотніми і знають, що можуть в будь-який потрібний момент отримати необхідну підтримку.

В тій чи іншій мірі, кожна мама може знайти у себе риси кожного з психотипів. Дуже важливо своєчасно виявити їх у себе і почати роботу над їх виправленням.

Пам’ятайте, якщо хочете виростити впевнену в собі і щасливу дочку, то ви повинні відчувати себе вже сьогодні впевненою в собі і щасливою!

Джерело

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: