Дієтологи неодноразово повторюють, що найкорисніші продукти – сезонні. А восени нам надається чудова можливість запастися усіма необхідними вітамінами та мікроелементами перед довгою зимою.
В цю пору рекомендують вживати якомога більше овочів, фруктів і зелені. Багатий вітамінами раціон стане запорукою сильного імунітету і чудового самопочуття. До того ж, страви на основі овочів менш калорійні, ніж інші гарніри. Ми підготували для вас 5 простих та корисних рецептів страв з сезонних продуктів.
Гарбузовий суп з солодким перцем
Гарбуз – один з найкорисніших овочів на планеті. Він багатий бета-каротином, вітамінами С, Е, В1, В2, РР, а також він містить калій, кальцій, магній, залізо та фтор. У супі-пюре гарбуз зберігає багато корисних речовин, а в 100 г такого супу всього 70 ккал.
Інгредієнти
- Гарбуз – 1 шт.
- Рис – 2/3 ст.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Червоний солодкий перець – 2 шт.
- Масло вершкове – 1 ст.л.
- Вершки – 1,5 ст.
- Вода – 1 ст.
- Сіль, перець за смаком
Приготування
Очистіть гарбуз від шкірки і насіння. М’якоть наріжте кубиками.
Почистіть і дрібно поріжте цибулю, обсмажте на олії. Додайте 2/3 м’якоті гарбуза і тушкуйте з додаванням води 20 хвилин.
Подрібніть зажарку в блендері.
До пюре додасте рис, нарізаний дрібними шматочками перець, що залишилася гарбуз, сіль, 2/3 склянки води. Варіть до готовності рису.
В кінці влийте вершки і варіть ще 3-5 хвилин.
Перед подачею підсмажте грінки і посипте зеленню.
Салат із запеченим гарбузом і буряком з козячим сиром
Буряк є демісезонні овочем, який доступний в будь-який час року. Поєднання у ставах гарбуза і буряків з козячим сиром давно стало традиційним.Таке багатство смаків і текстур безсумніву прикрасить будь-яку страву, а ще легко збагачувать ваше повсякденне меню.
Інгредієнти
- Буряк – 400 г.
- Гарбуз – 400 г.
- Шпинат 60 г.
- Козячий сир – 100 г.
- Бальзамічний оцет – 2 ст. л.
- Часник – 3 зубчика.
- Оливкова олія – 100 мл.
- Мед – 1 ст. л.
- Сіль, перець.
Приготування
Очистіть гарбуз і буряк від шкірки. Розігрійте духовку до 200 ˚ С.
Наріжте гарбуз і буряк невеликими скибочками. Вистеліть велике деко папером для запікання.
Спочатку викладіть на деко нарізаний буряк, заправте її оливковою олією, сіллю і перцем. Додайте два розчавлених зубчики часнику (прямо в шкірці). Добре все перемішайте руками і відсуньте буряк в один кінець дека, щоб вона не забарвила гарбуз. Запікайте буряки в духовці 15 хвилин, поки він не стане злегка м’яким.
Дістаньте деко з буряком. На вільну половину викладіть гарбуз, заправлений олією, сіллю, перцем і часником. Поставте в духовку і випікайте все разом протягом 25-30 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.
З’єднайте в невеликій мисці оливкову олію, бальзамічний оцет і мед.
Викладіть гарбуз і буряк на велику тарілку, полийте заправкою і перемішайте. Додайте листя шпинату.
Зверху готовий салат посипте козячим сиром.
Грибний пиріг з опеньками і сиром
На відміну від печериць, які можна знайти в магазинах цілий рік, лісові гриби хороші як раз восени. Опеньки — одні з найулюбленіших і найпопулярніших грибів. У них міститься велика кількість вітамінів: С, Е, РР, групи В. мікроелементи: фосфор, кальцій, калій, натрій, залізо, магній, мідь, цинк. За змістом фосфору і кальцію опеньки можуть конкурувати з рибою. Пропонуємо приготувати пиріг з опеньками і сиром.
Інгредієнти
- Опеньків – 800 г.
- Борошна – 650 г.
- Вода – 1 склянка.
- Сир Гауда – 150 г.
- Вершкове масло – 50 г.
- Олія – 50 мл.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 1 ст. л.
- Дріжджі сухі – 1 ст. л.
- Сіль, перець.
Приготування
Спочатку робимо опару. Змішуємо 3 ст. л. борошна, ⅓ склянки теплої води, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. сухих дріжджів і відставляємо в тепле місце.
600 г просячного борошна викладаємо гіркою, робимо в центрі поглиблення і розбиваємо в нього яйце. Плавно вводимо ⅔ склянки води і опару з дрібкою солі. Замішуємо тісто і залишаємо його рости.
В киплячу воду кидаєммо опеньків, доводимо їх до кипіння, виловлюємо шумівкою і підсушують. Потім обсмажуємо гриби на оляї до готовності.
Коли тісто збільшиться в об’ємі в 2-3 рази з’єднати з розтопленим вершковим маслом, вимісити тісто знову, покласти в миску і накрити, залишити в теплому місті, щоб підійшло.
Коли тісто збільшиться в об’ємі розділити його на дві нерівні частини. Ту, що побільше, розкатуємо в товстий пласт і укладаємо в форму для запікання. Зверху кладемо гриби, посипаємо сиром, накриваємо другою частиною тіста і закріплюємо краї.
Змащуємо пиріг яйцем і ставимо його в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин. З таким чудовим пирогом сімейні посиденьки стануть ще приємнішими.
Сливовий пиріг з корицею
В соковитій м’якоті сливи міститься більше мінералів ніж в грушах або яблуках. Вона багата цинком, міддю, кальцієм, натрієм, йодом, фосфором, залізом і калієм. В ній присутні пектини, що допомагають виводити з організму канцерогени і радіонукліди. Користь слив, особливо чорних, полягає у великій концентрації в їх м’якоті вітаміну В2, що покращує білковий обмін і зміцнює нервову систему.
Інгредієнти
Для тіста:
- Борошно – 1,5 склянки.
- Розпушувач – 2 ч.л.
- Цукор – 3/4 склянки.
- Олія – 1/4 склянки.
- Яйце – 1 шт.
- Молоко – 1/2 склянки.
- Сіль дрібка.
Для начинки і посипання:
- Сливи – 500 г.
- Цукор – 1 ст.л.
- Кориця -1 ч.л.
- Вершкове масло – 2 ст.л.
- Цукрова пудра.
- Журавлина – 500 г.
- Цукор – 200 г.
- Лимон – 1 шт.
- Яблуко – 1 шт.
Приготування
Змішати в мисці борошно, розпушувач і сіль. Окремо збити цукор, яйце, олію і молоко. З’єднати і перемішати інгредієнти.
Викласти тісто на змащене олією і присипане борошном деко діаметром 20-23 см.
Викласти зверху слив розрізані навпіл, злегка вдавлюючи їх в тісто.
Посипати цукром і корицею і розкласти зверху маленькі шматочки вершкового масла.
Випікати при 180°С 40-45 хвилин. Готовий пиріг остудити і прикрасити цукровою пудрою.
Джем з журавлини
Журавлина – ягода дуже корисна, тому хоча б одна баночка варення з журавлини повинна бути в кожному домі. Вона акумулює в собі взагалі всі можливі корисні властивості, якими тільки може володіти ягода. Цілий спектр органічних кислот – гликолевая, яблучна, лимонна, хінна, щавлева і ін., вітамінів – С, В2, Р. Та інших цінних речовин, таких як каротин, пектини, ефірні масла, цукру – все це міститься в журавлині.
Інгредієнти
Приготування
На середній терці потрібно натерти цедру лимона. Сік лимона вичавлюємо окремо.
Ретельно промиваємо журавлину, даємо їй обсохнути. Потім перекладаємо ягоду в миску, додаємо туди ж сік лимона і цукор. Гарненько перемішуємо і залишаємо так на ніч.
Також на терці натираємо яблуко, очищене від шкірки і серцевини. Перекладаємо його в сотейник, додаємо туди лимонну цедру.
Весь сік з ягід зливаємо в сотейник з яблуком, додаємо 2 ложки ягід, 150 мл води, доводимо до кипіння і варимо ще близько 25 хвилин. Яблука повинні стати м’якими, а сироп повинен загуснути.
Додаємо залишилися ягоди і варимо їх ще 5-8 хвилин.
Джем майже готовий – залишилося тільки розкласти його у стерилізовані банки, щільно закрити і залишити для зберігання в прохолодному і сухому місці.
Смачного!