Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Доброта – одна з головних ознак інтелекту: ось чому добрі люди такі особливі

Доброта – одна з головних ознак інтелекту: ось чому добрі люди такі особливі
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 


«Ви можете бути дуже розумними в навчанні і роботі, можете вміти добре сперечатися, але це не інтелект. Інтелект нерозривно пов’язаний з любов’ю і співчуттям, і без участі інших людей його не розвинути», – Джідду Крішнамурті.


Багато хто вважає доброту якістю, що робить людей доброзичливими, уважними, ніжними та інше. Однак, на превеликий жаль, лише деякі асоціюють її з рівнем інтелекту.

Помилкові уявлення про доброту

На жаль, багато хто схильний помилково вважати доброту проявом слабкості і дурості. Вони не вірять, що можна одночасно бути і хорошим, і розумним, а тому сильно помиляються. У суспільстві існує кілька помилок про доброту.

Деякі з них стверджують, що доброю людиною просто скористатися, що вона не може дати відсіч маніпуляторам, що вона боїться сказати «ні», погоджується з усіма навколо і нездатна на критику.


Але немає нічого більш далекого від істини. Насправді добрі люди мають високий рівень емпатії і відмінно бачать, коли хтось веде себе як мудак. Вони швидко визначають нарцисів або маніпуляторів і намагаються триматися від токсичної компанії подалі. Крім того, у них є своя обгрунтована думка, якою вони не бояться ділитися з оточуючими, роблячи це дуже спритно.

Доброта – форма інтелекту

Згадайте найдобріших і безкорисливих людей, яких ви знаєте. Впевнені, всі вони відрізняються відкритістю розуму і готовністю постійно вчитися чомусь новому. Це і робить їх більше, ніж просто гнучкими. Інтелект і доброта йдуть рука об руку. Чим людина добріша, тим він розумніша.


Існує давній стереотип про те, що високоінтелектуальні особистості є егоїстами, нездатними встановлювати емоційний зв’язок з іншими людьми. Однак дослідження показали, що це зовсім необов’язково. Схоже, між рівнем інтелекту і співчуттям дійсно існує пряма взаємозалежність.

«Тямуща голова і добре серце – це завжди гримуча суміш. А якщо ви додасте до них грамотну мову, то отримаєте щось особливе », – Нельсон Мандела.

Зв’язок між інтелектом і добротою / співчуттям

Для вивчення цього взаємозв’язку команда вчених з Медичної школи Бостонського університету використовувала дані, отримані в ході опитування 590 студентів 4-го курсу. У своєму дослідженні вони використовували шкалу емпатії Джефферсона (JSPE) і результати об’єктивного структурованого клінічного іспиту (OSCE).


Виявилося, що між оцінками JSPE і OSCE дійсно простежується прямий зв’язок. І це всього лише приклад, або, скоріше, доказ того, що емпатія і інтелект не є протилежними речами, а тісно пов’язані.

Доброта – фундамент для здорового мозку

За словами нейробіолога Річарда Девідсона, «доброта – це фундамент для здорового мозку». Так, професор психології і психіатрії університету Вісконсіна в Мадісоне стверджує: бути добрим означає, що ви думаєте не тільки про себе, а й про інших людей. Інтелект передбачає необхідність постійно отримувати знання і освоювати нові навички, але якщо ви не можете застосувати їх у своєму повсякденному житті, то це вже стає проблемою.

Крім того, бути грубим набагато простіше, оскільки не вимагає від людини жодних зусиль. А для того, щоб бути по-справжньому хорошим, особливо коли люди цього не цінують, досить складно.

«Ви можете бути дуже розумними в навчанні і роботі, можете вміти добре сперечатися, але це не інтелект. Інтелект нерозривно пов’язаний з любов’ю і співчуттям, і без участі інших людей його не розвинути », – Джідду Крішнамурті.


Грубість і зарозумілість – ознака дурості

Канадське дослідження (як і безліч інших) показало, що расисти і упереджені особистості мають більш низький рівень IQ, ніж люди з відкритим розумом. Ймовірно, причина полягає в тому, що расизм і упередження породжуються нездатністю людини адаптуватися до змін. Це можна розцінювати як ознаку низького IQ.

Вислів про те, що «інтелект – це здатність адаптуватися до змін», як не можна краще підходить під опис даної ситуації. Незважаючи на це, цілком зрозуміло, коли людина боїться змін. Ніхто не стане звинувачувати будь-кого за здоровий градус «страху перед невідомим». Проблема ж виникає, якщо люди навідріз відмовляються приймати необхідні зміни. Це і є різниця між розумними і дурними людьми.

Емоційний інтелект (EQ)

Отже, доброта – це форма інтелекту. Але тут важливо розуміти необхідність дотримання балансу. Результати досліджень показали, що особи з дуже високим рівнем IQ часом мають і деякі негативні якості. Наприклад, вони схильні до прояву зарозумілості і нарцисизму. З огляду на сказане, щоб бути добрим і розумним одночасно, людина повинна мати достатній рівень емоційного інтелекту і емпатії, яка і відповідає за EQ.


Цікаво, що емоційний інтелект був зарахований до 6 основних навичок, які слід додати в свій супровідний лист (резюме) до потенційного роботодавця. Сучасний світ, який так швидко змінюється, вже переріс важливість таких навичок і умінь людини, як «здатність працювати в умовах стресу» і «відмінний командний гравець».

Згідно з доповіддю Світового Економічного Форуму «Майбутнє робочих місць», незабаром роботодавці будуть шукати в працівниках зовсім інший набір якостей. Так, в ході докладного опитування 350 керівників з 9 сфер в 15 найбільш розвинених країнах світу вдалося з’ясувати, що емоційний інтелект вважається одним з найнеобхідніших якостей персоналу будь-якої компанії.

«Мудрість – це не що інше, як шлюб між інтелектом і співчуттям. І, як і в випадку з будь-яким іншим успішним союзом, щоб розкрити весь його потенціал знадобиться досвід і час », – Віра Назарян.

Джерело

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: