Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

ЦЕ МАЄ ЗНАТИ КОЖЕН! “Коли наш з Олею син тонув, я стояв біля басейну і дивився на нього з коктейлем в руці…”

ЦЕ МАЄ ЗНАТИ КОЖЕН! “Коли наш з Олею син тонув, я стояв біля басейну і дивився на нього з коктейлем в руці…”
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

! ЦЕ МАЄ ЗНАТИ КОЖЕН!

Коли наш з Олею син тонув, я стояв біля басейну і дивився на нього, з коктейлем в руці! Це був перший час відпочинку в готелі. Моя дружина стояла поруч, пам’ятаю, тільки секунду, як я подумав: «Що вона робить ?!» ставить коктейль і в одязі пірнає в басейн, в якому по коліно води. Через кілька секунд я зрозумів. Виявилося, що в цьому басейні, басейн переходить в глибокий з легким нахилом. (Так само, в дитинстві, тонув я в басейні Динамо, на очах у десятків людей і мого тата. Мені пощастило, що поруч опинився тренер) Новий капітан зістрибнув з містка, будучи повністю одягненим, і швидко поплив.

Як колишній рятувальник, він не спускав очей з жертви, прямуючи прямо до пари відпочиваючих, плаваючих між човном, поставленої на якір, і пляжем. «Мені здається, він думає, що ти тонеш», – звернувся чоловік до своєї дружини. Вони грали у воді, бризкаючи один в одного, і вона час від часу скрикувала, але тепер вони просто стояли на піщаній мілині по шию у воді. «У нас все в порядку, що ж він робить?» – запитала вона з деяким роздратуванням. “У нас все в порядку!” – закричав чоловік, помахавши рукою рятівнику, але капітан і не подумав зупинитися. “З дороги!” – закричав він, пропливши між здивованими власниками човна. Прямо за ними, всього в трьох метрах від батька, тонула їх дев’ятирічна дочка. Коли капітан витягнув її з води, вона розплакалася: «Татку!»

Як капітан, перебуваючи в 15 метрах від відпочиваючих, зрозумів те, чого не зміг зрозуміти батько, перебуваючи всього в трьох метрах від потопаючої дівчинки?

Вся справа в тому, що коли людина тоне, вона не видає різкого і пронизливого крику про допомогу, як вважає більшість людей. Цього Капітана навчили розпізнавати потопаючих професіонали і багаторічний досвід. А батько дівчинки, почерпнув інформацію про те, як виглядає потопаючий людина, з телевізійних програм.

Якщо ви проводите час на воді або на березі (а це час від часу роблять всі), ви повинні переконатися в тому, що ви і навколишні вас люди знають, за якими ознаками можна визначити, що людина тоне, ще до того як увійти в воду . До того як дівчинка зі сльозами закричала «Татко!», Вона не видала жодного звуку.

Як колишній рятувальник берегової охорони, я не був здивований цією історією. Коли людина тоне, це рідко супроводжується якими-небудь звуками. Розмахування руками, бризки і крики, до яких нас готує телебачення, зустрічаються в реальному житті вкрай рідко.

«Інстинктивна реакція потопаючого» (Instinctive Drowning Response), названа так доктором наук Франческо Піа (Francesco A. Pia), це те, що люди роблять, щоб уникнути фактичного або передбачуваного удушення при зануренні у воду.

І виглядає вона зовсім не так, як думає більшість людей. Ніякого розмахування руками, бризок і криків про допомогу. Щоб краще представляти, як тихо і невидовищно виглядає цей процес з берега, подумайте ось про що: серед дітей у віці до 15 років утоплення є другою за поширеністю причиною смерті (відразу після дорожніх аварій), а з приблизно 750 дітей, які потонуть в наступному році, кожен другий потоне на відстані не більше 20 метрів від своїх батьків або інших дорослих. У деяких випадках дорослий навіть буде безпосередньо спостерігати за тим, як дитина тоне, не підозрюючи про те, що насправді відбувається.

Потопаючі рідко схожі на потопаючих, і в своїй статті в журналі On Scene, що належить берегової охорони, доктор Піа докладно описує інстинктивні реакції потопаючого наступним чином:

1. «За винятком рідкісних випадків, люди, які тонуть, фізіологічно нездатні покликати на допомогу. Дихальна система людини розрахована на дихання. Мова – це її вторинна функція. Перш ніж мова стане можливою, необхідно відновити функцію дихання.

2. Рот потопаючої людини поперемінно йде під воду і з’являється над її поверхнею. Рот потопаючої людини знаходиться над водою недостатньо довго для того, щоб він міг видихнути, вдихнути і покликати на допомогу. Коли потопаюча людина виринає з води, їй вистачає часу, тільки щоб швидко видихнути і вдихнути, після чого він відразу ж знову йде під воду.

3. Тонучі люди не можуть розмахувати руками, щоб привернути увагу. Вони інстинктивно витягають руки в сторони в спробі відштовхнутися від води. Такі руху дозволяють їм спливти на поверхню, щоб мати можливість дихати.

4. Через інстинктивні реакцій, люди, що тонуть, не можуть контролювати рухи руками. Люди, які намагаються утриматися на поверхні води, фізіологічно не здатні перестати тонути і здійснювати осмислені рух – розмахувати руками, постаратися наблизитися до рятувальників або дістатися до рятувального спорядження.

5. Від початку і до кінця, поки діє інстинктивна реакція, тіло потопаючоїї людини залишається в вертикальному положенні, без найменших ознак підтримуючих рухів ногами. Якщо підготовлений рятувальник не витягне її/ його з води, потопаюча людина може протриматися біля поверхні від 20 до 60 секунд перед тим як повністю піти під воду. Це зовсім не означає, що людина, що кличе на допомогу і відчайдушно розмахує руками, вас обманює – швидше за все, це напад паніки в воді. Такий напад далеко не завжди передує інстинктивній реакції потопаючого і часто триває зовсім недовго, але на відміну від справжнього утоплення жертви такої паніки на воді здатні допомогти своїм рятівникам – наприклад, вхопитися за рятівний круг.

Коли ви перебуваєте на березі або в воді, вам необхідно звертати пильну увагу на наступні ознаки, які свідчать про те, що людина тоне:

  • Голова жертви занурена в воду, а рот знаходиться у самій її поверхні;
  • Голова відкинута назад, рот відкритий;
  • Скляні, порожні очі не фокусуються;
  • Очі жертви закриті;
  • Волосся закривають лоб або очі;
  • Жертва тримається у воді у вертикальному положенні, не здійснюючи рухів ногами;
  • Жертва дихає часто і поверхнево, захоплює ротом повітря;
  • Намагається плисти в певному напрямку, але безуспішно;
  • Намагається перевернутися на спину;
  • Може здатися, що жертва дереться по мотузяній драбині.

Тому, якщо людина падає за борт і все виглядає нормально, не варто заспокоюватися завчасно. Іноді найголовнішою ознакою того, що людина тоне, є те, що вона не схожа на потопаючого.

Може здатися, що вона просто намагається втриматися на воді і дивиться на палубу. Як визначити, чи все в порядку? Задайте просте питання: «У вас все в порядку?» Якщо людина вам хоч щось відповіла, тоді, можливо, йому нічого не загрожує. Якщо у відповідь на своє питання ви побачите порожній погляд, у вас є всього півхвилини, щоб витягнути жертву з води.

І, батьки, запам’ятайте: діти, що грають у воді, шумлять. Якщо вони перестали шуміти, витягніть їх з води і дізнайтеся, чому.

Поширюйте, чим більше людей прочитає – тим більше буде врятованих людей!

Ігор Кутаков

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: