Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

13 найбільш мудрих порад, які ви коли-небудь чули (серйозно)

13 найбільш мудрих порад, які ви коли-небудь чули (серйозно)
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Декілька уривків з книги Марка Аврелія «До самого себе» та його думок. Сподіваюся, це допоможе вам упоратися з несправедливістю світу.

Іноді життя здається несправедливим. Є обставини, які знаходяться поза нашим контролем і можуть негативно впливати на нас. Люди можуть поводитися грубо, нечесно і підло. Близькі можуть зраджувати. Ми схильні чинити опір істинній природі світу, і це завдає нам величезного болю, коли виникають несприятливі ситуації.

Зараз я читаю книгу Марка Аврелія “До самого себе”, і він розповідає про те, як справлятися з несприятливими обставинами. Я включу до цієї статті кілька уривків із книги і докладно зупинюся на його думках. Сподіваюся, це допоможе вам упоратися з несправедливістю світу.

1. «У вас є влада над своїм розумом, а не над зовнішніми подіями. Усвідомте це, і ви отримаєте силу».

Хоча часом це здається неймовірно важким, зрозумійте, що ви маєте силу долати все, що з вами відбувається. Люди можуть набути неймовірної сили, переживши події, які кардинальним чином вплинули на їхнє життя.

2. «Щастя у вашому житті залежить від якості думок».

Ми можемо поглянути на людей, яким, здається, пощастило менше, ніж нам, і поставити питання, як вони змогли отримати щастя і задоволення. Щастя пов’язане з мисленням. Сенс і подяку можна знайти різними способами.

3. «Я часто ставив питання, як це виходить, що кожна людина любить себе більше, ніж всіх інших людей, але все ж таки менше цінує свою власну думку про себе, ніж думку інших».

Коли ми приймаємо все на свій рахунок, ми по суті погоджуємося з тим, що було сказано на нашу адресу. Негативні зауваження інших людей можуть зачіпати нас, навіть якщо вони не відповідають дійсності і не збігаються з нашою думкою про себе. Ми повинні пам’ятати, що зауваження інших людей, які вони роблять на нашу адресу, є відображенням їхнього характеру, а не нашого.


4. «Коли хтось звинувачує вас, говорить про ненависть до вас або критикує, зверніться до їхньої душі, проникніть усередину, щоб подивитися, які вони люди. Ви усвідомлюєте, що не потрібно турбуватися про те, що вони думають про вас».

Ви повинні зрозуміти, що те, як люди ставляться до вас, стосується більше їх самих, ніж вас. Чому вас має хвилювати, що якась погана людина говорить про вас неприємні речі? Це їхня природа – чинити незріло, тому така поведінка не повинна дивувати чи турбувати вас.

5. «Скільки часу заощаджує той, хто не звертає уваги на те, що говорить, робить або думає його сусід, а піклується лише про те, як робить він сам».

Найкращий спосіб взаємодіяти з неосвіченими людьми – повністю ігнорувати їх. Займайтеся своїми справами, щоб у вас не було часу на те, щоб турбуватися про те, що інші говорять про вас.

6. «Ніколи не дозволяйте майбутньому турбувати вас. Якщо потрібно, ви зустрінете його з тією ж зброєю розуму, з якою сьогодні ви протистоїте справжньому».

Розвивайте та зміцнюйте свої здібності міркувати, щоб у майбутньому ви не виявилися засліплені нещасними обставинами. Що б не трапилося з вами, вирішите, що ви справлятиметеся з ситуацією емоційно розумним способом.

7. “Відкиньте своє почуття травми, і травма зникне сама по собі”.

Люди можуть заподіяти вам біль, лише якщо ви дозволите їм це зробити.

8. “Найкраща помста – не бути схожим на ворога”.

Вибирайте вищий шлях. Якщо люди намагаються змусити вас опуститися до їхнього рівня, не приносьте їм такого задоволення. Нехай успіх стане вашою величезною помстою. Відмова реагувати на образи та нападки інших людей збентежить їх.

9. «Кожного разу, коли ви захочете звинуватити когось у чомусь, задайте собі наступне запитання: “А чи немає в мені того, що я збираюся критикувати?”

Ви коли-небудь, перебуваючи в поганому настрої, зганяли свою злість на тому, хто цього не заслуговував? Ви колись грубили комусь? Ви колись пліткували і критикували людину за її спиною? Ми все робили подібне в запалі моменту, про що потім неодмінно жалкували. Майте це на увазі, коли ви почуваєтеся ущемленим кимось іншим.

10. “Приймайте все, що відбувається з вами, бо що може точніше відповідати вашим потребам?”

Все відбувається невипадково. Це може вам не подобається. Проте, все відбувається відповідно до того, що диктує природа. В ту хвилину, коли ви перестанете чинити опір тому, що з вами відбувається, і приймете це, ви відчуєте свободу.

11. «Не марнуйте те, що залишилося від вашого життя, на роздуми про сусідів, якщо тільки мова не йде про взаємну вигоду. Задаватися питанням, що робить людина і чому або що вона говорить, думає, замишляє – одним словом, все, що відволікає вас від вірності правителю всередині вас – означає втрату можливості виконання будь-якого іншого завдання ».

Занепокоєння про те, що інші люди думають і говорять про вас, не тільки завдає біль, а й заважає вам зосередитись на тому, що справді має значення. Чим більше уваги ви приділяєте їм, тим менше часу у вас залишається, щоб позитивно вплинути на власне життя.

12. «Хто чинить зі злим наміром, шкодить самому собі; хто чинить несправедливо, робить зло самому собі».

Пам’ятайте про це, коли люди зраджують вас або завдають вам шкоди. Насправді, вони роблять погано самим собі. Розмірковуючи над відплатою, пам’ятайте, що все повернеться вам бумерангом.


13. “Приймайте все, що відбувається з вами, бо що може точніше відповідати вашим потребам?”

Лайно іноді трапляється.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: