Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Все, що ви хотіли знати про холестерин, але соромились запитати

Все, що ви хотіли знати про холестерин, але соромились запитати
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Холестерину бояться худі японці та пухкі американці, бабусі на лавочках і спортсмени на пробіжці, хіпстери та ретрогради. Вегани пишаються низьким холестерином. Тож давайте розберемося, навіщо він нам, з чим його їдять, звідки пішла мода з ним боротися. Ну і, звісно ж, — як воно, з холестерином, у бігунів.

Кажуть, що холестерин шкідливий. Чи можна без нього прожити?

Він потрібен. 75% того холестерину, що ти зараз маєш у собі, утворило твоє тіло, переважно печінка. І лише чверть прийшла з їжею. 25% холестерину нашого організму — в головному мозку.

З холестерину утворюються знайомі тобі стероїди: статеві гормони та кортизол.

Ультрафіолет робить із нього у шкірі вітамін D.

Холестерин потрібен кожній нашій клітині для підтримки мембрани — клітинної оболонки.

З холестерину утворюються жовчні кислоти, потрібні для засвоєння жирів і жиророзчинних вітамінів. Із жовчю також виводиться зайвий холестерин.

Без холестерину падає рівень статевих гормонів, погіршується імунна відповідь і транспорт жиророзчинних вітамінів, страждають розумові здібності, зростає агресія ба навіть схильність до суїциду.

Тепер ти бачиш, що це дуже важлива в господарстві молекула?

Що таке холестерин і де він є?

Це різновид жирів, що складається із стерольних кілець. Вони нагадують бджолині стільники, тому на картинках їх можна легко упізнати.

Так виглядає молекула холестерину

Холестерин є у тваринних продуктах: маслі, яйцях, салі, м’ясі. В рослинній їжі його немає.

Що таке «хороший» та «поганий» холестерин?

Поділ холестерину на «хороший» і «поганий» — це спрощення. Насправді він всюди однаковий, а ці епітети використовують для позначення його переносників.

Холестерин та інші жири пересуваються кровотоком у складі ліпопротеїнів (ЛП), себто жиробілків. Їх можна розділити в пробірці за щільністю.

Є ЛП низької щільності (ЛПНЩ) — вони переносять холестерин та жири від печінки до клітин. У людей із хворими судинами ЛПНЩ більше, ніж треба, тому й вирішили, що саме вони є коренем зла і прозвали їх «поганим» холестерином.

Ліпопротеїни високої (ЛПВЩ, «хороші») та низької щільності (ЛПВЩ, «погані»)

Є ЛП високої щільності (ЛПВЩ) — вони збирають «завалящий» холестерин із судин і клітин назад у печінку. У здорових людей їх більше, ніж іншого типу переносників, тому їх охрестили «хорошим» холестерином. Але ти ж знаєш, що кореляція ще не означає причинно-наслідковий зв’язок.

Як ти бачиш, казати ЛПНЩ та ЛПВЩ (LDL та HDL англійською) і пам’ятати хто куди що несе — надто складно. А «хороший» та «поганий» холестерин — значно зручніше, хоча й неправильно.

Маркером можливих кардіологічних проблем є співвідношення ЛПНЩ/ЛПВЩ. Тому хороші кардіологи радять пацієнтам пройти аналізи на рівень холестерину в складі різних ліпопротеїнів. Тривожним сигналом є зсув балансу ліпопротеїнів у бік «роздачі» холестерину (переважання ЛПНЩ), або значно вищий за норму загальний холестерин крові.

Чого ж тоді в усьому звинувачують холестерин?

Демонізація холестерину — це історія методів досліджень, боротьби за науковий авторитет і бажання все спростити.

В 1955 році Ансель Кейс (Ancel Keys) розгорнув масштабні дослідження зв’язку дієти, захмарного холестерину та хвороб серця. В ті часи добре вміли міряти загальний холестерин крові й погано — зв’язаний із ліпопротеїнами. Тому Кейс шукав зв’язок між загальним холестерином та станом здоров’я і зробив хибні висновки.

Водночас британський професор Джон Юдкін (John Yudkin) виявив роль цукру в серцево-судинних хворобах, але Кейс доклав значних зусиль, щоб Юдкіна не почули. Вже у 1977 американцям офіційно порадили відмовитися від насичених жирів. Люди почали їсти менше здорової їжі: м’яса, молока, масла і яєць — а натомість споживали калорії від вуглеводів, маргаринів і знежирених, але надмірно підсолоджених продуктів.
З тих часів і поширилися запекла боротьба з жирами, а також ожиріння та діабет.

Це правда, що холестерин викликає серцево-судинні хвороби?

Ні, не викликає. Їх викликають згаданий дисбаланс липопротеїнів, куріння, надлишок цукрів, трансжири, запалення, генетична схильність і малорухомий спосіб життя.

Сучасні клінічні дослідження та метааналіз не підтвердили того, що споживання насичених тваринних жирів викликає серцево-судинні хвороби.

40% пацієнтів американських кардіологій мають «нормальний» холестерин, та все одно страждають на атеросклероз.

А Україна — світовий лідер з виробництва олії, — пасе задніх у споживанні насичених жирів, зате попереду всіх за хворобами серця.

Як пов’язані холестерин та атеросклероз? Я щось чув (-ла) про холестеринові бляшки

Атеросклероз — це хронічна запальна хвороба, за якої в судинах утворюється затор, що ускладнює кровотік.

Захворювання розвивається так: судина раптом пошкоджується, і в цьому місці налипають ЛПНЩ із холестеролом. Вони окисляються вільними радикалами крові. Довкола них збирається цілий гурт клітин і молекул, що збіглися на лихе, — його називають «атеросклеротичною бляшкою». У ній постійно йде запалення. Судина стає дедалі вужчою і ризикує луснути. А поруч виникає брак кисню (ішемія), і може утворитися тромб — згусток крові. Саме тому атеросклероз може спричинити інфаркт, інсульт чи хвороби серця.

Так, у розвитку атеросклерозу задіяні переносники холестерину. Але вони є у всіх і завжди, та ось атеросклероз є не у всіх, адже поштовхом для цієї хвороби стає не холестерин, а пошкодження судин та оксидативний стрес.

Оксидативний стрес — це ланцюгова реакція пошкодження молекул вільними радикалами. В нас вони завжди є, але зазвичай їх гасять антиоксиданти — речовини, що зупиняють окислення. Антиоксидантів багато у фруктах, овочах, зеленому чаї, каві й червоному вині. Але інколи вільних радикалів стає занадто багато і тоді з ними не впоратися — наприклад, якщо в нас триває запалення чи ми покурили.

Якщо холестерин ні до чого, тоді чого ж нам радять дотримуватися дієти?

Боротися слід передусім не з холестерином, а з неправильним способом життя.

Здорова людина до пори може втримати рівновагу ліпопротеїнів, але рано чи пізно junk food розладнає обмін речовин, наповнить нас продуктами, що сприяють запаленню — надлишковими омега-6-жирними кислотами і трансжирами, а зайвий цукор і брак вітамінів зроблять судини крихкими і схильними до «поламок» і залипань ліпопротеїнів. Приїхали — атеросклероз.

Роби це для підтримки балансу холестеролу і здоров’я судин:

  • Їж різноманітну збалансовану їжу: овочі, цільнозернові злаки, бобові, рибу, м’ясо різних видів (але не ковбасу!), рослинні й тваринні жири. Клітковина городини та вівсянки, наприклад, знижує всмоктування жирів.
  • Додай у тижневий раціон 300 грам риби, морепродуктів і горіхів. Їх омега-3-поліненасичені жирні кислоти гасять запалення і цим запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок.
  • Роби вправи на витривалість: бігай та їзди на велосипеді, роби аеробні навантаження.
  • Запивай чорним чаєм жирну їжу. Це знизить всмоктування жирів у кишечнику.
  • Поєднуй різні жири в одній страві: їж стейк із салатом, а не з картоплею фрі (трансжири, фу!). Згадай білявих вікінгів і поласуй чорним хлібом із вершковим маслом та оселедцем. Не забувай про вітчизняну класику — печену картоплю із соняшниковою олією, квашеною капустою та салом.
  • Скажи трансжирам рішуче «ні». Трансжири є в усій їжі, що запакована і місяцями підступно чатує на нас в супермаркетах, кіосках і фаст-фудах.
  • Не смаж на олії. В кукурудзяній, бавовняні та соєвій олії багато омега-6-поліненасичених кислот, які, як ти вже знаєш, призводять до запалення. До того ж нагрівання олій призводить до їх окислення і утворення канцерогенів.
  • Не кури. Куріння призводить в нашому тілі до вибуху вільних радикалів, чим сприяє розвитку атеросклерозу, хвороб серця та легенів. А відмова від нього одразу робить судини кращими. Банально, але дієво.

Як із холестерином у бігунів? (це ж взагалі-то бігунський ресурс!)

У бігунів все прекрасно. Їх аналізи слід ставити в рамочку і вішати в кардіології.

Історія така. Наприкінці 1970-х, коли світ остаточно накрила хвиля солодких напоїв та безхолестеринової іжі, з’явилися статті про холестерин у бігунів. Їх автор, професор Стенфорду Пітер Вуд (Peter Wood), бігав усе життя марафони, а в обідню перерву — університетським містечком, і досліджував біг, холестерин і охорону здоров’я.

Він почав міряти холестерин крові в себе, потім в інших братів по кросівках, ще й попутно покращив спосіб його вимірювання. Професор Вуд побачив, що в бігунів значно більше тих самих ліпопротеїнів високої щільності, що очищують артерії від зайвого холестерину.

Пітер Вуд на пробіжці Стенфордом

Потім він набрав добровольців — чоловіків середнього віку, що вели сидячий спосіб життя. В них поміряли рівень жиробілків обох типів і затягнули частину із них в секту бігунів. Через рік з’ясувалося, що баланс холестерину нормалізується, якщо бігати принаймні 16 км на тиждень і хоча б протягом 9 місяців. Його результати підтвердили і численні пізніші дослідження.

Висновки: ти маєш +1 причину не полишати біг круглий рік, нарощувати кілометраж, і не вся користь вимірюється схудненням і лайками під селфі з пробіжки. Не спиняйся!

Дуже багато читати. А якщо коротко?

  • Холестерин — важлива річ, і не намагайся його повністю позбутися.
  • «Хороший» і «поганий» холестерин — хибна та спрощена назва його переносників. Нам потрібен здоровий баланс обох типів.
  • Холестерин та жирна їжа не викликають самі по собі атеросклероз — закупорку кровоносних судин. Його викликає нездоровий спосіб життя.
  • Щоб не було атеросклерозу та інфаркту, слід різноманітно та збалансовано харчуватися, не курити і займатись спортом.
  • Масло, жирне молоко чи м’ясо їсти можна. Компанію їм мають скласти риба, овочі, злаки, бобові та олії.
  • Біг — ідеальний спосіб підтримки здоров’я серця й судин і нормалізації рівня холестерину.

До речі, рівень холестерину постійно змінюється, тому здавати аналізи щоб час від часу контролювати цей показник — нормальна практика.

Джерело: nogibogi.com
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: