Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Люди формують про вас перше враження за двома критеріями

Люди формують про вас перше враження за двома критеріями
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Люди оцінюють вас в перші секунди знайомства, але на що саме вони звертають увагу перш за все? Відповідь на це запитання знає Емі Кадді – професор Гарвардської школи бізнесу.

Соціальний психолог Емі Кадді разом із психологами Сюзен Фіск і Пітер Глік протягом 15 років вивчала питання, пов’язане із першим враженням та факторами, які на нього впливають.

У своїй новій книзі “Presence” Кадді пише, що люди швидко відповідають на два запитання, коли вперше зустрічають когось:

  • Чи можу я довіряти цій людині?
  • Чи можу я поважати цю людину?

Психологи називають їх “щирість” та “компетентність”, і кожен з нас хоче, щоб його сприймали як людину, що володіє цими критеріями.

Однак, за словами Емі Кадді, в професійному контексті більшість людей вважає “компетентність” важливішим фактором. А це означає, що вони хочуть продемонструвати іншим свій розум і талант, а отже — що можуть з усім впоратись.

Але насправді щирість і надійність є найбільш важливими факторами в тому, як люди оцінюють нас.

З еволюційної точки зору, для виживання людині більш важливо дізнатися, чи заслуговує інша людина її довіри

Це має сенс, якщо врахувати, що для печерних людей було більш важливим врахувати, чи хоче хтось вбити її і забрати всі речі, аніж переживати за те, чи є ця людина достатньо компетентна, щоб розпалити вогонь.

Кадді стверджує, що компетентність справді цінується, але після встановлення довіри, і фокусування на своїх сильних сторонах може мати негативні наслідки.

Шукаючи роботу, люди зазвичай стараються виглядати дуже розумними та компетентними, але це насправді може призвести до втрати соціальних зв’язків. Вони виглядають неприступними і ніколи не звертаються за допомогою. Саме такі “надуспішні” люди стикаються із неприємностями, коли, наприклад, не отримують роботу, а все тому, що їх ніхто так і не пізнав, а тому і не довіряє.

Якщо хтось, на кого ви намагаєтесь справити враження, не довіряє вам, ви далеко не зайдете. Більше того, ви можете викликати підозру, тому що вас сприйматимуть, як маніпулятора”, – пояснює Емі Кадді.

Приємна, надійна людина завжди викликає захоплення. Але тільки після того, як ви встановите стосунки, що базуватимуться на довірі, ваші сильні сторони будуть сприймати як подарунок, а не як загрозу.

Джерело: mizky.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: