Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Про те, як німців привчили до чистоти

Про те, як німців привчили до чистоти
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Цікавий історичний факт прочитав на дозвіллі. Дуже повчальна стаття. Обов’язкова до прочитання для наших чиновників з благоустрою міст.

Чистота в Німеччині, а конкретно в Швабії, була не “вродженою» а вельми навіть примусовою.

Довгий час німці вивалювали сміття, золу, здохлих домашніх тварин, кістки і помиї з кухні просто за паркан, або куди доведеться. Як результат мали антисанітарію, хвороби і занедбані до неможливості села і міста.

У XV столітті графа Вюртембергського дістав цей сморід, і він почав видавати укази, що мовляв гній і лайно, яке виробляє скотина і люди, треба вивозити за околицю або хоча б «на річку», причому тільки вночі. Указом, звісно ж знехтували, оскільки перевіряти їх виконання було нереально, а поліцію до кожного сараю ставити дорогувато, та й хабарі і частування для служителів закону скасувати було важко.

Тоді граф видав новий указ, в результаті якого в Швабії різко стало ЧИСТО. Суть указу зводилася до наступного: якщо ви помітили, що ваш сусід пару тижнів не прибирає сміття, і не донесли на нього, то покараний буде не тільки він, а й ви. А якщо ви донесли, то у вас є право на частину його землі. В результаті щосуботи всі демонстративно і ретельно прибирали сміття перед своїм двором, резонно побоюючись доносів і сусідських підступів.

З одного боку можна розглядати такі методи як державний примус до стукатництва і насильство над свободою особистості. З іншого боку, шваби дуже швидко навели в своїх селах і містах ідеальний порядок, а швабська «Кервохе» стала частиною культурної спадщини.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: