Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Ідіть від токсичних людей, включаючи токсичних родичів

Ідіть від токсичних людей, включаючи токсичних родичів
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Рішення не йти на контакт з членом сім’ї – глибоко особисте.

Для деяких з нас зцілення материнської рани можливо тільки в контакті з матір’ю. У цьому сценарії зцілення створює нове, більш глибоке з’єднання між матір’ю і дочкою, – і це нескінченно прекрасно. Я бачила, як це відбувається, і це справді надихає.

Але для деяких з нас неможливо зцілитися, залишаючись в контакті з матір’ю.

Відсторонення від члена сім’ї все ще вважається табу, особливо якщо мова йде про матір. Іноді досить невеликої дистанції і короткострокового відсторонення. В інших випадках відсторонення може бути постійним. Потрібно неймовірна сила і мужність, щоб пройти через це.

Що може привести до усунення?

Є багато причин, за якими люди приймають таке рішення. Але корінь його – в усвідомленні того, що дисфункциональное поведінка вашої матері варто вам вашого емоційного і ментального рівноваги, і ви вже просто не в змозі платити цю ціну.

Я вірю, що таке рішення не приймається з легковажності або бравади. Найчастіше до цього приходять після довгих років спроб самими різними способами зберегти цей зв’язок і перевести її на більш високий рівень. У певний моментцена стає занадто висока, і вам потрібно прийняти рішення.

Це може бути найскладніше рішення у вашому житті. І в той же час саме звільняє.

Сім’я – це складна система. Коли хтось перестає грати в ній свою звичайну роль, система переживає свого роду розгерметизацію або хаос. Конфлікт може привести до трансформації всієї системи і переходу на більш високий рівень, якщо члени сім’ї відкриті і готові до зростання і навчання. Але, на жаль, іноді готовність рости і спроба привнести зміни наштовхуються на опір сім’ї. В такому випадку у людини, яка хоче рости, є вибір: залишатися в токсичною і дисфункциональной середовищі або ж піти з нездоровою системи. Вибір перервати контакт найчастіше робиться, коли очевидно, що зцілення в сімейній системі неможливо.

Дочка часто грає роль посередника, козла відпущення, зберігача секретів або опікуна емоцій. Якщо дочка знаходиться на шляху до дорослішання і хоче вийти за рамки типової сімейної ролі (можливо, стаючи сильніше, формуючи кордони, відмовляючись терпіти погане поводження і т.д.), її рішення неминуче призводить до змін. Ступінь хаосу в результаті цього вказує, наскільки в цілому дисфункціональна ця сімейна система.

Якщо члени сім’ї відносно здорові, стабільні і відкриті, сім’я може прийти до рівноваги без особливого хаосу. Однак, якщо члени сім’ї самі глибоко травмовані і поранені, розвиток дочки може сприйматися як серйозна загроза для сімейної системи. В такому випадку хаос може глибоко дестабілізувати ситуацію, і з ним дуже складно впоратися. Тут дуже важлива підтримка.

Несвідома спроба утримувати рівновагу і чинити опір змінам може привести до нападок на дочку. Поширена і небезпечна реакція полягає в «патологізація» дочки. Тоді причина конфлікту бачиться в якийсь патології дочки. Формується наступне послання: “Твоя нездатність продовжувати гру в сімейній системі в відведеної тобі ролі вказує на те, що з тобою щось не в порядку.” Це засноване на приниженні послання – по суті, відмова матері або іншого члена сім’ї від чесного осмислення свого власного поведінки і взяття відповідальності. Рівень ментальної стабільності дочки, її сексуальна активність, її минулі помилки, все в ній може бути відкрито поставлено під сумнів, крім ролі матері в конфлікті.

Дивно, як яро люди чинять опір тому, щоб подивитися вглиб себе, і на що вони готові піти, щоб залишатися в запереченні, включаючи навіть відкидання своєї власної дитини. Це насправді несвідома спроба опору змінам шляхом проектування всього конфлікту або «плохости» на того, хто ініціює трансформацію сімейної системи. В кінцевому підсумку, тут немає нічого особистого. Просто так відбувається, коли люди, які закривають очі на свій внутрішній стан, стикаються зі своєю витісненої болем завдяки каталізує події. Наприклад, таким каталізатором може стати жінка, яка переростає переважну в родині динаміку, поколіннями тримала цю сімейну систему в рівновазі.

Ми не можемо врятувати своїх матерів. Ми не можемо врятувати свої сім’ї. Ми можемо врятувати тільки себе.

Вам не потрібно розуміння вашої матері (або іншого члена сім’ї), щоб повністю зцілитися.

Джерело: variat.com.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: