Влучно:

Свято треба завжди носити з собою. (с) Ернест Хемінгуей

Промова Курта Воннегута про сенс життя, яку варто перечитувати знову і знову

Промова Курта Воннегута про сенс життя, яку варто перечитувати знову і знову
Вам сподобалася ця стаття? Поділіться з друзями!
Подобається?
 

Коли ми молоді, нам здається, що ще повно часу для життя

У 1995 році письменник-сатирик Курт Воннегут виголосив промову перед випускниками Массачусетського університету, яка залишається актуальною досі. Ці рядки варто перечитувати час від часу, щоб нагадати собі про красу, любов і про те, що дійсно цінно.

1. Насолоджуйтесь силою і красою своєї юності, поки життя вам не подобається, воно проходить. Повірте мені, через 20 років ви подивитеся на свої фотографії і згадайте з почуттям, яке ви зараз не можете зрозуміти. Скільки можливостей було відкрито перед вами, і як же казково ви насправді виглядали. Ви не так багато важите, як вам здається.

2. Не турбуйтеся про майбутнє. Або добре, турбуйтеся, але знайте, що ці занепокоєння так само ефективні, як спроба вирішити рівняння алгебри за допомогою пережовування жувальної гумки. Реальними неприємностями у вашому житті стають події, які ніколи не чіпали ваш неспокійний розум, такі, наприклад, які застають вас зненацька о четвертій годині вечора, у якийсь звичайний вівторок.

3. Щодня робіть щось з того, що вас лякає.

4. Співайте.

5. Ставтеся дбайливо до сердець інших людей.

6. Не миріться з тими, хто байдужий до вашого серця.

7. Не витрачайте час на заздрість, іноді ви попереду, іноді позаду, гонка довга, і, врешті-решт, ви її ведете тільки з самим собою.

8. Пам’ятайте компліменти, які ви отримуєте, але забувайте образи, і якщо ви досягнете успіху в цьому, то скажіть мені як.

9. Не відчувайте себе винуватим, якщо не знаєте, що ви хочете робити з вашим життям. Найцікавіші люди з тих, кого я знаю, і гадки не мали в 22 роки, як вони хочуть прожити своє життя, причому деякі з найбільш цікавих мені знайомих сорокарічних не знають досі.

10. Можливо, ви вступите в шлюб, можливо, ні. Можливо, у вас будуть діти, можливо, не буде. Можливо, ви розлучитеся в сорок, а може, ви будете танцювати танець маленьких каченят на сімдесят п’ятих роковинах свого весілля. Що б ви не робили, не хваліть себе занадто багато, але і не сваріть теж. Ваш вибір, як і у всіх, наполовину у владі випадку.

11. Насолоджуйтесь своїм тілом, використовуйте його, як тільки можете, і не бійтеся того, що інші люди думають про це. Тіло – це самий прекрасний інструмент, яким ви коли-небудь будете володіти.

12. Танцюйте, навіть якщо вам ніде цього робити, крім вашої вітальні.

13. Будьте благодушні зі своїми братами і сестрами, вони ваш найкращий зв’язок з минулим і ті, хто, швидше за все, будуть поруч з вами в майбутньому.

14. Зрозумійте, що друзі приходять і йдуть, але за кількох дорогоцінних потрібно триматися. Прикладайте всіх зусиль, щоб подолати розриви в географії і в житті, тому що чим старші ви стаєте, тим більше вам потрібні будуть люди, яких ви знали, коли були молоді.

15. Прийміть кілька неминучих істин: ціни будуть рости, політики будуть зраджувати своїм дружинам. Ви теж будете старіти, і, коли постарієте, ви будете фантазувати, що коли ви були молоді, ціни були розумними, політики були благородними і діти поважали своїх старих.

16. До речі, поважайте своїх старих, ви ніколи не знаєте, коли вони підуть назавжди.

17. Не розраховуйте, що хтось буде забезпечувати вас. Можливо, у вас є свій інвестиційний фонд, можливо, у вас є багатий чоловік або дружина, але ви ніколи не знаєте, коли кожен з них може покинути вас.

18. Всі ми коли-небудь підемо, але важливо протриматися до кінця, у щось вірячи. У цьому найбільша складність, тому що здається, що немає ні чорта такого, у що дійсно варто було б вірити.

За матеріалами

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: